Skocz do zawartości

Pomoc w zakupie e38, jaki silnik,porady, opinie, porównania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Również polecam silnik m52b28. Mam taki w manualu, wg mojej opinii na polskie warunki jest wystarczający przy odp dynamice. Zaznaczam, że jest to moje zdanie. Możecie wierzyć lub nie, ale przy normalnej jeździe w trasie on spala około 10l - 11lpg przy prędkościach 120, 130km/h.
  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
To M60B40 pali o 1l wiecej w trasie :D przy tych samych predkosciach, a ma prawie 100KM wiecej.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

Czy ja wiem :) po zakreceniu u mnie gazociągu i przy spokojnej jezdzie, bo uznajmy no w miescie to nie ma co pedzic, bo sie najwyzej zrobi wielkie spalanie a zyskow czasowych brak, spalanie wychodzi mi teraz około 15l pb, na gazociągu było 18-20 także nie ma tragedii.

Generalnie zastanawiał mnie fenomen kupna 7er z silnikiem 2.8 z rynku wtórnego, a takze z kazdym innym oprocz 4.0/4.4/5.4. Generalnie jak kogos nie stac na paliwo to po kiego kupuje takie auto. Poza tym slabsza wersja silnika najczesciej = gorszemu wyposazeniu. Same minusy. Do tego dochodzi praktycznie brak dynamiki. Bo nie oszukujmy sie :) ale prawie 100KM roznicy robi swoje. Spalanie na podobnym poziomie. 4.0/4.4 mozna tez trafic w manualu jak ktos bardzo chce. Rozumiem pierwszego kupującego, chociaz tez ledwo bo za kase takiej 7er w welurach, recznej klimie i 2.8 w manualu mialby dobrze wyposazona 5er z porzadnym silnikiem, bo cena zakupu byla wtedy najnizsza. Ale teraz na rynku wtornym? Dla mnie jest to totalny bezsens :) No ale oczywiscie to moja opinia i kazdy ma prawo do swojej :)

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Widzisz, ile użytkowników tyle opinii. Jeden woli to drugi tamta. Silnik 2.8 też nie jest to muł, ma te swoje 193km i na polskie warunki może wielu osobom wystarczać. Więc jeżeli ktoś nie potrzebuje 4.4 czy 5.0 to nie rozumiem sensu zakupu takiej wersji. Tylko dla kwestii posiadania?
Opublikowano
Jeździłeś 2.8 e e38? Jeżeli nie jeździłeś to rozumiem Twoje podejście i zdanie, ja myślałem podobnie, szukałem czegoś mocniejszego , oglądałem wiele e38, większość automaty i zajechane...jak zobaczyłem moje M52B28 w manualu to wprost nie uwierzyłem że jest taka piękna i za taką cenę :duh: Stwierdziłem że biorę nawet jak by tam TDS 2.5 siedział :mad2: Oczywiście miałem obawy o dynamikę ale zostałem mile zaskoczony. Przyspieszenia e38 2.8 są takie same jak np A6 C5 2.8 albo Omega B 3.0 itp...a 200kg więcej tak...poza tym na trasie swoja stara e36 M43 oblatywałem furmanki dwa razy mocniejsze, więc te konie wiesz...maszyna gwizda, operator piz...da :mrgreen:
Opublikowano
Czy ja wiem :) po zakreceniu u mnie gazociągu i przy spokojnej jezdzie, bo uznajmy no w miescie to nie ma co pedzic, bo sie najwyzej zrobi wielkie spalanie a zyskow czasowych brak, spalanie wychodzi mi teraz około 15l pb, na gazociągu było 18-20 także nie ma tragedii.

Generalnie zastanawiał mnie fenomen kupna 7er z silnikiem 2.8 z rynku wtórnego, a takze z kazdym innym oprocz 4.0/4.4/5.4. Generalnie jak kogos nie stac na paliwo to po kiego kupuje takie auto. Poza tym slabsza wersja silnika najczesciej = gorszemu wyposazeniu. Same minusy. Do tego dochodzi praktycznie brak dynamiki. Bo nie oszukujmy sie :) ale prawie 100KM roznicy robi swoje. Spalanie na podobnym poziomie. 4.0/4.4 mozna tez trafic w manualu jak ktos bardzo chce. Rozumiem pierwszego kupującego, chociaz tez ledwo bo za kase takiej 7er w welurach, recznej klimie i 2.8 w manualu mialby dobrze wyposazona 5er z porzadnym silnikiem, bo cena zakupu byla wtedy najnizsza. Ale teraz na rynku wtornym? Dla mnie jest to totalny bezsens :) No ale oczywiscie to moja opinia i kazdy ma prawo do swojej :)

