Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam czy ktos moze wie jak wyciągnać silniczek krokowy i jak go wyczyścić?

podobno musiałbym wyciągnąć kolektor.moze ktos ma jakąś foto relacje.bede wdzieczny za pomoc.mam 18.is M-42

Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano
Nie trzeba wyciągać kolektora. Jak stoisz z przodu auta to masz go zaraz za kolektorem ssącym, jest w kształcie walca z dwoma gumowymi przewodami i wtyczką elektr., osadzony jest w gumowej opasce. Po prostu odpinasz to wszystko i wyciągasz go, gorzej z włożeniem bo jeden z przewodów lubi nawiać pod kolektor i trzeba się trochę pomęczyć, ale da się zrobić. Najlepiej czyścić naftą.
Opublikowano
dzięki wielkie .jakoś bede próbował.mam nadzieje ze bedzie dobrze.a co do czyszczenia naftą to słyszałem ze jest dobrze na noc w niej zostawić.czy tylko wystarczy przemyć?
Opublikowano

Nie trzeba wykrecac kolektora (moj silnik M42 '9/93 [E36])

- wyjmujesz wtyczke od krokowca

- jesli uda Ci sie go zdjac z gumowej obejmy to no problem... jak nie to odkrecasz metalowa lape przy kolektorze (jedna sruba 10 lub 11)

- zdejmujesz dwa gumowe weze (ja mam jeden skrecony dodatkowa obejma a drugi tylko na wcisk)

....

- jak silniczek masz juz w reku, to idziesz kupic 1/2 litra nafty

- szukasz jakiegos naczynia, wlewasz nafte i wkladasz kroka

- niech pomoczy sie tak przez noc

... ja dodatkowo psikalem plynem do czyszczenia gaznikow a potem WD-40

- jak byl ladnie blyszczacy w srodku to go podszuszylem troche (wytrzasalem resztki plynow ze srodka :D )

- no i ... zakladamy na swoje miejsce

U mnie efekty czyszczenia byly oszalamiajace (przed - silnik gasl jak byl zimny) :mad2: I tak od czasu do czasu robie taki zabieg, bo roboty malo a efekty przyzwoite.

Pozdrawiam!!!

Michał

------------

...Może się nie znam, ale powinno być inaczej...

Opublikowano
dzieki wielki w weekend postaram sie to zrobic bo na wolnych mi troszke skacze i pewnie to od tego.pozdro