Skocz do zawartości

Drgania karoserii przy 70-80 km/h 535i e34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem nowym użytkownikiem, korzystalem z opcji szukaj, ale nie znalazlem nic konkretnego odnośnie mojego problemu. Mianowicie caly samochód drzy przy prędkości 70-80 km/h, poniżej oraz powyżej tych prędkości drgania ustępują, nie występują także podczas szybkiego przyspieszania, sprawdziłem podporę oraz przegub elastyczny i krzyżak, poprzedni właściciel powiedzial ze jak wymienil podpore to na jakis czas mial spokój, lecz drgania wróciły. Koła mam oryginalne, zawieszenie sztywne, nic nie puka, zauważyłem tylko jakiś luz na przegubie tym na półosiach. Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie, wiem że temat już był wiele razy poruszany ale to co się doczytałem to sprawdziłem i nie przyniosło to oczekiwanego efektu. z góry dziękuje za odpowiedzi :) Zaznaczam ze nie drga mi kierownica.
Opublikowano

Dobra stacja diagnostyczna i Ci powiedza co powoduje drgania. ZAZNACZAM - DOBRA STACJA.

Powodow moze byc mnostwo :

- niewywazone kola

- opony

- zawiesznie

- tarcze hamulcowe

itd.

Naprawde polecam wizyte na stacji :)

Opublikowano
sprawa jest zastanawiająca ,że przy danej prędkości tylko drży ,czyli skierowałbym uwagę na koła ich wyważenie, kształt felgi czy nie bije i kształt opony [czy nie jest wybulona], a potem eliminowałbym inne usterki ,[wówczas pod lupe trzeba wziąść wał, zawieszenie przód i tył], miałem podobną sytuację w e28, odpadł obciążnik i przy 80-90 drgał cały przód ,pozdro :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
a co myślicie o tym że wał nie jest wyważony ? opłaca się go wyważyyc ? Jeżeli wierzyc poprzedniemu wlaścicielowi to wymiana podpory pomogla na jakis czas, wiec jeśli bylyby to opony czy zawieszenie to wymiana tej częsci nie dałaby efektu, dodam ze amortyzatory (podobno) były wymieniane w zeszłym roku i na oko nie wykazują nadmiernego zużycia, nad stacją diagnostyczną trzeba bedzie rzeczywiście pomyślec :)
Opublikowano
Aha, takie małe sprostowanie, drży to mało powiedziane, odczucie jest takie jakby w samochodzie pracowała "zagęszczarka" i dochodzi do tego głuchy dzwięk powodujący duży wzrost ciśnienia akustycznego w samochodzie.
Opublikowano
wywaz wal napedowy. mi ostatnio mechanik podczas zmiany sprzegla wymienil tez podpore i jak sie domyslam zle skrecil wal.Zaczelo sie drzenie i takie akustyczne dudnienie wysokiej czestotliwosci przy 80 km/h wzwyz. Pojechalem do firmy wywyazajacej waly i po wyjeciu okazalo sie ze przy wyjmowaniu walu mechanik rozbil krzyzak :mad2: . Wywazylem wal, krzyzak naprawili i jest super. Cala usluga, tj. wyjecie walu , naprawienie krzyzaka, wywazenie i zalozenie kosztowalo mnie 130 zl.

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano
witajcie jestem nowy.mam ten sam problem jak k@rol tylko ze w e39 528 przy wiekszej predkosci tzn 120km\h odczuwam drgania w samochodzie.felgi mam ok zbieznosc i wywazenie kol tez wporzadku.jezeli mozecie to pomozcie znalezc odpowiedz na to pytanie pozdrawiam
Opublikowano
k@rol-to bedzie wał jeżeli ktos wcześniej grzebał mógł na krzyzaku przesunąc druga część wału[ jeśli dobrze pamiętam np. o jedna czwartą i wyważenie całego wału mogło ulec zaburzeniu- malo tego mogłeś zepsuć juz podporę]pozdro :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
Dzięki za porady, sprawdze co z tym wyważeniem, napisze póżniej czy dało to efekt :):) pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie. Co do drgań okazało sie ze jakiś bardzo zdolny mechanik ścisnął wał w imadle i go pokrzywił, jednym słowem wystrzegajcie się tępych mechaników i uważnie patrzcie im na ręce szczególnie gdy wymieniacie krzyżak lub podpore :)
  • 8 miesięcy temu...