Skocz do zawartości

[E36] Jak to jest z ABSem w rocznikach 91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie chciałbym się z Wszystkimi przywitać. BMW E36 jest to auto, które zawsze chciałem mieć no i doczekałem się chwili kiedy musze podjąć decyzję o zakupie takowego...

Odrazu zaznaczę, że nie jest to moje 1sze forum - jakby ktoś chciał mnie (jako nowego) odesłać do wyszkuiwarki :twisted2:

Więc tak - znalazłem sobie BMW 18i, które spełnia moje oczekiwania... no może po za jednym - nie ma ABSu (chyba). Sprzedający twierdzi (właściwie to już sam niewie), że ma ABS, bo to jest M-pakiet i że w tym pakiecie oprócz elektryki, klimy, skóry - jest wszystko. Ale tak:

- Jest to auto z 91r. a jak mi wiadomo w tych latach nie wszystkie miały.

- Po przekręceniu kluczyka kontorlka się nie świeci (a powinna??)

- Przygladałem się pompie hamulcowej - wychodzą z niej 4 przewody i idą gdzieś "pod auto" - nie widziałem tam dodatkowej pompy czyli tzw. "rozdzielacza" od ABS - chyba że jest gdzieś schowany??

I teraz wasza opinia. Bo ja się spotkałem z taką, że BMW to ciężkie autka i raczej bez ABSu w zimie jest dosyć ciężko??

Chociaż moje obecne auto też nie ma i jakoś daje rady. Zabawy w dokładanie raczej nie biorę pod uwagę (chociaż komp i sama pompa od ABSu drogie nie są ... niewiem co tam jeszcze trzeba...czujniki, ale niewiem czy przy kołach są te "tryby" od czujników) Próbowałem pozaglądac właśnie czy są czujniki przy kołach.. ale w M-pakiecie to raczej nic nie zobaczy, bo strasznie nisko było :roll:

Opublikowano
w tych latach nie wszystkie miały ABS, jakby był ABS to powinna swiecic sie kontrolka na zegarach, najważniejsze- masz zwykłą pompe hamulcowa nie masz ABS-u, brak czujników przy kołach- nie masz ABS-u. tym autem dobrze sie jeżdzi nawet w zime, grunt to dobre opony, nie neguje twoich umiejętności za kierownicą ale w trudnej sytuacji zaden ABS, zadne opony ci nie pomogą :naughty: tylny napęd to wielka frajda tymbardziej w BMW, na zime więcej ostrożności i bedzie ok :D
Opublikowano
w tych latach nie wszystkie miały ABS, jakby był ABS to powinna swiecic sie kontrolka na zegarach, najważniejsze- masz zwykłą pompe hamulcowa nie masz ABS-u, brak czujników przy kołach- nie masz ABS-u. tym autem dobrze sie jeżdzi nawet w zime, grunt to dobre opony, nie neguje twoich umiejętności za kierownicą ale w trudnej sytuacji zaden ABS, zadne opony ci nie pomogą :naughty: tylny napęd to wielka frajda tymbardziej w BMW, na zime więcej ostrożności i bedzie ok :D

zgadza sie kolego, ja jeździłem dobre pół roku z rozwalonym abs i nawet o tym nie widziałem- myslałem że nie mam abs i ktos wykręcił kontrolkę od abs zeby sie nie swieciła.

jednakże czasami abs sie przydaje - sytuacja jak np hamujesz zjeżdzjąc delikatnie na pobocze, na który jest piasek, jedne koła na asfalcie, a drugie na sypkim, slizgim podlożu.

poza tym przy hamowaniu awaryjnym mniej zużywaja sie opony -;)

Opublikowano
Ja w swojej E36 rok '91 też nie miałem ABS'u i jeździło się normalnie, jedynie zimą trzeba troche uważać, a w awaryjnych sytuacjach hamowanie pulsacyjne.

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
Witam ja w swojej e-36 z 91roku mam ABS jest dobra rzecz często sie przydaje szczególnie przy gwałtownym hamowaniu .