Skocz do zawartości

[E36] Centralny zamek - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozdrawiam wszystkich.

Mam taki problemik jak otwieram autko jest ok ale gdy chcę zamknąć to za pierwszym razem po sekundzie się otwiera dopiero za drugim razem potrafię zamknąć.

Co to jest bo już się denerwuję jak za każdym razem muszę po dwa razy auto zmykać?

Słyszałem (albo czytałem) że druga pozycja zamykania (takie jakby domknięcie) powoduje że nie można otworzyć kluczem od strony pasażera a u mnie można czy wszystko jest ok?

Opublikowano

Słyszałem (albo czytałem) że druga pozycja zamykania (takie jakby domknięcie) powoduje że nie można otworzyć kluczem od strony pasażera a u mnie można czy wszystko jest ok?

U mnie w centralnym zamku (jakiś zamek z atestem nie od elektronika "złotej rączki") w E36 jest poniekąd podobny patent. Można zamknąć auto z kluczyka przekręcając zamek w klapie bagażnika. Tyle że po takim zamknięciu centralny zamek głupieje. Chcąc później otworzyć auto z pilota (zamknięte uprzednio z kluczyka) nie da rady, gdyż przyciski idą na sekundę w górę, a potem spadają znowu w dół. Czyli na chwilę go otwiera (pilotem) po czym od razu zamyka.

Jedynie zamek w klapie bagażnika jest cały czas otwarty.

Poradziłem sobie z tym otwierająć z kluczyka (bagażnik i całe auto), następnie zamykając ponownie kluczem i ponownie otwierając.

Mam nadzieję, że nie zamotałem zbyt.

Może u Ciebie to coś pomoże ?

Pozdrawiam,

Raf

Opublikowano

Witam.

Mam to samo w E34. Nie mam tylko czasu się tym zająć.

Było o tym problemie już na forum. Poszukaj - w w yszukiwarce wpisz "centralny".

Problem tkwi w którymś z siłowników zamków, a najprawdopodniej w klapie bagażnika.

Pozdrawiam

Sebastian

Opublikowano

u mnie bylo to samo. jak zamykalem centralny w drzwiach to bagaznik nie reagowal, jak zamykalem bagaznik to drzwi zamykaly sie! i dodadtkowo gdy zamykalem drzwi centralny odbijal i trzeba bylo jeszcze raz zamknac!

okazalo sie ze poprzecieraly sie kable idace do klapy bagaznika.

Opublikowano

jeśli chodzi o e34 to przeważnie ( a spotkałem się z tym nie raz ) winny jest bezpiecznik który jest pod tylną kanapą za kierowcą .

Natomiast jeśli chodzi o e36 miałem podobny problem a przyczyną były zaśniedziałe styki między drzwiami a samochodem po przeczyszczeniu objaw znikną .

a odnośnie tego co napisał hans71 to jeśli tylny siłownik bagażnika nie otwiera się razem z centralnym zamkiem lub nie zamyka to cały czas podaje do centrali impuls że jest otwarty lub zamknięty i zamek ponownie się otwiera lub zamyka to samo jest z krańcówkami drzwiowymi jeśli nie podają informacji do sterownika że są zamknięte to centralny się otworzy

E36 325i
Opublikowano
Mialem ten sam problem w e36 poprostu wyciagnalem wiazke kabli,ktora znajduje sie w klapie bagaznika.Podczas czestego zamykania i otwierania przetarly mi sie kabelki,polutowalem na nowo i jest ok :D
BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano

Dzięki wielkie za informacje.

Mam kable do klapy owinięte "szkotem" więc pewnie tam jest jakiś problem a i zamek w bagażniku czasem się sam zamknie i nie moge otworzyć bez kluczyka lub ponownie muszę centralem.

Sprawdzę to w weekend i dam znać w poniedziałek.

Jak można (juak nie to zrobie nowy post) to jeszcze zadam takie pytanko.

Co to za kabelki są koło tylnej lampy po zdjęciu obudowy?

Jest tam jakby kostka zasilająca (dwa kabelki grubsze), śruba montażowa do nadwozia i końcówka w kształcie takiego jakby domku z trzema kablami.

Opublikowano
A ja korzystając z tematu chciałbym się dowiedzieć jak podłączyć alarm pod orginalny centralny zamek w E36 ?

E30 325i '90

E36 325i Coupe '92

E46 320TD Compact '03

E46 320D Touring '02

E91 320XD LCI '09

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
mam ten sam problem, centralka autoalarmu wyzwala centralny stanem niskim trwajacym kilka sekund. ale jak to podłaczyc do beemki to totalna zagadka, jak tylko zwalcze problem to z chcecia podpowiem
Opublikowano
Pozdrawiam wszystkich.

Mam taki problemik jak otwieram autko jest ok ale gdy chcę zamknąć to za pierwszym razem po sekundzie się otwiera dopiero za drugim razem potrafię zamknąć.

quote]

1. Jesli autko mialo założony alarm zanim je kupiles to najprawdopodobniej elektryk dał ciała.

2. Jesli stalo sie to teraz... obstawiam przekaźnik. Jest on tam na bank bo wiekszość alarmów steruje zamki minusem a Twoja bawaria ma sterowanie plusem.

Jesli do tej pory nie rozwiazałes tego problemu napisz a udziele Ci informacji jak zrobić zeby bylo ok.

Podobnie kolega, Cichy i dr_ozd

pozdrawiam