Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej E36 318 M40 z 1991r mam taki problem że czasami motor sam gaśnie i nie mogę go odpalić, problem sam znika po 10 minutach czasem po 2 dniach. Świece, przewody, akku,paliwo jest ok. zauważylem ze częściej tak robi jak wyjade z myjni, jazda w największym deszczu i po wielkich kałużach nie ma problemu. Gdy tak sam zgaśnie przestaje pracować pompa paliwa, ale jest sprawna na 100% bo podłączałem ja "na krótko" i działa ale motor nie zapali. nie świeci się też żadna kontrolka o jakimkolwiek problemie na desce. jak umiecie to pomóżcie

Opublikowano
spróbuj skasowac kompa moze to cos da

:duh: to juz chyba kolejny Twoj watek, w ktorym zlota rada - kasowac kompa... a moze tak odczytac co na nim jest?

@buczkowski

1. gasnie podczas jazdy czy na postoju?

2. czy wprowadzales jakies modyfikacje np. LPG?

3. myjnia, hmmm...

4. czy paliwo dociera do silnika?

powodow jest mnostwo... polecam pobrac E36 sam naprawiam z repozytorium, poczytaj i dokladniej opisz usterke... bo jak dla mnie to strasznie ogolnie...

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=44383&start=15

BMW Repozytorium - poszukiwani ludzie do prowadzenia sajtu z hostingiem. => PW

--

Staram sie pomoc...

...reklamacje tylko za okazaniem paragonu z pieczatka :)

Opublikowano

gaśnie podczas jazdy, potem zapali za godzine lub dwa dni.

żadnych modyfikacji, żadnego LPG.

myjnia hmm.. wyjezdzam z myjni to po 1-2km gaśnie, nie myje jej już 3 miesiące i tak nie robi :duh:

filtr paliwa mam zmieniony, jak zgaśnie to paliwo nie idzie z pompy, podłącze ja na krótko to paliwo idzie ale motor nie zapala a po jakimś czasie samo wraca do normy jakby nigdy nic nie było, pompa tez podaje automatycznie. sprawdziłem wszystkie opcje ktore podaja w książce napraw i wszystko jest ok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
gaśnie podczas jazdy, potem zapali za godzine lub dwa dni.

żadnych modyfikacji, żadnego LPG.

myjnia hmm.. wyjezdzam z myjni to po 1-2km gaśnie, nie myje jej już 3 miesiące i tak nie robi :duh:

filtr paliwa mam zmieniony, jak zgaśnie to paliwo nie idzie z pompy, podłącze ja na krótko to paliwo idzie ale motor nie zapala a po jakimś czasie samo wraca do normy jakby nigdy nic nie było, pompa tez podaje automatycznie. sprawdziłem wszystkie opcje ktore podaja w książce napraw i wszystko jest ok.

rozwiazales problem? nie daje mi to spokoju :)... cos sie kurde zalewa... moze elektryka... a w aucie masz pod wykladzina sucho?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=44383&start=15

BMW Repozytorium - poszukiwani ludzie do prowadzenia sajtu z hostingiem. => PW

--

Staram sie pomoc...

...reklamacje tylko za okazaniem paragonu z pieczatka :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Z silnikiem nic nie zrobiłem :D awaria się już nie pojawia, ponieważ: NIE MYJE auta na myjni :D teraz została mi tylko gąbka i wąż z woda :cool2: teraz biorę się za zawieszenia, zrobiłem sworznie z przodu wezme się z tył
Opublikowano

Ja na Twoim miejscu sprawdził bym komorę za akumulatorem gdzie znajduje się sterownik silnika, czy nie dostaje się tam woda.

Możliwe że podczas obfitego mycia na myjni woda zalewa złącze sterownika i dlatego auto gaśnie i nie chce odpalić.

Zobacz na to i na wygląd styków w gnieździe czy aby nie są skorodowane.

Opublikowano
Podczas obfitego deszczu nic się nie dzieje, komora z kompem jest szczelna i sucha, styki też czyste. po wyjezdzie z myjni silnik gasnie po przejechaniu od 100 metrów do 50 km na jakąś minutke albo dwa dni. potem da się odpalic bez robienia czegokolwiek, bez zadnej naprawy jakby nigdy nic nie było. dodam że ostatni raz tak zrobił jakieś 3 miesiące temu od tej pory jest ok ( czyżby przez nie mycie na myjni)
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, znalazlem przyczynę :D

moje autko często stoi pod domem 2-3 tyz bez zapalania, czasem nawet miesiąc :(

problem był w zacinającej się klapce/przepustnicy na przepływomierzu. Dzis auto znowu tak zrobiło i ze zwykłej głupoty otworzyłem obudowe filtra i mechanicznie zruszyłem klapke i zapalił i jest ok.

Moje pytanie: czy można a jak tak to czym przesmarować tą klapke???

P.S. dziś zostawiła mnie moja dziewczyna :( ale BMW zawsze wierne :D