Koledzy w e39 540i często nie schodzą z 20l w mieście ale w 7 się da :mrgreen: nie neguje tego, bo miasto miastu nie równe ale w 15 nie uwierzę jak nie zobaczę. Jeździłem e39 z takim silnikiem do pracy nie za długie odcinki bo 20km w jedną w większości po za miastem i średnio wychodziło 18l. Więc będzie ze mnie niewierny Tomasz póki nie zobaczę :mrgreen:

Opublikowano
To jest do zrobienia tylko trzeba zachowac pewne scisle warunki, tzn. trzymac sie scisle zasad eko-drivingu, bardzo scisle :) no i wiedziec ktoredy jechac tak zeby omijac swiatla i korki. Lekkie odstepstwo i mamy 18-20 l/100km. Zanim sie nauczylem jak tym autem toczyc fele przez Łódź spokojnie to mineły prawie 2 lata w ciagu ktorych moje spalanie, mimo usilnych staran, nie chcialo za cholere zjechac ponizej 21-22 :P

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

http://img.tapatalk.com/d/13/04/17/u3yvupy8.jpg

Zeby Tomasz uwierzył :) to jest miasto trasa około 15km 7er e38 m60b40 trzeba tylko chcieć i umieć :)

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

Nie no mówię o zwyczajnej normalnej jeździe a nie eko badziewia. Bo bez sensu mieć bydlaka pod maską i go muskać... Uczyć się omijać światła bo inaczej zaraz na 18wskoczy.. MOże i to możliwe ale sam widzisz jak trzeba jeździć. A w tych tematach nie sztuka jest komuś powiedzieć że pali po 12l bo jak mówiłem w e39 jest to praktycznie nie możliwe. Jeszcze słysząc te liczby jakie osiągasz w mieście. Sam widzisz że to jest walka o każdy litr a nie jazda.

Później ktoś kupuje auto i się dziwi, że jednak bliżej jest 20l albo nawet ponad 20l bo mieszka w dużym zakorkowanym mieście niż te obiecane 12l o którch ludzie piszą.

Opublikowano

Nie nie, to 12,9 to jest wskazanie kompa mające tyle wspólnego z rzeczywistością, co jednorozce :) na spokojnie należy doradcy do tego 2-2,5l i wtedy wychodzi normalne spalanie. Poza tym powiedz mi gdzie ci sie spieszy w mieście? Ile możesz czasu zaoszczędzić? Robiłem kiedyś takie porównanie z kolega, takie same auta. Ja jechałem po swojemu, spokojnie, a on dawał w palnik ile wlazlo. Wyszło tak ze po drugiej stronie Łodzi był 3 minuty wcześniej, czyli powiedzmy ze zero nadrobionego czasu. Ja spalilem 18l lpg, a on 29l/100km lpg. To tym właśnie doszedłem do wniosku ze nie ma co i w mieście poprostu majestatycznie tocze sobie moje 19' :)

Ps. To spalanie na zimie 16' podejrzewam ze na lecie 19' bedzie większe :) aha i jazda na pb, nie lpg.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

I tez jechałem normalnie, nie sililem sie specjalnie na eko :) poprostu wiem którędy jechać zeby cały czas być w ruchu i to wystarcza :)

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

Nikt nie mówi o ciągnięcia auta na obrotach bo to nie ma sensu. najgorzej jak ktoś kupi taką v8 i patrzy w ekonomizer i na każdym kroku myśli jak tu spalić te 4l mniej. Kupując taki motor takie myślenie mija się z celem. Ten silnik jest mi doskonale znany i żaden kolega z którym jeżdżę nie ściemnia mnie ze spalaniem bo po co? Tylko na forum z czymś takim się spotykam ( nie zawsze). Doskonale wiem, że w mieście trzeba liczyć te 19l i koniec. Jeden troszkę więcej spali jeden mniej. Dynamicznie jadąc i bawiąc się w mieście bliżej jest do 30l.

