Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszyskich, chcę zmienić na lato oponki oczywiście na nowe i tak zastanawiam się nad rozmiarem 225/35/17. Do tej pory miałem na felgach 225/45/17 przód oraz 235/45/17 tył czyli różnica w wysokości aż 22.5 mm oraz 27mm. Czy zakładanie takich opon z uwagi na nasze Polskie wspaniałe, dziurawe drogi to istny hardcor czy da się jakoś na tym jezdzić.

Co Wy o tym sadzicie?

Pozdrawiam

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
Jesli chcesz zachować wysokość koła i to co zaleca producent to na 17'' tylko tak jak miałes -ja na ten rok takie gumy kupiłem ,a 235 to tylko 235/40/17 i taki rozmiar zaleca producent bmw maxymalny .To co widzisz na foto to własnie 235/40/17 jezdziłem na tym 2 sezony,na prostym oki ale na koleinach lipa.Ja teraz zmieniłem na te co ty miales i bym ci radzil zostawic.Profil 35 tylko na felge 18''.
Opublikowano
225/35/17 to już jest ostry kozak, ale do tego musi być konkretna gleba bo inaczej wyjdzie enduro, powiedz mi jeszcze jaką masz szerokość felgi :?:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Szerokość felg u mnie to wszyskie 4 szt. 8,5 cala ale na każde koło jest jeszcze dystans 20 mm, ET to nie pamiętam jakie jest ale na 225 opony nie obcierały o błotniki, auto jest na sprężynach H&R niebieskich, gleby totalnej nie ma, na obecnych felgach i oponach delikatnie chowają sie koła pod błotniki, że ręki nie da się włożyć między błotnik i koło więc enduro to nie jest. Według producenta to te spreżyny obniżają w stosunku do serii coś ok. 40 przód /20 tył. Obecnie jest ok na oponach 225/45/17, co do jazdy to na koleinach nie ciekawie ale dużo kilometrów nie jezdże więc da się wytrzymać. Te z profilem 35 zainteresowały mnie bo za 900 zł mogę kupić 4 nowe opony dobrej markowej firmy z 2006 roku i dlatego właśnie pytam.
BMW to pełnia życia.
Opublikowano
ET musisz mieć pewnie rzędu 45-50 ze ci to nie tarło z dystansem, ja bym założył te opnki będzie kozak :!: tylko skontroluj najpierw uzębienie czy to wytrzyma...

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Tak ET mam 45 na tych felgach, ale te opony chyba odpuszczę sobie gdyż na tym profilu to bedzie jezdzić się jak z jajem. Wszyskie dziury będę musiał omijać szerokim łukiem a jak już wpadnę w jakąą to fela do prostowania albo i do spawania i opona tez może się uszkodzić. Penie dlatego taka atrakcyjna cena na nie jest gdyż mało kto zkłada taki profil.

Auto teraz jest dość twarde a na tak niskim profilu będzie trzeba opony pompować ok. 2,9 at. więc będzie trzęsło jak djabli. Sworznie w whaczach powymieniane na wzmocnione Meyla bez strefy komfortu więc ciekawie to się nie zanosi.

Poszukam jakiś innych w rozmiarze 225/45/17 lub 215/45/17 a najlepiej to 205/45/17.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano

Witam

Widzę, że w końcu zdecydowałeś mądrze. Powiem Ci, że miałem opony o profilu 40 i po pamiętnej długiej zimie z roku 2005 na 2006 wyskoczyło mnóstwo dziur na drogach (usuwanie ich trwa chyba do dzisiaj) pokrzywiłem wtedy 3 felgi. Następne opony jakie kupiłem były o profilu 45. Komfort jazdy nieznacznie sie porawił. Nie polecam na nasze drogi opon o profilu niższym niż 45.

Pozdrawiam

Bi Em DabylJu :P