Skocz do zawartości

Panel od nawiewu/klimy i terkoczący w nim wiatraczek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam panel od klimy z pokrętłami od siły nawiewu (bez wyświetlaczy) i na środku są takie poziome długie dziurki którymi jakiś wbudowany wiatraczek zasysa sobie powietrze z wnętrza auta. Problem mam taki że ten wiatraczek chodzi nieprzerwanie 24/h, 7 dni w tygodniu żrąc mi prąd z aku i teraz na dodatek począł sobie terkotać. Rozebrałem, przedmuchałem sprężarką (ale syfu tam było) i nie pomogło. Co mam z nim zrobić (wd40?) i czy u Was też tak cały czas ssie to powietrze? Pozdrawiam
Opublikowano

Jak miałem e39 to wystarczyło dobrze wyczyścić (nawet nie musiałem smarować, ani niczym psikać) i przestał terkotać.

Teraz mam e38 i też sobie brzęczy, ale jeszcze nie dobieralem się do niego.

p.s. zauważyłem, że ten wiatraczek nie dział 24/7. Raczej jest tak, że włacza się jak coś robimy z autem, otwieramy, zamakamy itp. Po paru parunastu minutach wiatrak się wyłącza. Sprawdz to np zostawiając otwate drzwi, będą się świeciły lampki wewnątrz kabiny i wiatraczek też chodzi, po jakimś czasie lampki zgasną i wiatrak się wyłączy. Jest to moim zdaniem taka opcja oszczędzająca prąd.

Opublikowano
Stanąłem sobie na parkingu, pozamykałem okna, otworzyłem i zamknąłem dla picu drzwi kierowcy i siedząc w środku uzbroiłem alarm. Siedziałem z pół godziny czytając CKMa i to cholerstwo dalej chodziło. Co do terkotania to skoro sprężarka mi nie pomogła, chyba tylko wd40 mi zostaje ale się trochę boję go użyć a takim miejscu. Myślałem żeby podmienić panel od klimy na taki z wyświetlaczami ale niestety w starym panelu jest pokrętło od siły nawiewu a w tym drugim przyciski i zostaje mi wolna kostka której nie mam gdzie wpiąć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Non stop nie powinien chodzić. Parę minut nawet po wyłączeniu zapłonu tak, ale nie non stop. Może przekaźnik się któryś skleił? Nie chodzi Ci coś jeszcze oprócz tego wentylatorka non stop?
Kai
Opublikowano
U mnie też chodzi non stop i też terkocze ! Co się przejmujesz w czasie jazdy go przecież nie słychać a jak terkocze znaczy działa :norty: pomartwimy się jak przestanie :roll:
Opublikowano
Co do WD-40 to mozesz go stosowac do wszelakich celow,a tym bardziej do elektroniki!!! nie zaszkodzi a wrecz przeciwnie (jedyna wada to ta ze łapie kurz)

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
A który to moze to być przekaźnik? Może to jest to? Szlag mnie trafia jak go słyszę. Jutro, tzn. dziś o 9 rano jestem umówiony u speca-elektroniko-elektryka, i ma mi sprawdzić co jest z alternatorem (prawdopodobnie kondensatory odpowiadające za zakłócenia w aucie padły), także bedziem mieli cały dzień testów. jak dojdziemy co to może być o dam znać co za cholerstwo w tym siedzi. Pozdrawiam.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U MNIE TEZ TERKOTAŁ WIĘC GO POTRAKTOWAŁEM WŁAŚNIE WD40 I POMOGŁO! CISZA!

ALE ON NIE CHODZI NON STOP U MNIE WŁANCZA SIE I WYŁANCZA RAZEM Z ZAPŁONEM - TAK MI SIE WYDAJE.