Skocz do zawartości

WYMIANA SPRZEGLA...tylko na ktore...?to jest pytanie.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

uMOWILEM SIE NA wymiane sprzegla ......ale to nic- dziwne sa rozbierznosci w kwestii czy w moim e36 M40 1.6 jest dumasowka czy zwykle kolo. Z realoem wynika ze tarcza sprzegla jest bez sprezyn wiec kolo musi byc dwumasowe..........ale :duh: z katalogow wynika ze bylo tylko jedno sprzeglo w tym modelu do zwyklego kola ze sprezynami...........mechanik znanego w Szczecinie warsztatu bmw powiedzial ze dowiaza sprzeglo do zwyklego jak mowi katalog-pozniej ewentualnie beda sie martwic i wymianiac na inne( koszt drozszego 490zł ze sprezynami)

czy ktos z Was mial kiedys podobny dylemat???

Opublikowano

A jak jest opisane sprzęgło na realoem "dla pojazdów z kołem dwumasowym" czy zwykłym...

...a jeśli nie jesteś pewien na 100% udaj się do ASO z prośbą o ustalenie nr kat części zamiennej.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano

Najczęściej jest taka zależność ze auto z klimą ma koło dwumasowe a bez klimy jednomasowe ale telefon do ASO i podanie 7 ostatnich znaków VIN powinien wszystko wyjaśnić.

ps.

SN3 "moja" jest niższa:)

Opublikowano
  • Autor

realoem mowi ze jest dwumasa http://realoem.com/bmw/partgrp.do?model=CA11&mospid=47434&hg=21&fg=05

ale katalog mowi ze nie, ze jest zwykle kolo ( czyli sprzeglo ze sprezynami) Ze tylko wylacznie samochody jak moj tak mialy-ze nie bylo nigdy innaczej

sprawdzam to po VInie

sprawa sie wyjasni po zdjeciu skrzyni biegow

Opublikowano

Sprawdziłem w serwisie.

W moim Compactcie 316i, silnik M43 (klime też mam) jest zwykłe koło zamachowe (przynajmniej tak twierdzą w BMW).

W sumie dziwna sprawa bo oglądałem sprzęgło firmy SACHS i tarcza jest bez tłumików drgań (a sprzęgło jest dobierane po numerach oryginalnych).

Też szykuję się do wymiany sprzęgła i kolega Pawel zasiał ziarnko niepewności.

Wiem jedno na pewno trzeba wymienić przy okazji łożysko w kole zamachowym.

Pablo

Opublikowano
Wydaje mi się, że będziesz miał zwykłe koło zamachowe w 1.6 M40 ale tak jak już pisali inni wyjdzie po demontażu skrzyni. Koszt sprzęgła to niecałe 500 zł kup SACHS. Pozdroo
Opublikowano
  • Autor

No czyli .........cos nas tu klamia albo katalogi albo realoem-jednak rozbierznosci sa wsrod mechanikow rowniez jak i dystrybutorow czesc-ALe Kiszke zrobili......o tyle dobrze ze jak juz zdejma wydech odkreca wal zdejma skrzynie to moga ewentualnie wymienic na sklepie, a BADZ tu madrym i kup sobie sprzeglo na Allegro-ryzyk fizyk 50%/50% Taki numer........

we wtorek bede wiedzial juz na BANK dam znac.

Opublikowano
Ja mam ze sprężynkami - a mam klimę. Kupiłem LUK - i okazało się, że wcześniej miałem identyczne (też LUK) - dałem 440zł.
Opublikowano
  • Autor
Sami widzicie ze sa rozbierznosci-jesli facet ktory co dziennie naprawia te samochodyi mowil ze mialo byc takie a bylo inne- mowi ze sie takie cuda zdarzaja to chyba tak jest, z reszta nie mial powodu do klamania tylko ostrzegl mnie ze JEST TO FAKTEM-producent ni epomyslal ze moze to byc kiedys klopotem.