Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie!

W najbliższym czasie kupuje E38.

W związku z tym mam kilka pytań. Jaka jest średnia żywotność automatu w silnikach 4 litry i 5 litrów?

Czy można w sytuacji awarii takiej skrzyni podmienić ją na manuala?

Co sądzicie o tej ofercie? Ja zauważyłem niestyk maski silnika z linią reflekterów i dziwnie wyglądające przetarcie na kierownicy. Z drugiej strony gaz CNG to super sprawa i w praktyce umożliwi mi jazdę siódemą na co dzień, do pracy, ale i na narty w góry, itp. Zastanawia mnie też otoczenie samochodu (stodoła itp)

http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2330041

Z drugiej strony słyszałem, że teraz bo takie auta jeździ się tylko do Niemiec i szuka po autohandlach. Na mobile.de znalazłem mnóstwo ladnych siódem na jakieś 4 tys. euro...

Na co ogólnie zwracać uwagę, co świadczy o zużyciu auta? Wiem na razie o tym, by wystrzegać się błędów w elektronice.

Jaki jest koszt w miarę taniej, ale dobrej sekwencji LPG odpowiednio do 740 i 750? I czy to się opłaca przy obecnych cenach gazu i wachy no i tego jak bawarka ciągnie gaz?

Sorry za dużo pytań, i z góry dzięki za odpowiedzi :)

Opublikowano

ze zdjec niewiele widac. moze oprocz tej odstajacej klapy bagaznika (ale moze to byc kwestja regulacji) i tej wytartej kierownicy. u mnie przy 200 tysiacach km kiera jest jedynie lekko wyblyszczona, do przetarcia to jej jeszcze daleko. skoro auto nie eksploatowane w PL, wiec zapewne sprowadzone z zachodu. tam sie jezdzi przewaznie po autostradach, gdzie prawie sie kierownicy nie uzywa. jakim cudem zostala ona tak przytarta???

dla mnie ten przebieg to sprawa mocno dyskusyjna. co prawda w E38 nie tak latwo cofnac szafe (bo moze byc konflikt sum kontrolnych objawiajacy sie czerwona dioda obok licznika km), ale bardziej kumaty magik dalby sobie rade...

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano
Czy przypadkiem na zdjęciu wnętrza nie widać tej czerwonej diody obok przebiegu? :shock:
Opublikowano

to nie to. ale to co sie swieci, wskazuje na to, ze jest jakis komunikat o bledzie z komputera. zeby go odczytac trzeba przycisnac prawy przycisk na zegarach (kolejne nacisniecia tego przycisku wyswietlaja kolejne komunikaty).

co do tej diody od przebiegu, to nigdy jej nie widzialem zapalonej (nigdy tego problemu nie mialem). wiem, ze taki system istnieje. nie wiem w jakim momencie ona sie zapala. czy po odpaleniu sielnika, czy przed, czy tylko po przekreceniu kluczyka. tego nie wiem - niech wypowie sie ktos, kto sie z tym spotkal.

cos tam sie tez swieci na wskazniku temperatury oleju...

Opublikowano
przednia maska też żle spasowana jest ... generalnie mając do dyspozycji taki budżet - co prawda nie wspomniałeś ile masz na to przeznaczone ale wnioskuję to po w/w przykładie auta ... nie pchałbym się w E-38 .
marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano

Budżet może być większy, do 25 tys. W tej ofercie mi przede wszystkim te CNG robi, bo rzadko się w tych autach trafia. Rozumiem, że mówiąc delikatnie, oferta nie budzi waszego zaufania :twisted:

Czyli jednak mobile.de - tam mnóstwo E38 utrzymanych wzorowo do 6000 euro...

Opublikowano

spasowanie maski to kwestia regulacji. sa tam takie gumowe odbojniki na gwintach, ktorymi mozna bez problemu ladnie poustawiac. chyba, ze auto bylo prostowane i rzeczywiscie nie da sie tego zrobic.

prawa strona zderzaka (razem z tym chromowanym elementem) tez jakos odstaje. powinno byc wszystko gladko spasowane (tak jak to mniej wiecej widac po lewej stronie).

cena faktycznie niska, ale trzeba pamietac, ze cudow nie ma i "super okazje" tak naprawde sie nie zdarzaja. jesli handlarz sprowadzi tanio dobra fure, to i tak krzyczy za nia sluszna cene, bo wie, co moze dostac.

gdybym mial takie auto w pelni sprawne, to nigdy nie sprzedalbym go za taka cene.

indywidualnie mozna sobie sprowadzic dobre auto za rozsadna cene, bo NIemcy opychaja te auta, bo ich zaczynaja zjadac podatki.

chociaz juz niedlugo maja w Niemczech wlaczyc podatek drogowy do ceny paliwa i nie bedzie ich juz tak cisnelo do sprzedazy.

Opublikowano
Budżet może być większy, do 25 tys. W tej ofercie mi przede wszystkim te CNG robi, bo rzadko się w tych autach trafia. Rozumiem, że mówiąc delikatnie, oferta nie budzi waszego zaufania :twisted:

Czyli jednak mobile.de - tam mnóstwo E38 utrzymanych wzorowo do 6000 euro...

Pierwsza, ktora pokazales to jakis straszny zlom - mozna to juz wywnioskowac z ceny i spasowania maski oraz tylnej klapy.

Skoro masz do dypozycji 25 kPLN to bedzie klopot znalesc ladny samochod, ale ta juz wyglada lepiej:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2070184

Ma instalacje (na ktorej tak Ci zalezy) i nie musisz sie martwic o awarie automatyczne skrzyni :mrgreen:

Opublikowano

Beka, koleś za ten złom zszedł już do 16 tysi :) Ewidentnie siódema mu nie leży :) Jak zejdzie do 5000 to kupię na części w wymontuje samą instalkę CNG :D

Ta oferta bardzo ciekawa! Pytanie skąd manual w 740? Były takie wersje, czy wymieniono silnik/skrzynię?

Na razie chyba jadę na poszukiwania do Niemiec...

W Trójmieście już w kwietniu będą dwie stacje - nowa na karwinach, w nowej zajezdni PKM. Z Sopotu (gdzie mieszkam) blisko, poza tym, co dzień w Gdańsku w pracy jestem więc na Wałową też rzut beretem :)

Opublikowano

Nie tak dawno temu stalem sie szczesliwym posiadaczem lochy z 2001 4.4 M62.

Przed wczoraj jakas pani przy czterdziestce probowala mnie zbalamucic na CPN...

Samochod jest po prostu ...

Opublikowano
koleś za ten złom zszedł już do 16 tysi

to faktycznie musi byc padaka jakich malo...

Opublikowano
były manuale w siódemkach

o tym to ja wiem :D

chodzi mi o manual z 4 litrami.

Już wycieczka w Niemcy zorganizowana, jak coś znajde to się pochwale. :)