Skocz do zawartości

E36 325 automat...opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To moj 1 post a zrazem temat. Inetresuje sie kupnem BMW e36 najlepiej w coupe. Samochod ten chce kupic z pelnym wyposazeniem tzn skora , klima i tym podobne:) Najgorsze , ze jesli taki znajde ma automatyczna skrzynie biegow. W takim samochodzie a w szczegolnosci coupe chcialbym monuala( wieksza zabawa -> przynajmniej dla mnie)

I tu mam pytanie. Jak samochod sprawuje sie z automatyczna skrzynia? Duzo traci dynamiki? O ile wieksze jest spalanie? I ogolnie jak ktos bedzie chcial wtracic pare slow od siebie ogolnie na temat E36 to sie nei obraze :D (tak wiem w duzo jest w archiwom no ale...)

Z gory dzieki za wszelkei odpowiedzi.

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
I ogolnie jak ktos bedzie chcial wtracic pare slow od siebie ogolnie na temat E36 to sie nei obraze :D (tak wiem w duzo jest w archiwom no ale...)

Możesz dokończyć ostatnie zdanie? Czy miało być: "...ale nie chce mi się szukać."? :twisted:

Jeśli chodzi o dynamikę na automacie to odczucia bardzo subiektywne. Wg danych katalogowych E36 325i Coupe z manualną skrzynią 0-100 km/h w 8 sek., a z automatem 9 sek. Sekunda to sporo, ale jak o tym nie myślisz to nie zauważysz różnicy. Tym bardziej że i tak większość popularnych samochodów jakie poruszają się na naszych drogach ma wyniki powyżej 10 sekund do "setki". Więc nawet na automacie będziesz szybszy... W prędkości max. nie ma wielkiej różnicy - manual 233 km/h, automat 231 km/h.

Jeśli chodzi o spalanie to przy automacie trzeba się liczyć ze spalaniem większym o ok. 10% w stosunku do manualnej skrzyni. Ale to nie ma większego znaczenia. Dużo większe znaczenie dla spalania i tak będzie miał "ciężar" Twojej nogi - przy delikatnej jeździe w mieście spalisz 12 l/100, ale przy ostrej jeździe spokojnie można dojść do 17 l/100 km...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Wiec ze spalaniem nie jest tak zle.

Wczesniej mialem dwie audi z silnikami 2.6 i 2.8 palily podobnie moze nawet troche wiecej (waga). Teraz wzielo mnie na bmw po kradziezy ostatniej audi(mialem ja 10 dni--no ale niewazne). Mysle , ze BMW to nienajgorszy wybor.

A co so zakonczenia zdania chodzilo mi o to , ze zawsze ktos moze dodac cos nowego od siebie. Jakies sugestie, spostrzezenia , ktore mogly mu sie nawinac ostatnio a nie wtedy kiedy byl pisany podobny temat np. rok temu :wink:

Opublikowano

tak jak napisal kolega Bastek troszke wiecej pali i troszke slabsza moc...

Przedewszystkim musisz sobie zadac pytanie do czego ma byc ten samochod ? jak do sportu no to lepiej z manualna kupowac jesli to zwyklej jazdy i nie robi Ci roznicy litr wiecej w ta lub w ta no to manual. Automat jest wygodniejszy np w jezdzie po miescie. Moim zdaniem prawdziwa pieknosc bmw pokazuje z skrzynia manualna :)

Opublikowano

To , ze w bmw a jeszcze coupe skrzynia normalna jest o wiele lepsza to ja wiem :D

Samochod do zadnego scigania nie jest mi potzrebny. Ale szybka jazde lubie dlatego szukam BMW.

No i bokiem tez bym polatal( da sie automatem?? )

Ale jak patrze na mobile i szukam E36 do 4 tys euro to niestety jak znajde fajna 325 w pelnym wyposazeniu to niestety jest to automat :(

A kazdy chyba lubi miec skorke, kompa i inne pierdolki w swoim aucie.

Dlatego jestem nawet wstanie wyprzec sie monuala dla wyposazenia.

Opublikowano

No i bokiem tez bym polatal( da sie automatem?? )

Nie "polatasz" bokiem na automacie. Jedynie kiedy można bokiem to na silnie obśnieźonych drogach w automacie może Ci tył wprzedzić przód, ale wkońcu o to chodzi.

Ja ZDECYDOWANIE polecam Ci manuala, coupe conajmniej 2,5 litra ( w sumie tylko 2,5 bo M3 to inny przedział cenowy). Co można takim autem zrobić ? Zobacz tutaj: http://www.mpwr.prv.pl i filmiki.

Opublikowano
sedanem tez mozna, wersja 328 jest najlepsza z trojek oprucz m3. Poczekaj jeszcze, napewno bardziej oplaca sie miec manuala... wtedy poznasz wszystkie wdzieki bawarki :)
BMW - to jest to :)
Opublikowano

tylko ze 328 to dopiero od 1995 roku i do 4 tys euro nie znajdzie... tym bardziej ze chce coupe.

ja wlasnie sprawilem sobie 325 z manualem... wrazenia z jazdy sa jak najbardziej pozytywne - nic wiecej nie moge powiedziec bo mam ja za krotko.

nie wiem jakiego rocznika szukasz w tej cenie, ale ja zaplacilem sporo ponizej Twojej granicy. nie mam skory bo szczerze mowiac wolalbym miec siedzenia z m-ki lub obszyte na zamowienie... swieza skora wyglada o wiele ladniej a przy tym nie jest wyslizgana, porozciagana itp.

Opublikowano
tylko ze 328 to dopiero od 1995 roku i do 4 tys euro nie znajdzie... tym bardziej ze chce coupe.

ja wlasnie sprawilem sobie 325 z manualem... wrazenia z jazdy sa jak najbardziej pozytywne - nic wiecej nie moge powiedziec bo mam ja za krotko.

nie wiem jakiego rocznika szukasz w tej cenie, ale ja zaplacilem sporo ponizej Twojej granicy. nie mam skory bo szczerze mowiac wolalbym miec siedzenia z m-ki lub obszyte na zamowienie... swieza skora wyglada o wiele ladniej a przy tym nie jest wyslizgana, porozciagana itp.

Szukam dobrej BMW. rocznik jest dla mnie mniej wazne. Wole miec rok dwa lata starsza ale ma byc bliska stanu perfekcyjnego( czyli bardzo dobry 8) ) Wyznacznikiem dla mnie jest STAN. MA byc nie bity. To najwazniejsze...