Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Obecnie jeżdżę 316i w compact, ale wiecie jak to jest.... apetyt rośnie :8)

Zastanawiam się nad kupnem 323 z ostatnich lat produkcji e36.

I mam pytanie: Jaka jest róznica w kosztach utrzymania wechikułu?

Ludzie twierdzą, że 323i pali tyle co 318is. Są cuda na tym świecie??

Opublikowano
Witam.Miałem ostatnio na sprzedarz i 323 coupe i 316 sedan,323 paliło mi ok 11-12litrow po miescie a z trasy Monachium-Poznan wyszło ok 8 litrów przy prędkosci rzedu 100-120km/h,natomiast 316 paliła ok9-10 po miescie,natomiast z trasy tez ok 7.5-8 :shock: Takze tylko :cool2: 323
Opublikowano

Pytanie w stylu "Ile wam pali?" - oczywiście nie ma sensu się na tym wzorować. Jeden jeździ w Warszawie codziennie do pracy w godzinach szczytu - ma 5-10km ale ciągle w korku, a jeszcze ma ciężkiego buta, a drugi jeździ po mieścince gdzie ma pustą drogę jedzie spokojnie po kilkadziesiąt km.

Stąd się biorą bajki, że 2.5 pali tyle co 1.8... Np. mnie ostatnio wyszło ok 11l - ale w 2.5 by wyszło z 15l przy takiej jeździe...

Inna sprawa, że różnica nie jest aż tak duża - a na trasie się wyrównuje - dla kogoś kto mało popyla po mieście to tylko duży silnik.

A tak na marginesie dodam, że teraz bym 2.5 kupował - trochę żałuję tego 1.8... a tak mi wszyscy radzili większy silnik.

Opublikowano
Bad_Boy a w slinku też coś modyfikowałeś?? Zastanawiam się jaka jest różnica spalania pomiędzy 318 a 323 czy upierać się przy mniejszym silniku ze wzgledu na mniejsze spalanie, czy nie warto :)
Opublikowano
Bad_Boy a w slinku też coś modyfikowałeś?? Zastanawiam się jaka jest różnica spalania pomiędzy 318 a 323 czy upierać się przy mniejszym silniku ze wzgledu na mniejsze spalanie, czy nie warto :)

To zalezy. Jezeli niskie spalanie jest absolutnie priorytetowe i nawet litr wiecej to dla Ciebie spora roznica, to lepszy bedzie 318.

Jezeli nie az tak, to wybralbym 323 - R6 i 170 koni juz w zupelnosci wystarczy :).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Jeżdzę w Szwecji w małym mieście i jeszcze silnik nie zdąży sie nagrzac a juz jestem na miejscu. Spalanie wychodzi 13,5 -14 litrów. Samochod to compact 323ti. W trasie pali 8 litrów ale samochód zapakowany od bagażnika do przedniego siedzenia pasażera. Prędkość w trasie to 110-140 bo niestety szybciej nie można ze względu na surowe kary :( pozdr.
Opublikowano

Stary z tym nagrzewaniem się silnika to nie tylko problem silnika 2,5!

Moje 1,6 zimą na krótkich odcinkach, z dłuższymi przerwami miedzy odpalaniem potrafiła wciągnąć 11!