Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jako swoje pierwsze auto wybralem bmw... tzn wybralem:> jeszcze nie kupilem ale zamierzam, cenowo tak do 12tys, no i wlasnie tutaj jest problem:> autka tej marki bardzo mi sie podobaja, ale jako ze nie ma nikt w mojej rodzinie samochodu (lol) to nie orientuje sie ile miesiecznie bedzie kosztowac mnie utrzymanie tego samochodu (jestem studentem a moje skromne zarobki nie pozwola mi wydawac na auto wiecej niz 400-500zl miesiecznie).

Jak to naprawde jest z tym spalaniem i gazem oraz wplywem na "stan techniczny" auta ? na necie widzialem pelno sprzecznych opinii:(

Zaznaczam ze nie chce go po to, aby poszalec;p.

Zastanawialem sie nad autami tego typu jak:

http://moto.allegro.pl/item175429941_bmw_e36_318i.html

http://moto.allegro.pl/item175541125_bmw_316_gaz.html

http://moto.allegro.pl/item175896495_bmw_318i_meksykanska_czerwien_tanio.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć

Jak chcesz podeśle Ci fotki swojej, jest do sprzedania, rocznik 95', coupe, silnik 1.6M43, przebieg 230kkm /kupiłem jak miało 125kkm/ Spalanie można przyjąć na poziomie 8l/100km. Nie mam gazu, te z linków allegro widze mają wszystkie. Nie ma też takich udziwnien tuningowych jak wloty na błotnikach czy lampy. Kolor ciemna zieleń, oryginalną nazwe koloru musia bym odczytać. Cena 12-13k.

Pozdrowienia.

Opublikowano

318 - pewnie jest to jakaś alternatywa ALE:

swojego czasu przeglądając ogłoszenia udało mi się trafić na 320 z gazem sekwencyjnym + cena coś w granicach 13000 pln. Co R6 to R6 do tego zawsze więcej mocy pod maską i silniczek sie tak nie meczy :wink:

Co prawda zagazowana ale z instalka sekwencyjna wiec idzie jeszcze przeboleć a w szczególności jeśli chodzi o portfel.

Nie mowie ze taka becie łatwo znaleźć ale.. trochę cierpliwości i można trafić na coś dobrego.

Opublikowano
BaX auto bede mogl kupic dopiero na poczatku wakacji, ale ile miesiecznie bedzie mnie kosztowalo utrzymanie tego auta?:P
Opublikowano
BaX auto bede mogl kupic dopiero na poczatku wakacji, ale ile miesiecznie bedzie mnie kosztowalo utrzymanie tego auta?:P

To zależy ile będziesz jeżdził tym autkiem i w jaki sposób.

Moja pali średnio 10l gazu na 100km a robie miesięcznie ok. 1000km.

No i dochodzą jeszcze drobne naprawy, wymiany płynów itp.

Przelicz i wiesz.

Opublikowano
Jezeli chcesz wydac do 12 tys PLN, to moim zdaniem kup sobie zadbane E30. Wydasz sporo mniej kasy, zostanie Ci na jakas ewentualna naprawe, ktorej raczej nie unikniesz przy kazdym uzywanym samochodzie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W tym czasie co nim jeżdże nie wysiadło nic co by kwalifikował się na poważną naprawę. Wymiana żarówek, pior wycieraczek czy oleju to norma. Zawieszenie wymieniałem dwa razy całe, drugi raz bo bardziej taki miałem kaprys niż to było konieczne no ale tak już mam. Ile Ciebie będzie kosztować to już zależy jak podejdziesz do tematu. Pamiętaj, że to wszystko auta które mają ponad 10 lat, tu nie ma zmiłuj. To co trzeba po prostu się wymienia, jak olejesz sprawe rozleci się to i coś jeszcze. W bajki o 'igłach' w wieku 12-14 lat szczególnie sprowadzanych zapomnij. Lepsze auto kupisz w kraju od kogoś kto nie uważa go tylko za przyrząd do przemieszczania się. Ja licze skoromnie, że średnio 100zł/miesiąc idzie na 'koszty utrzymania' wyłączając z tego ubezpieczenie i paliwo oczywiście. Nie co miesiąc 100 zł ale myśle ze 1000-1200zl/rok się uzbiera kosztów. Wszystko zależy ile jeździsz.

I jeszcze sprawa gazu. Dla mnie dyskwalifikacja kompletna jeżeli miał bym kupić od kogoś 316 czy 318 z gazem. Dlaczego? Jak ktoś nie ma na paliwo do takiego auta z takim silnikiem to wątpie aby dbał o stan techniczny i był on zadowalający. Zazwyczaj takie auta pochodzą od ludzi którzy by chcieli ale żeby się wozić trzeba lać, a tu już się nie przelewa. Zresztą wiem jak było u mnie jak "młodzież" pokupiła sobie '3' to nie wiem czy jedna zostala bez gazu, za to 'tuning' był pełną gembą :D

Opublikowano

Bax napisal:

