Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!!!Mam problem ze skrzynia w E39 528i, 98r mianowicie automat działa bez zarzutu ale opcja manualnej zmiany biegów sie nie zalącza, a dokładnie dziala tylko przy dużej wilgotności powietrz np:po deszczu. Z tego co wiem poprzedni właściciel w oglóle nie korzystał z tej opcji a samochód ma nie wielki przebieg.Pomóżcie moze ktos miał podobny problem!!!! :?:
Opublikowano

troche dziwne ale stawiam na olej!!raczej napewno

wymiana to podstawa!!!przy jakich kolwiek problemach

tez mam male problemy ze steptronicem ale nikt niewie co to jest

umnie znowu jak jest zimno albo popada deszcz choc czasami niekoniecznie szarpie kilka razy po starcie

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

Opcje skrzyni P,R,N,D zalaczane sa mechanicznie natomiast zmiana biegow w trybie M zalaczana jest elektronicznie. Po przelaczeniu lewarka w tryb SD lewarek fizycznie "wypina sie" ze sterowania mechanicznego po to aby moc dzialac jako zwykly zalacznik masy dla dwoch odczepow (bieg do gory i bieg na dol).

Przyjzyj sie wszystkim polaczeniom bezposrednio pod lewarkiem czy aby ktoras wtyczka nie jest poluzowana. Moze poprzedni wlasciciel przypadkowo zalal otoczenie lewarka jakas woda, kawa etc stad twoje klopoty.

Projekt zainstalowania paddleshifter-ow do transmisji steptronic byc moze pomoze ci w zrozumieniu zasady dzialania trybu M. Moze dzieki temu latwiej zlokalizujesz usterke przeprowadzajac odpowiednie testy.

Sprawdz rowniez polaczenie elektryczne transmisji z reszta elektroniki samochodu.Skoro dzialanie trybu M jest uwarunkowane warunkami pogodowymi moze po prostu wtyczka laczaca ECU transmisji z reszta elektroniki samochodu nie laczy tak jak powinna?

Watpie aby olej skrzyni mial wplyw na dzialanie trybu M skoro w trybie D transmisja dziala bez zarzutow.

Opublikowano

z bemkami dzieja sie rozne dziwne CUDA,

wiem ze olej niepasuje zabardzo do problemu ale moze??

mialem niedawno taki przypadek mieli mi juz skrzynie wymieniac a okazalo sie ze jedno kolo mu niepasowalo chociaz bylo takie same jak inne i skrzynia wariowala strasznie, zmieniala se biegi jak chciala

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

To ja się podłączę pod wątek. U mnie dzieje się tak, że jak przełączę na manual i zaczynam zwalniać, to skrzynia redukuje biegi, ale tylko do 2. Jak się zatrzymam to nie zrzuca do 1. Trzeba to zrobić ręcznie, lub ruszyć z 2, co oczywiście nie stanowi problemu. Komputer skrzyni wydaje się być sprawny. Też tak macie?

pzdr

MK

Opublikowano

marqs sprawdze to dzisiaj i napisze jak jest u mnie ale z tego co pamietam to tak ma byc chyba.

a co do tego kola to problem zaczol sie jak zalozylem zapas ta sama wielkosc opony felga, pisalem o tym na forum nic niepomagalo wymienilem olej filtr i dalej to samo na kompie zero bledow , a auto zmienialo biegi jak chcialo przeciagalo do czerwonej lini obroty, szarpalo, bylem juz umowiony na zmiane softu do skrzyni bo to pewnie to a jak nie to skrzynia walnieta to slyszalem od kilku roznych mechanikow, problem sie sam rozwiazal przypadkowo jak kupilem nowe felgi z oponami. i badz tu madry!!

teraz mam inny problem na ktory tez nikt niezna odpowiedzi czasami jak jest zimno lub wilgotno po dluzszym postoju jak zmienia z 1 na 2 szarpie dzieje sie tak kilka razy i problem ustepuje,...

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
jak coś się dzieje gdy jest wilgotno , mokro to przeważnie styki w którejś kostce są "zielone" zaśniedziałe a co do oleju to w instrukcji pisze żeby nie wymieniać ... Może producent się myli ?
Opublikowano

dajan duzo bylo naprawde na temat oleju na forum i uwierz mi naprawde warto a nawet jest wskazane

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
To ja się podłączę pod wątek. U mnie dzieje się tak, że jak przełączę na manual i zaczynam zwalniać, to skrzynia redukuje biegi, ale tylko do 2. Jak się zatrzymam to nie zrzuca do 1. Trzeba to zrobić ręcznie, lub ruszyć z 2, co oczywiście nie stanowi problemu. Komputer skrzyni wydaje się być sprawny. Też tak macie?

pzdr

MK

Tak ma byc. Mozesz to zmienic instalujac np oprogramowanie skrzyni Dinan-a.

Opublikowano
olej w skrzyni pracuje trochę w innych warunkach niż w silniku swoje najlepsze właściwości uzyskuje po kilkudziesięciu tyś km.