Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem kupiłem bmw e39 520 z defektem silnika auto chodzi ale gdy sie mocno rozgrzeje zaczyna sie zapalac na wolnych obrotach kontrolka od cisnienia oleju,i wtedy stukaj.a popychacze zaworowe gdyz jest zaniskie cisnienie,ale podczas jazdy niesłychac panewek zadnych stuków moc tez jest prawidlowa,w aucie był olej jak smoła pewnie od tego cos sie stało niewiem czy przytarty jest gdzies czy pompa olejowa zamałe daje cisnienie czy moze cos innego,czy ktos miał moze podobny przypadek :?: niewiem czy rozbierac czy lepiej kupic 2 silnik i jeszcze jedno czy silnik 2.0 150KM e39 jest taki sam jak z e34 czy mozna taki zamontowac :?: czy ktos moze mi doradzic co robic :?:
Opublikowano

Może zapchał się smok i kanały olejowe.

Zmiana oleju i płukanie. Byc może trzeba tak kilka razy. Trzeba ściągnąc miskę i sprawdzic

Opublikowano
wiec mam silnik m52 pewnie bo mam z 96 auto a ja myslałem ze z e34 to te same bo z wygladu podobny i moc tasama bede musiał rozbierac moja czy zdjecie miski to skomplikowana sprawa :?:
Opublikowano

Moze tez pompa dawac slabe cisnienie. Polecam sciagnac pokrywe zaworow i przekrecic rozrusznikiem ... Jesli pompa i kanaly olejowe nie sa zapchane to powinno z napinacza mocnym strumieniem "siknac". Zaczalbym od sprawdzenia cisnienia oleju przy obudowie filtra oleju manometrem. Jesli tam juz nie ma cisnienia to sprawdzilbym pompe oleju.

Oczywiscie przy zdjeciu pokrywy zaworow koniecznie zaloz nowa uszczelke :)

Opublikowano
dziekuje za rady bede probował jak wyzdrowieje bo grypka łamie :evil: zaowazyłem jeszcze ze podczas rozruchu na rano kontrolka od oleju gasnie dopiero po 5 sekundach .To by wsazywało chyba na pompe oleju :?: słabo daje cisnienie lub zaworek zaszybko puszcza :?: czy ktos wyciągał juz pompe oleju z 520 co trzeba zdemontowac aby ja wyjąc :?: czy to skomplikowane bardzo :?: kiedys robiłem to w vw 1.8 to było proste wystarczyło tylko miske zdjąć,czy w bmw jest podobnie :?:
Opublikowano

Ja to robiłem, na pewno nie jest to łatwa sprawa. Żeby zdjąć miskę olejowa trzeba podwiesić na czymś silnik i odkręcić od spodu sanki. Samo wymontowanie pompy to żaden problem i wymiana zaworka też. Miałem znaczy mam podobne objawy po odpaleniu samochodu przez około 3 do 5 sekund świeci się kontrolka ciśnienia oleju, wymieniłem pompę i zaworek w niej nic to nie dało.

Jeśli potrzeba Ci więcej informacji to porszę na priv.