Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podajcie jakies namiary na serwis ktory wklada nowe czesci

w cenach ludzkich, typu jak zf ma cos po 100 w detalu to oni tez po tyle

robocizna mniej istotna, byle robili dobrze i na nowych czesciach w normlanych cenach

nigdy nie wiaodmo kiedy to sie przyda :) mam w koncu 2 automaty

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
ceny pojedynczych tarczek nie sa duze - bo bo to max 20zł - ale jak trzeba ich wymienic 20szt ( czyli i tak nie wszystkie ) , do tego komplet uszczelek - liczmy z 400zł, regeneracja konwertera - ze 300zł , do tego 10 litrow oleju , fitr uszczelka ...

cena tarczek nowych powinna miescic sie pomiedzy 12 a 16 zlotych,filtr i uszczelka u fachowca powinny byc NAJtansze bo ma on takich zestawów wiecej niz sklep i ma po hurtowych cenach!!!To samo z uszczelka,przeciez oni nie wymieniaja wszystkich uszczelek jakie masz do danej skrzyni!!!

jak liczylem naprawe mojej starej skrzyni to wyszlo ok 2200zł - oczywiscie robota wlasna - a pewnosci ile ona pojezdzi nie ma nigdy , dodatkowo pompa byla juz wymenczona ( koszt ok 1300zł )

to ile czesci jest do regeneracji jest sprawa indywidualnej awarii

prosty przyklad jak fachowcy zdjeraja - mialem do wymiany jedno lozysko igielkowe - taka mala bzdziągwa - fachman powiedział " oooo , uuu , hmmmm - mam takie - 100zł uzywane ..." - ja go pytam czy nie ma nowego .." on " ciesz sie pan ze wogle takie jest , bo nowe to uuuuuuuuuuu"

dzwonie do ZF polska - przysylaja mi cennik czesci - lozysko NOWE , ORGINALNE ZF - 23zł -> myslalem ze pojade do niego i mu nakopie bratków w ogrodku

...a tu prosty przyklad jak nieuczciwi fachowcy licza sobie za czesci!

Opublikowano

do skrzyni kupujesz zestaw naprawczy uszczelek - koszt do 5hp18 to ok 430zł - i to musi byc wymienione przy demontazu skrzyni ! bo pozniej mogo byc nieszczelnosci na walkach i miedzy sekcjami i trzeba skrzynie rozbierac jeszcze raz , a czasem nie wiadomo ze to nieszczelnosc i sie szuka usterki ...

uzczelek mozna nie wymieniac jak sie drugi raz rozbiera skrzynie - np po zalozeniu okazuje sie ze cos nie dziala dobrze ...

Opublikowano

Mam takie małe pytanko.

Przed zmianą nie zwracałem specjalnie uwagi na to jak skrzynia pracuje, teraz jak musiałem ją robić poświęcam jej więcej uwagi i zauważyłem, że moja skrzynia pracuje jak sześciobiegowa.

Wiem, że to głupie, ale jak bym nie liczył to wychodzi mi sześć przełożeń.

Czy jest to możliwe, bo gdie bym nie szukał to 5HP18 jak i z nazwy tak i ze specyfikacji jest skrzynią pięciobiegową.

Czy ktoś wie gdzie znależć jak rozłożone są przełożenia na poszczeguónych biegach.