Skocz do zawartości

Dlaczego mam suchy korek od oleju?!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiatam

No wlasnie!! Niektorzy pisza,ze maslo,smietana itp,a u mnie jest

co najwyzej leciutko przypocony! :shock:

Zle smarowanie ,czy co?

pozdrawiam

Opublikowano
W silnikach z łańcuchowym napędem rozrządu chlapie znacznie bardziej. U ciebie za bardzo nie ma co chlapać biorąc pod uwagę że wałek kręci się maksymalnie nieco ponad 3000obr/min. Możesz spać spokojnie, no chyba ze korek zawsze był mokry a ostatnio jest suchy, ale o braku smarowania dałby znać zatarty wałek rozrządu i głośne hydroregulatory ale sądzac po podpisie te ostanie to u ciebie norma.
Opublikowano

Jak to nie ma co chlapać i co ma do tego łańcuch?

Krzywki wałka spryskiwane są olejem pod ciśnieniem i pięknie rozpryskują ten olej nawet przy 1tyś obr.(jak nie wierzysz to w e30 łatwo sprawdzić). Jak masz osłonę to korek jest mimo tego suchy tak jak mój.

Opublikowano
Łancuch ma to do tego że z niego chlapie najbardziej olej a jeśli napęd jest na pasku a dodatkowo wałek ma osłonę to za bardzo nie ma z czego chlapać.
Opublikowano
Łancuch ma to do tego że z niego chlapie najbardziej olej a jeśli napęd jest na pasku a dodatkowo wałek ma osłonę to za bardzo nie ma z czego chlapać.

w pelni sie zgadzam - milas - odkrec koreg w m20 a w m50 - zobaczysz roznice :)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D