Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie: kto z Was ma butlę w E36 zamocowana normalnie czyli poprzecznie w bagazniku pomiedzy amortyzatorami? Czy są jakies przeszkody w takim umiejscowieniu butli?O jakiej pojemności można wsadzić butlę? Byłem dzis u gazownika i stwierdził że nie podejmuję nie montazu butli poprzecznie tylko wsadzi butlę w miejsce koła zapasowego- podobno tylni napęd mu przeszkadza! Myślę, że facetowi sie po prostu nie chce bawić i idzie na łatwiznę, a tak sie składa że do tej pory widziałem w E36 tylko i wyłącznie butle w kole. Biorąc dotychczasowe doświadczenia z innych samochodów to nie chcę żeby koło zapasowe walało mi sie po bagażniku i stąd moje pytanie. :mrgreen: Pozdro
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
Ja mam podobny dylemat, nie chce mieć butli w kole bo wtedy koło zapasowe zajmuje bagażnik. Wolę zamontować butle w bagazniku tylko nie wiem jaką i jak. Czy lepiej wziąć mniejszą butlę zamontować ja po prawej lub lewej stronie wzdłuż, czy może lepiej dużą 60l zamontowac za siedzeniami wpoprzek?
Opublikowano

heh macie Panowie problem, a ja chce właśnie zmienić butle z standardowej (za siedzeniami poprzecznie) na taką w koło zapsowe. Uważam, że to jest lepsze rozwiązanie. Koło jeźdząc po mieście można wyrzucić jak się jedzie w trase to można go włożyć. Z przymocowaniem jego też nie ma większych problemów. A i skrzynie basową fajnie by się zamontowało :mrgreen:

Nie wiem jak w E36 ale w E32 E34 nie ma problemu z mocowaniem butli poprzecznie. Fakt, że może być tak, że tylny most jest akurat tak zamocowany, że utrudnia to mocowanie butli (w końcu trzeba przewiercić podwozie i przymocować ją od dołu).

Opublikowano

witam

więc ja mam zamontowaną butlę poprzecznie za siedzeniem i mieści się bez problemów ja mam 80l i nie nażekam bagażnik zostaje wsumie mały ale jest funkcjonalnie no i mam normalny pełonwymiarowy zapas

Pozdrawiam

Było - BMW - E36 318i 113KM M40B18 1991

Jest - BMW - E46 318i 143KM M42B20 2003

+ - BMW - E90 318i 143KM M43B20 2010

Opublikowano
Kolego zapodałbyś jakąś fotkę z tą twoją butlą to bym zerknął ile zajmuje tego bagaznika :mrgreen:
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
oki teraz jestem w pracy (24/48) także najwcześniej jutro jak odeśpię to coś wymyślę ...

Opublikowano

Ja myślę, że butla zamiast koła zapasowego to dobre rozwiązanie. Mam juz tak od ponad roku i nie wożę ze sobą zapasówki - mam tam jakąś łatkę w sprayu, ale jeszcze nie miałem potrzeby tego używać. Bagażnik mam zajęty subwooferem, który zawsze mogę wyjąć no i nadal mogę składać tylne fotele - co czasem się przydało. Butla toroidalna (kształt koła zapasowego) ma pojemność ok. 50 litrów - dokładnie nie pamiętam ale wchodzi mi gazu 42 litry.

Pozdrawiam

Bi Em DabylJu :P
Opublikowano

wklejam kilka fotek sorki za jakość ale zdjęcia z telefonu

http://xs413.xs.to/xs413/07101/BMW01.jpg.xs.jpg

http://xs413.xs.to/xs413/07101/BMW02.jpg.xs.jpg

http://xs413.xs.to/xs413/07101/BMW03.jpg.xs.jpg

http://xs413.xs.to/xs413/07101/BMW04.jpg.xs.jpg

http://xs413.xs.to/xs413/07101/BMW05.jpg.xs.jpg

na ostatniej fotce umieściłem apteczkę aby można było ocenić dokładniej wielkość tego co zostało z bagażnika.

Pozdrawiam

Opublikowano
wydaje mi sie ze chyba lepiej miec walajace sie kolo po bagazniku (kolo mozna wyjac, wrzucic za siedzenie pasazera, zostawic w domu) niz przytwierdzony na stale zbiornik, ktory nie dosc ze zabiera bagaznik to jeszczze uniemozliwia zlozenia siedzen i przewiezienia czegos wiekszego. duzy zbiornik ma chyba tylko zastosowanie kiedy musimy tankowac na miejscu do pelna i np zalezy nam aby faktura byla tylko z 1 miasta (zyskujemy na zasiegu przy wiekszej butli) idealem by byl montaz mniejszego zbiornika na benzyne i montaz butli pod auto.
Opublikowano
.... zabiera bagaznik to jeszczze uniemozliwia zlozenia siedzen i przewiezienia czegos wiekszego......

Ciekawi mnie bardzo w jaki niby sposób miałbym sobie złożyć te fotele :mad2: ..nie wszyscy tu jeżdżą "coupe" :search: a sedany niestety mają pełną ścianę grodziową i kilka warstw wygłuszenia (niestety brak nawet klapki na narty, więc montaż subwoofera wg. znawców tematu również mija się z celem).

A kolega td25 nie pytał jaka butla najlepsza tylko chciał zobaczyć takiego kolosa ( 80l) więc mu te fotki wkleiłem, a sam niestety czasami również odczuwam brak normalnego bagażnika.

Pozdrawiam

Opublikowano
moj znajomy ma e36 4 drzwiowe i ma skladane siedzenia. ostatnio widzialem e34 ze skladanymi siedzeniami, moja nie ma skladanych.
Opublikowano
Ja mam sedana i siedzenia się nie rozkładają, ale jak rozłoże podłokietnik to mogę sobie coś wyciągnąć czasami z bagażnika bez wychodzenia z auta i nie chciałbym tej dziury zastawiać. Więc jeszcze pozostaje mniejsza butla 36l.
Opublikowano
Ja myślę, że butla zamiast koła zapasowego to dobre rozwiązanie. Mam juz tak od ponad roku i nie wożę ze sobą zapasówki - mam tam jakąś łatkę w sprayu, ale jeszcze nie miałem potrzeby tego używać. Bagażnik mam zajęty subwooferem, który zawsze mogę wyjąć no i nadal mogę składać tylne fotele - co czasem się przydało. Butla toroidalna (kształt koła zapasowego) ma pojemność ok. 50 litrów - dokładnie nie pamiętam ale wchodzi mi gazu 42 litry.

Pozdrawiam

ja mam butle w kole, max jaka mogla byc i wchodzi marne 34 l :/ ?? Czy poziom bagaznika (podlogi bagaznika) Ci sie nie zmienil? :|

P.S. mam sedana, siedzenia rozkladane ;p

Breast. Mouth. Waist.