Skocz do zawartości

Co to za rurki w kolektorze ssącym (od spodu)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko!

Wkońcu wziąłem się w garść i zdjąłem kolektor ssący :D bo cały czas coś mi tam spod niego syczało, myślałem że to tylko jakaś uszczelka puściła ale co sie okazało pod spodem wychodzą 3 wężyki :mrgreen: dwa cienkie i jeden grubszy w środku. Jeden cienki idzie do tej beczułki na listwie wtryskowej (a tak przy okazji - co to w ogóle jest ?? :) ), drugi cienki był zaślepiony, a ten najgrubszy ma ok 0,5cm średnicy wew. , 15-20cm długości i wisi sobie nigdzie nie podłączony, i tutaj mam pytanie.. do czego te dwa wężyki powinny być podłączone bo nie mam pojęcia ? I jeszcze czy ten gruby wężyk zasysając lewe powietrze mógł powodować nierówną pracę na jałowych obrotach, spory wzrost spalania gazu i żadkie strzały przy wysokich obrotach?? dzieki za ew. odpowiedź, pozdr.

http://img412.imageshack.us/img412/7442/niskamala0udjt7.jpg
Opublikowano
Jeden cienki idzie do tej "beczulki"(jest to regulator cisnienia paliwa),drugi cienki idzie do przewodu odpowietrzenia pokrywy zaworow (mniej wieciej po srodku tego gumowego weza ktory wychodzi z pokrywy i wchodzi do kanalu dolotowego),powinna byc tam wcisnieta mala plastikowa rurka do ktorej sie go podpina.Trzeci ten najgrubszy idzie do zaworka ktory wspolpracuje z pochlaniaczem par paliwa (zaworek zamocowany jest pod kolektorem ssacym,w gumowej obejmie,blisko miarki poziomu oleju). Te podlaczenia stosowane sa przy przepustnicy mechanicznej ( tzn.na linke).

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

No i wszystko w temacie :D nie wiedziałem od czego są te dwa króćce w kolektorze bo te dwa wężyki mi pospadały z kolektora i wisiały sobie :)

Ten od pochłaniacza oparów sie zawinął gdzieś pod spodem, a pochłaniacz sobie leżał obok wężyka która wychodzi z pokrywy zaworów to złączyłem je razem bo nie miałem pojęcia co to jest a tylko to pasowało:duh: :lol: Noo to może teraz wkońcu przestanie chodzić mi jak traktor i palić jak czołg :mrgreen: :duh: Wielkie dzięki za odpowiedź :modlitwa: :!:

http://img412.imageshack.us/img412/7442/niskamala0udjt7.jpg