Dlatego nie można mówić, że jazda 728i czy 740i jest taka sama w spalaniu, bo w mieście to jest przepaść. Trasa to co innego. Kupując auto które będzie jeździło większość odcinków po za miastem warto zastanowić się nad v8 i spokojnie można myśleć o 740i bo wtedy różnica w spalaniu jest niewielka. Ale 728 będzie zawsze oszczęniejsze w mieście i to znacznie.

Opublikowano

A ja własnie lubie taka jazde :) po miescie sprawia mi przyjemnosc, jade sobie powolutku prawym pasem, albo srodkowym i czesciej tym bo dzieki temu lewym zawsze moze mnie ktos wyprzedzic, a prawym spokojnie skrecic na strzalce jak sie trafi. Tocze sobie felgi, slucham muzyczki, kopce eszluga i jest milo. Poza tym jest czas zeby sobie na laski popatrzec, bo razem z wiosna skrocily sie spodniczki :)

Nie zapominaj ze posiadanie mocnego serducha w aucie ma swoj bardzo duzy atut, bo zawsze posiadajac nadmiar mocy mozesz w razie czego uciec w niebezpiecznej sytuacji, tak jak ja mialem kiedys jak mi typ na czerwonym przemknal centralnie za bagaznikiem, dobrze ze hak zdemontowalem, bo by mnie debil zahaczyl i by bylo slabo. Poza tym nikt mi nie wmowi ze dzwiek r6 jest lepszy niz V8 :)

Owszem nie moge sie z toba nie zgodzic, jak dasz w pedal 740 to spalanie i pod 40 podejdzie, nie ma co sie o to klocic takie sa fakty. Chcialem tylko pokazac ze jak sie chce to i 740i mozna jedzic eko. Dla mnie zasadniczo spalanie jest ostatnim kryterium wyboru silnika i auta. Dlatego tez zakrecilem butle z gazociagiem, bo mnie denerwowalo ze truje serducho tym syfem. Co nie zmienia postaci rzeczy ze lubie sobie plynac tym 7er. Od zapierdalania mam e30 i jak mam ochote to laduje je na lawete, podczepiam pod 740i i jade na tor. Tak sie wyszaleje, a na drogach jest spokoj, bo gnanie na zlamanie karku w miescie i tak nie ma sensu wielkiego. Co innego trasa, chociaz zysk czasowy i tak jest maly. Ja wypracowalem sobie taka zasade ze na autostradzie odpalam tempomat na 180km/h i sobie sune poprostu, wtedy spala mi tyle co w miescie, czyli 15l, ale uwazam ze jest to dobry kompromis miedzy spalaniem, a predkoscia.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

Powiem tak, w V12 na trasie , udało mi się zejść do 12 L. Normalna jazda.

R6 W Trasie 13,5 normalna jazda.

:D

Opublikowano

to chyba cos nie halo bo ja r6 to 8-9 przy normalnej

miasto 17-18 wiec nie wiem skad te wyniki 13,

normalna jazda, zadne pałowanie i nie pie**dolenie sie z ekonomizerem, jazda jak wszyscy

tera srednie mam 14

Opublikowano
Ten wynik 12,9 jest oczywiscie zafalszowany przez komputer :P mowie do niego trzeba dodac spokojnie 2l. Juz to dawno sprawdzilem kilkukrotnie.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Ten wynik 12,9 jest oczywiscie zafalszowany przez komputer :P mowie do niego trzeba dodac spokojnie 2l. Juz to dawno sprawdzilem kilkukrotnie.

Kubosh z 7er, niedawno też kupił E32 750i, spalił mu niecałe 12L :cool2:

Opublikowano

Niedługo się pożądnie przejade 750tką, na trasie, przy Porcie Łodż, wybudowali wylotówke na Pabianice - Warszawa, tylko musze odwiedzić lakiernika :mrgreen:

Dam info ile spalił :D

Opublikowano
danielxc jak nie wierzysz to puść swoją na allegro i zakup jakieś 2.8 a zobaczysz że spali Ci tyle co twoja 2 litrówka.
Opublikowano
danielxc jak nie wierzysz to puść swoją na allegro i zakup jakieś 2.8 a zobaczysz że spali Ci tyle co twoja 2 litrówka.

Wiem doskonale ile palą 2,8 w budzie e39 i wiem że na trasie są to wartości przybliżone ale i tak 2.0 ma mniejsze. W mieście na różnica robi się bardziej znaczna. Tylko tu się dowiedziałęm, ze 750i tak mało pali. :mrgreen: Ale na forach zawsze się takie sztuki znajduje :mrgreen: