Skocz do zawartości

zmulanie przy dużych obrotach M-40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam 316i E-30 na gazie. Mój problem polega na tym że autko rozpędza się normalnie ale w pewnym momencie ok 4,5-5 tyś obrotów zmula się i wpada w dziwne drgania ( jakby przestawał działać jeden lub dwa cylindry) i gdy spadną obroty to jest ok. Autko ma normalne obroty -stabilne normalnie się zbiera a te zmulenia są na gazie i benzynie. Zmieniłem swiece wyczyściłem kopółkę i dalej to samo. Proszę o pomoc bo już nie wiem gdzie mam zaglądać.
Opublikowano
Jest dużo artykułów o rozrządach w M40 (to najsłabszy pkt. M40), może to to. Poczytaj a może jakieś obiawy opisane tem będa pasowały do Twojej sytuacji.
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
  • Autor
a co rozumiecie przez sypanie się rozrządu, myślicie o pasku czy wałku a może hydrosztosach? Jeszcze zauważyłem że jak autko wchodzi w to osłabienie a ja rusze dwa razy gazem to wtedy jest strzał (wybuch nadmiaru gazu). Dzięki za zainteresowanie- pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
hydropopychacze raczej tak bo rano jak jest zimno to jeden stuka i to głośno przez jakies 30 sekund ale jak to sie ma do zmulenia przy duzych obrotach a jeszcze na pierwszym biegu tego nie ma dopiero od 2 no i na 5 biegu w granicach 140km/h zaczyna się ale się rozpędza no i za moment przestaje a więc na autostradzie wyglada to jak bym wjeżdzał na inny asfalt albo coś w tym stylu acha jak zimny chodzi normalnie.
Opublikowano

Zdemontuj pokrywe zaworów i zobacz czy wałek rozrzadu jest wytarty szczególnie zobacz wierzchołki krzywek czy maja ranty po bokach jak tak to do wymiany {wałek+dźwigienki+popychacze}

Czy długo jeździsz na gazie, czy niedawno założyłeś pytam dlatego że podobny problem występuje, gdy mikser ma za mało średnice wtedy to na beznynie i na gazie będzie podobnie.

Jak wałek masz ok to proponuje ci zdemontować mikser i sprawdzić na benzynce co i jak

Pozdro

Opublikowano
  • Autor
na gazie już trzeci rok jeżdże i nigdy nie było problemu no może co 10-12 tyś km wymiana świec jak coraz częściej strzelał. Ok dzięki wszystkim za pomoc sprawdze ten wałek i dam znać.
Opublikowano

Na gazie w e30 jeżdżę ponad dwa lata i nigdy nie miałem wystrzału.

Poza rozrządem zwróć uwagę na zapłon np. cewka.

jeśli to przymulenie jest chwilowe i auto dalej ciągnie to raczej nie rozrząd.

Opublikowano
Na gazie w e30 jeżdżę ponad dwa lata i nigdy nie miałem wystrzału.

Poza rozrządem zwróć uwagę na zapłon np. cewka.

jeśli to przymulenie jest chwilowe i auto dalej ciągnie to raczej nie rozrząd.

.ale on napisal ze 4.5-5 tys obr/min i zaczyna sie-to istotne dla okreslenia ze uklad rozrzadu zaczyna szwankwoac

Opublikowano
kolego na 100% masz do wymiany wałek, popychacze i dźwigienki miałem dokładnie ten sam problem i tez nie mogłem znalesc przyczyny. zmień sobie jeszcze uszczelniacz na wałku i uszczelkę pod deklem. koszt jakies 950zł za częsci + wymiana. boli no ale nie ma lekko :wink:
Opublikowano
kolego na 100% masz do wymiany wałek, popychacze i dźwigienki miałem dokładnie ten sam problem i tez nie mogłem znalesc przyczyny. zmień sobie jeszcze uszczelniacz na wałku i uszczelkę pod deklem. koszt jakies 950zł za częsci + wymiana. boli no ale nie ma lekko :wink:
Opublikowano
acha jak zimny chodzi normalnie.

No z tym 100% kolego to lepiej nie wyjeżdżaj, co do hydraulików do wymiany to się zdodzę, ale gdyby był zjechany wałek to na zimnym było by to samo.

Opublikowano
a po o wymieniactylko troche i za chwile robic tosamo 2 raz???? :duh:
Opublikowano

Po to, żeby zaoszczędzić ok. 1000 zł, a hydrauliki można wymienić w ciągu

godziny bez wyjmowania wałka. Jesli gołym okiem widać, że wałek nie jest zjechany a hydrauliki klepią to chyba warto poświęcić tę godzinę.