Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc podzielę sie wrażeniami, 2 tygodnie temu po trasie na autostradzie moja skrzynia dokończyła swój żywot, ogólnie szarpania straszne, po nagrzaniu komputer włączał ją w tryb awaryjny, wrażenie podobne do ślizgającego się sprzęgła.

Szczęśliwie trafiłem drugą używaną rok produkcji 2001 :shock: według wybitej daty produkcji na skrzyni, po wymianie efekt fantastyczny, auto bardzo zyskało na elastyczności,. Przełączanie ( szczególnie redukowanie) biegów nie odczuwalne.

Dextron III zalany, 6,5 litra udało się wymienić , przy zlewaniu starego oleju z nowej skrzynki olej był czerwonawo - pomarańczowy, w starej był taki brązowawo-czarny szlam.

Co do samej wymiany powiem tak: trzeba sie narypać, żeby ją tam spowrotem włożyć, natomiast zero niespodzianek, nie robiłem żadnych adaptacji skrzyni (czy kasowania błędów) wszystko po włożeniu drugiej jest oki.

Komfort jazdy świetny cena skrzyni dla zainteresowanych 1500zl, skrzynka nigdy nie otwierana gwarancja 3miesiące

Opublikowano

:clap: :clap: :clap:

pomysl ze jakiedys sam musialem wkladac 5hp18 do mojgo samochoddu - najgorsze bylo wytarganie jej z piwnicy

skoro skrzynia jest z 2001 roku to powinna byc juz zalewana fabrycznie olejem life time - a nie dextronem III - sprawdz to dobrze do zajezdzisz skrzynie ( jaki masz kolor tabliczki znamionowej ? )

Opublikowano
:clap: :clap: :clap:

pomysl ze jakiedys sam musialem wkladac 5hp18 do mojgo samochoddu - najgorsze bylo wytarganie jej z piwnicy

Powiem Ci tak naprawdę podziwiam, my wkładaliśmy ją w 4 cztery osobyi nie było lekko, a jak samemu udało Ci się wydech zamocować, bo to kolejny schodek

Opublikowano
xsilver ten dłuższy numer na skrzyni według niego w katalogu wychodziło że dexktron III jutro go poszukam i sprawdze jeszcze raz dla czystego sumienia, ale upewniałem się 2 razy przed zalaniem
Opublikowano

A czy zamiast Dextrona II mozna dolac III? Ja tak dolałem (wg porady mechanika) jakies 2000 km temu i na razie wszystko... powiem nawet więcej: skrzynia działa lepiej. Ale to chyba dlatego że miała stan lekko poniżej minimum.

Pozdrawiam

Opublikowano
Mozna gdyz to ten sam olej czyli mineralny z tym, że dextron III jest rzadszy to wszystko. Polecam jednak lać własciwy czyli jak piszą.
Opublikowano

A czy dużo roboty jest z włożeniem automatu do manuala? Nowy komputer , zestaw pedałów i co jeszcze??Bo np na tablicy rozdzielczej mam światełka od automatu (P R N D itd )

Tak się zastanawiam czy gra warta świeczki :roll:

Marzenia sie spełniają-->mam E38 :)

Moja historia

Opublikowano
A czy dużo roboty jest z włożeniem automatu do manuala? Nowy komputer , zestaw pedałów i co jeszcze??Bo np na tablicy rozdzielczej mam światełka od automatu (P R N D itd )

Tak się zastanawiam czy gra warta świeczki :roll:

Automat -> manual w miarę łatwo natomiast w drugą stronie nie bardzo... zauważ że sama skrzynia 1.5k (wg mnie to tanio jak stan dobry...) + chocby nawet lewarek itp to jest 2k, części które masz sprzedasz ale taniej...

Chcesz automat - zamień auto.

Pozdrawiam

Opublikowano
Tak też myslałem :roll:

No cóż narazie bede jeździł manualem może w przyszłym roku :roll:

Dzięki za info. :cool2:

Evan, ja dla mnie automat jest super. Jak bedziesz w maju, wiesz gdzie, to sobie przetestujesz ;)

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

Evan, ja dla mnie automat jest super. Jak bedziesz w maju, wiesz gdzie, to sobie przetestujesz ;)

Myślałem że zaproponujesz mi wymianę skrzyni a nie testowanie :lol:

Co do maja to chyba mnie nie będzie bo mam szkolenie :evil:

Ale pozyjemy zobaczymy :D

Marzenia sie spełniają-->mam E38 :)

Moja historia

Opublikowano

Myślałem że zaproponujesz mi wymianę skrzyni a nie testowanie :lol:

Co do maja to chyba mnie nie będzie bo mam szkolenie :evil:

Ale pozyjemy zobaczymy :D

Popytaj uważam ze dużo osób chciało by sie wymienić :cool2:

Ja jak miałbym E38 730i w Automacie to bez wahania bym sie z tobą zamienił :cool2: