Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim pojadę do mechanika to chciałbym znać Wasze opinie. A problem jest następujący. Po dłuższym postoju, kiedy odpale auto to w silniku słychać takie dziwne "tykanie". Nie są to stuki tylko właśnie "tykanie".

Po dodaniu gazu częstotliwość tykanie też się zwiększa.

Dopiero po kilkunastu minutach lub po przejechaniu kilku kilometrów "tykanie" zanika.

Co to może być?

http://img253.imageshack.us/img253/2586/bokxk5.jpg
Opublikowano

Mam zalany Castrol GTX Magnatec 10W 40. A przynajmniej tak powiedział sprzedający...

Przyblizcie mi temat tych popychaczy bo nie bardzo wiem o co chodzi...

Czy to tykanie oznacza, że auto będzie musiało wyladować u mechanika?

Opublikowano
W aucie trzeba wymienic popychacze , koszt jednego to 50zl nalezy wymienic wszystkie a jest ich osiem, w przeciwnym razie moze uszkodzic sie walek rozrzadu ktory kosztuje ok 500zl. Jezeli nie wymienisz popychaczy auto bedzie z czasem slabsze i trzeba bedzie wymienic wszystkie elementy rozrzadu. Komplecik taki kosztuje mniej wiecej 1000zl.
Opublikowano
Na poczatek sprawdz cisnienie oleju , przeczysc kanaliki olejowe z ktorych plynie olej na walek rozrzadu , jesli po tych zabiegach cyka , klepie to wymien popychacze.
Opublikowano

Czy taka wymiana popychaczy jest bardzo kosztowna?

Pytam o robociznę u mechanika.

Ale przyznam na marginesie, że żeczywiście auto jest jakby słabawe. Wydaje mi się, że moja E30 320i, którą miałem wcześniej była zrywniejsza i bardziej dynamiczna. A to tylko różnica 15 KM. Myślałem, że będzie nie zauważalne.

Czy to może być wina właśnie popychaczy?

Opublikowano
Czy taka wymiana popychaczy jest bardzo kosztowna?

Pytam o robociznę u mechanika.

Ale przyznam na marginesie, że żeczywiście auto jest jakby słabawe. Wydaje mi się, że moja E30 320i, którą miałem wcześniej była zrywniejsza i bardziej dynamiczna. A to tylko różnica 15 KM. Myślałem, że będzie nie zauważalne.

Czy to może być wina właśnie popychaczy?

E30 jest lżejsza, a konie mechaniczne to nie wszystko - liczy się też moment i zakres w jakim utrzymuje się wysoka moc/moment.

Mnie cyka jak jest zimno - koło 0 i poniżej - jednak ma to tendencję spadkową - to znaczy od wymiany oleju wydaje się, że coraz mniej. Przy obecnej temperaturze nic nie słychać - tak więc chyba nie muszę narazie myśleć o wymianie?

Przy okazji pytanie - po jakim przebiegu na ogół padają popychacze - wiem, że to może być różnie zależnie od oleju, stylu jazdy - ale może jest jakaś dolna granica czy można mniej więcej powiedzieć?

Opublikowano

Co do tych 200tyś. to róznie bywa. To dość indywidualna sprawa. Ja bym się takiej tezy do końca nie trzymał.

Czy jest możliwość przeczyszczenia kanalików olejowech we własnym zakresie? Jak tak to jak to wygląda, a jak nie to jakie koszta moga być takiej operacji?

Pozdrawiam

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
W aucie trzeba wymienic popychacze , koszt jednego to 50zl nalezy wymienic wszystkie a jest ich osiem, w przeciwnym razie moze uszkodzic sie walek rozrzadu ktory kosztuje ok 500zl. Jezeli nie wymienisz popychaczy auto bedzie z czasem slabsze i trzeba bedzie wymienic wszystkie elementy rozrzadu. Komplecik taki kosztuje mniej wiecej 1000zl.

Czy aby napewno popychacze maja jakiś związek z rozrządem?

Opublikowano
Witam U mnie jest na odwrót tzn słychac tykanie jak się rozgrzeje po przejechaniu np 100km Czytałem już że to normalny odgłos w M43 i że to samoregulatory (nie wiem czy to się tak nazywa) tak tykają Chce się upewnic czy to normalne czy mam sie martwic?