Skocz do zawartości

gdzie kupic wycieraczki do e38? czy sa takie same jak w e34?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzie kupic TANIO dobre wycieraczki do e38? czy sa takie same jak w e34?

cos mi sie obilo o uszy ze sa takie same jak w e34, ale ie wiem czy to prawda

w supermarketach z tego co wiem nie ma wycieraczek nawet do e34 a co dopiero do 38

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Te same wycieraczki co w E38 są również w :

5 (E34), 7 (E32) , 8 (E31) oraz w RENAULT Safrane.

Jak ja wymieniałem wyciraczki to każdy polecał mi VALEO , ja jednak nie jestem z nich zadowolony i oddałem ojcu do E34 a w to miejsce kupiłem BOSCHA za 130 zł za stronę kierowcy - spojler taki jak w oryginale i nie słychać że chodzą.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

http://www.motgum.com/o_firmie_p.html

poprzednie miałem z tej firmy-były bezszelestne,pamiątka po poprzednim właścicielu,producenta nie wypatrzyłem podczas wymiany na obecne,ostatnio znalazłem ich logo na gumie-duże zdziwko,że producent polski,na różnych forum opinię mają BDB i cena ponoć niska

wracam do motgum-przy kolejnej wymianie -bo te obecne "drą mordę" w skrócie,choć działąją ok

mają pełną gamę długości,estetyka BDB

p.s.E 32 wychodząc z fabryki jakie długości miała wycieraczek :?:

JACA

Opublikowano

Jesli sa takie same jak do e32 to uchwyt do ich mocowania po str kierowcy jest odwrocony w druga str w porownaniu do innych aut.

Z tego co pamietam to Champion chyba produkuje wycieraczki tego typu.

:arrow: olejus U siebie po str kieorwcy mam sama gume BOSHA(sam przerabialem) a po str pasazera Valeo i musze stwierdzic ze jednak Bosh jest lepszy

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
olejus U siebie po str kieorwcy mam sama gume BOSHA(sam przerabialem) a po str pasazera Valeo i musze stwierdzic ze jednak Bosh jest lepszy

Ale ja o tym samym mówię --- zobacz post nieco wyżej.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

ja kupilem BOSHA, ale nie jestem zbytnio zadowolony.

wycieraczka kierowcy nie zbieraz za dobrze (zostawia smugi).

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Lepiej kupić tanszą i wymienić sobie ze 2 x w sezonie niż droższą i martwić się aby pancerzyk jakiegoś wrednego robala czy resztki lodu jej nie postrzępiły

3x droższe wycieraczki nie są 3x lepsze ......

Ważne natomiast jest mocowanie i na to zwróć uwagę jesli Tego nie ćwiczyłeś w przeszłości . Ja to nazywam "podchwyt" od kierowcy "nachwyt" od pasażera.

Wymiana możliwa na wyłączonych z kluczyka ramionach na środku .

Pozdro

:D Mario

Opublikowano

Ja niedawno zmieniałem u siebie wycieraczki i było tak, że sprzedawca w sklepie sprawdziłw katalogu rozmiar i dał mi pióra Champion 600mm po 35zł sztuka. Jak mu powiedziałem, że od strony kierowcy jest tzw boczne mocowanie, to zrobił wielkie oczy i stwierdził, że nic na ten temat nie wie i że muszą pasować. Dogadałem się jednak z nim, że w razie jakby co to mi je zamieni albo odda kasę.

Pech chciał, że wtedy auto było u mechanika i nie mogłem tego od razu sprawdzić, więc po trzech dniach okazało się, że jednak nie pasują. Pojechałem wtedy już betką do tego sklepu wyciągam pióra i paragon i mówię, że nie pasują i że chcę inne albo kaskę, Pan zaczął coś tam mamrotać, że niemożliwe itp, itd, ale obok stał inny sprzedawca i pyta się mnie jakie auto, ja mówię że siódemka, to poszedł na zaplecze i przyniósł mi Valeo od strony kierowcy za 60zł, i od strony pasażera za 50zł.

Zamontowałem, pasuję ale nie są zbyt dobre, trochę głośne i lepiej mogły by zbierać.

W e39 miałem Boscha Twin i byłem bardzo zadowolony, żałuję, że teraz też nie wybrałem Boscha.

Opublikowano

Sprawdzałem w katalogu Bosch i o dziwo nic nie znalazłem. W warsztacie też polecili mi Valeo. Niestety prawda jest taka ze oprócz pióra wyciera się też szyba. Jeśli w porę nie wymienimy piór albo szorujemy suchą szybę wycieraczkami to żadne pióra nawet renomowanych firm nam nie pomogą. Trzeba poprostu myśleć co się robi. Później już jest za późno. Miałem przypadek że nowe pióro w oplu piszczało. Zmieniałem 4 razy na inne. Te same pióra na innej szybie nie piszczały. Jednoznacznie wskazuje na wytarcie szyby. Osobiście cenię sobie firmę Valeo. I do safrany kupowałem i do audi kupowałem i do swojej 730 kupiłem.

POLECAM

Zgodzę sie z kolegą który stwierdził że 3x droższe nie znaczy że 3x lepsze. To komunał i wytarty banał. Osobiście jestem zdania ze lepiej kupować częściej ale taniej. W ten sposób zawsze mamy świerze i ładne.

Pozdrawiam

P.S. Jestem świerzakiem na tym forum. A to ze względu na zakupione auto. Mam nadzieję że z pomocą fajnych ludzi dowiem się czegoś ciekawego o swoim bmw. Pozdrawiam wszystkich :P :D [/b]

Opublikowano

Ja nie sprawdzałem w katalogu Boscha, ale wiem, że Bosch robi wycieraczki do siódemki na pewno w wersji Twin (dwa rodzaje gumy w jednym, czy cuś takiego). Na allegro stoją po 199zł za komplet: kierowca (ze spojlerem) + pasażer.

Valeo na allegro sa po 127zł. Innych nie znalazłem.