Skocz do zawartości

kasowanie inspekcji - ale po liftingu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przeszukałem forum i jest duzo info na temat kasowania oil service i inspekcji ale dla E39 przed liftingiem. A moja E39 ma złącze diagnostyczne OBD II (prostokątne) pod kierownicą. Czy ktoś już zerował kompa przez to złącze i kasował inspekcje? Czy to wogole jest możliwe przez zwarcie jakiś pinów (tak jak w starszych modelach zwarcie ponu 7 i 19)?
Opublikowano (edytowane)

Zapomniałem przecinka, inspekcję kasuje się przez licznik. A teraz powiem jak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wyłączamy zapłon, naciskamy i trzymamy przycisk znajdujący się po lewej stronie licznika (między wskaźnikiem paliwa, a prędkościomierzem), przekręcamy kluczyk w pozycję 1.

Po 5 sekundach "OIL SERVICE" i "INSPECTION" wyświetlają się razem z komunikatem "reset" lub "re".

Puszczamy i znów naciskamy i trzymamy przycisk.

Po 5 sekundach "reset" lub "re" zaczyna migać.

Puszczamy i znów naciskamy i puszczamy przycisk.

Powinien wyświetlić sie nowy odstęp pomiędzy przeglądami.

Naciskamy i puszczamy przycisk, powinien wyświetlić się komunikat " END SIA"

Wyłączamy zapłon.

Miłego bólu palca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Edytowane przez maciejek
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano
Zapomniałem przecinka, inspekcję kasuje się przez licznik. A teraz powiem jak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wyłączamy zapłon, naciskamy i trzymamy przycisk znajdujący się po lewej stronie licznika (między wskaźnikiem paliwa, a prędkościomierzem), przekręcamy kluczyk w pozycję 1.

Po 5 sekundach "OIL SERVICE" i "INSPECTION" wyświetlają się razem z komunikatem "reset" lub "re".

Puszczamy i znów naciskamy i trzymamy przycisk.

Po 5 sekundach "reset" lub "re" zaczyna migać.

Puszczamy i znów naciskamy i puszczamy przycisk.

Powinien wyświetlić sie nowy odstęp pomiędzy przeglądami.

Naciskamy i puszczamy przycisk, powinien wyświetlić się komunikat " END SIA"

Wyłączmy zapłon.

Miłego bólu palca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No chlopie jesli to zadziała to jestes wielki !

Z gory wielkie dzieki.

Opublikowano

Wszystko działa.

Dodam tylko, że mozna również kasować info dotyczące koniecznosci wymiany płynu hamulcowego - ikonka w postaci zegara.

Trzeba dokładnie stosować się do instrukcji.

Jesze raz dzieki. Troche kaski zostało w kieszeni.

Opublikowano
Na zdrowie :wink:

A może znasz jeszcze jakies ciekawe i przydatne metody omijania serwisu i radzenia sobie samemu? Myslę, że będzie dużo zainteresowanych.

Opublikowano
próbowalem tego kasowania ale u mnie to nie dziala e39 97 rok!!!

Bo to działa w wersji E39 ale po liftingu, ze złączem diagnostycznym OBD II pod kierownicą. U ciebie jest złącze diagnostyczne okrągłe w komorze silnika. NA forum jest dokładnie opisane jak kasować inspekcję - poszukaj.

Opublikowano (edytowane)
próbowalem tego kasowania ale u mnie to nie dziala e39 97 rok!!!

I nie zadziała. Masz okrągłe gniazdo pod maską i w takim przypadku jest inna procedura. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

I z pewnością chciałbyś ją poznać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Edytowane przez maciejek
Opublikowano
Na zdrowie :wink:

A może znasz jeszcze jakies ciekawe i przydatne metody omijania serwisu i radzenia sobie samemu? Myslę, że będzie dużo zainteresowanych.

No cóż.... sam prowadzę mały warsztat, ale mogę w pewnych kwestiach pomóc. No problemo, nie jest to wiedza tajemna :wink:

Opublikowano

A oto metoda kasowania inspekcji w E39 z okrągłą wtyczką:

Olej

Włączyć zapłon, połączyć pin 7 z masą. Po upływie trzech sekund powinny zaświecić się pięć zielonych diód.

Wyłączyć zapłon.

Inspekcja:

Włączyć zapłon, połączyć pin 7 z masą. Po upływie dwunastu sekund powinny zaświecić się pięć zielonych diód.

Wyłączyć zapłon.

Inspekcja z zegarkiem:

Włączyć zapłon, połączyć pin 7 z masą. Po upływie dwunastu sekund powinny zaświecić się pięć zielonych diód.

Wyłączyć zapłon. Poczekać 20 sekund.

Wyłączyć zapłon.