I jeszcze sprawa gazu. Dla mnie dyskwalifikacja kompletna jeżeli miał bym kupić od kogoś 316 czy 318 z gazem. Dlaczego? Jak ktoś nie ma na paliwo do takiego auta z takim silnikiem to wątpie aby dbał o stan techniczny i był on zadowalający. Zazwyczaj takie auta pochodzą od ludzi którzy by chcieli ale żeby się wozić trzeba lać, a tu już się nie przelewa. Zresztą wiem jak było u mnie jak "młodzież" pokupiła sobie '3' to nie wiem czy jedna zostala bez gazu, za to 'tuning' był pełną gembą

Bardzo trafne spostrzezenieBaXI tak to zazwyczaj jest.Znam wyjatki ale bardzo nieliczne.

oo= [] []= oo BokiemMuszeWchodzic

http://img514.imageshack.us/img514/9429/pic03097wo4.jpg

Diesel Driver

Opublikowano
ja mam 21lat a wiec naleze do tzw mlodziezy, jezdze 316 i leje tylko dobra benzyne. o auto rowniez dbam.... wiec moze bez stereotypow;) nie wszystkie 3ki mlodych sa zajechane gazem;p
"there's more to living than only surviving"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ustrYk: nie masz gazu w aucie więc to co pisze Cie nie dotyczy, przecież to logiczne chyba.
Opublikowano

Ja też mam 1.6, właśnie zakładam gaz i wkurza mnie takie gadanie <że jak masz w gazie 1.6 to Cie nie stać...>!! :duh: :mad2:

Autko mam zajebiście zadbane, ale jeżdze dużo i wole sobie założyć dobrą sekwencje i śmigć za "grosze", a za resztę dopieszczać samochód!!

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja też mam 1.6, właśnie zakładam gaz i wkurza mnie takie gadanie <że jak masz w gazie 1.6 to Cie nie stać...>!! :duh: :mad2:

Rozumiesz co to znaczy? ...Zazwyczaj takie auta pochodzą od ludzi którzy by chcieli... Jak nie to trudno. Nic na to nie poradze, że zazwyczaj to prawda i kilka przykładów z własnego podwórka mam na potwierdzenie. Dlatego moje zdanie jest takie, że lepiej kupić auto bez gazu i potem ewentualnie go założyć jak już musisz. Temat dotyczył zakupu auta, pytanie padło o ekonomike. Nic nie masz do powiedzenia na temat tylko bijesz piane. Masz gaz, Twoja sprawa. Ja bym takiego auta nie kupił i jak bym miał komuś doradzić powiem to samo.

EOT.

Opublikowano
Ty tak się nie pień bo jajko zniesiesz!! Chodzi mi o to jak łat oceniasz ludzi: Masz gaz, nie masz na wahe, samochód masz do d..py :duh: :duh:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ty tak się nie pień bo jajko zniesiesz!! Chodzi mi o to jak łat oceniasz ludzi: Masz gaz, nie masz na wahe, samochód masz do d..py :duh: :duh:

Ale o co Ci chodzi :duh: To coś w stylu 'uderz w stół...'??? Masz z tym jakiś problem? Człowieku nie napisałeś ani zdania na temat, a naskakujesz na mnie jak bym coś pisał pod Twoim adresem. Choć by Twoje czy dowolne inne BMW miało gaz to nie ważne w jakim będzie stanie i tak bym go nie kupił. W tym przypadku chodziło o 316 lub 318 i wyraziłem swoją opinie na ten temat i nie była ona skierowana do Ciebie tylko dlo pytającego. Nie odpowiada Ci, trudno ale wali mnie to jak sanki w lecie.

Na drugi raz zadaj sobie chociaż trud spojrzenia w linki które umiescił pytający. Z kilometra widać "tuning" i dziwne 'zmęczenie' tych aut. Nawet lewarek automatu nie oparł się 'poprawieniu' Czy mi się zdaje czy wszystkie one mają gaz? :norty:

Opublikowano

Ja o jednym, Ty o drugim. Też bym n ie kupił żadnej z tych co kolega pokazał.

Pisząc to:

"Dla mnie dyskwalifikacja kompletna jeżeli miał bym kupić od kogoś 316 czy 318 z gazem. Dlaczego? Jak ktoś nie ma na paliwo do takiego auta z takim silnikiem to wątpie aby dbał o stan techniczny i był on zadowalający"

bijesz do wszytkich użotkiwników m.in. 1.6 więc i do mnie.

Chodzi mi tylko o to, ale chyba Ty tego nie możesz pojąć, a skoro Cię to g..wno obchodzi to co tak się sadzisz?

Ja też wyrażam tylko swoją opinie i "bronie":wink: pożądnych urzytkowników 1.6

Opublikowano
Też mam 316-tke z gazem i to co napisał BaX jakoś mnie nie uraziło. To już moje drugie autko z gazem i wiem jakie mam oszczędności i wiem też jak bardzo są podzielone opinie co do instalacji gazowych (więc daremna taka dyskusja). Ale zgodze się z BaXem, żeby nie kupowac samochodu z inst. gazową jak coś to samemu zakładac.
Opublikowano

Taka jest zasada. Samochód z importu a jak krajowy to bez gazu. Z czegoś to wynika.

Jak ktoś kubi to niech zakłada gaz czy leje "kujawski" do diesla. Nie rozumiem dlaczego innym to przeszkadza. Jego auto i niech robi co chce. Ja bym nigdy gazu nie wmontował ale lata mi na czym inni pomykają.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari