Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.tak wiec chcialem sie dowiedziec czegos od ludzi ktorzy kumaja klimat bmw i nie konczy sie to tylko na dresiarni i obiegowych opiniach.

nie mam z kim na ten temat porozmawiac ,dlatego tez zakladam temat oraz pytam internetowo.

sprawa jest nastepujaca - posiadalem jeszcze do niedawno honde civic (tak wiem teraz sie wpieprzacie co tu robi chlopak od japonskiego samochodu) ale niestety wyszlo jak wyszlo ,drobna kolizja,musialem sprzedac.zycie.

moje pytania sa nastepujace -

1.jak wyglada awaryjnosc bmw serii 3 lub 5 porownujac do takiej civic ? chodzi tu o samochody ktore maja podobne przebiegi bo troszke ponad 200 000 tys km oraz sa z podobnego rocznika 92,93 .

czy np 520i bedzie sie bardziej psulo niz omowiona wczesniej civic?

2.czy czesci .ekspoloatacja , sa duzo duzo drozsze oraz utrzymanie takieg o samochodu ?

3.czy oplaca sie kupowac takie auta jak w linku ponizej

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2415505 przykadowo 520i

lub

http://moto.allegro.pl/item175494111_bmw_320i_klima_jedyna_taka_na_allegro_.html

czy 318is

to samochody ok ,ktorymi mozna spokojnie pojezdzic do 300 000 pod warunkiem ze sa sprowadzone z niemiec oraz

bardzo bym prosil o wszelkie i jakiekolwiek sugestie

Opublikowano

dokładnie - japońce mają droższe części, powiedz ile wydawałeś

rocznie na hondziawę i myślę że wówczas będzie łatwiej

odpowiedzieć czy BMW jest tańsze.

A potem to już się robi wątek z cyklu "które BMW". Ja stoje na

stanowisku że od dwóch litrów w górę i benzyna. Te małe

czterocylindrowce nie dają tego czegoś :]

Uwaga podaję stronniczy algorytm kupowania BMW*

1. wybierz sobie budę (to całe E cośtam) na którą cię stać. W

każdym roku były 3 serie - "3" "5" i "7" różnią się one wielkością.

Jeśli wiesz coś o innych seriach to nie czytaj dalej, bo znasz się

na BMW :]

2. sprawdź w danych technicznych czas do 100kmh

3. sprawdź w danych technicznych zużycie paliwa.

4. Do zużycia paliwa w trasie dodaj 2 litry bo nie bedziesz jezdzil 90kmh.

5. W mieście na początek dodaj 3 litry, potem przestaniesz wariować

6. na podstawie pkt 4 i 5 wybierasz silnik, conajmniej 6 cylindrów w benzynie

7. porzuć myśli o gazie i dieslu - jeśli szukasz oszczędności kup sobie golfa.

8. znajdź auto z niemiec, które przyjechało o własnych siłach na czerwonych blachach.

9. "Kupiłem dwa lata temu i sprzedaję" zwykle oznacza że właściciel jest w punkcie 12

10. kup wrezcie swoje BMW

11. ciesz sie nim i pokazuj znajomym. Szczęki opadnięte na 100%

12. jak sie zacznie sypać sprzedaj i przejdź do punktu 1.

*może by go do FAQ dać.... ale przecież i tak nikt z pytających co kupić FAQ nie czyta

Opublikowano
jeśli chodzi o koszty użytkowania auta spod znaczka szachownicy, to jesli mówimy o rocznikach z początku lat 90-tych, to nie są zbyt wysokie porównywalne z innymi popularnymi markami, oczywiście jeśli auto przez ciebie zakupione nie będzie w opłakanym stanie, ja mam porównanie swojego auta "tylko 316" do bardzo popularnego Matiza, jesli chodzi o części to różnica jest naprawdę niewielka, oczywiście są wyjątki od rególy, natomiast spalanie aut z szachownicą na masce to już inna historia, :cool2: :cool2:
Opublikowano

BMW sie nie psuje..............bmw zachowuje sie czasem jak rozkapryszona dziewczynka....

awaryjnosc tych samochodow wynika raczej z wyeksploatowania danej czesci a nie z powodu tandetnego rozwiazania.....

zawsze w cenie kilknuastoletniej bmw mozesz kupic kilkuletni inny samochod-dlaczego?! jak kupisz i sie przejedziesz chocby 14sto letnia piatka to sam poczujesz.........

czesci-sa tansze i drozsze orgunalne i zamienniki-ja jezde na zamiennikach i jest OK

wsiadasz do bmw i czujesz ze ten samochod jest uszyty dla ciebie -konsola, tunel srodkowy a nie jak w hondzie twardy plastik umeiszczony przed toba jak kredens pod sciana............