Skocz do zawartości

Ile mozna dac mechanikowi za wymiane sprzegla?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
100-150 plnow. Akurat w bmw sprzeglo wymienia sie latwo.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Piszecie że 2 godziny-można i da się ale jeśli są zapieczone mocowania skrzynia silnik,a tam są klucze torx ,które łatwo objechać,to potrafi zejśc cały dzień i to w dwie osoby,ale 200 było by dobrą ceną
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano
dlatego podstawa to dobre klucze. Inaczej nie ma co sie za to brac.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Za 150 znajdziesz. Ja pytalem u trzech gosci, dwoch powiedzialo 150, a jeden 180 (ale tylko ten ostatni wystawilby fakture, tylko po co komu faktura :mrgreen: )
Opublikowano

A czy mozna przy tym cos spaprac?

Chce wiedziec czy szukac najtanszego mechanika, czy specjalisty od BMW.

I co przy okazji wymiany sprzegla moznaby jeszcze zrobic/sprawdzic?

Nie wiem kiedy nastepnym razem bede grzebal w aucie.

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

Opublikowano
Hehe spaprać to da sie wszystko... A co do zrobienia innych rzeczy przy okazji to raczej malo. Tłumiki tylko pokleić/wymienić, ewentualnie te osłony aluminiowe chroniące przed gorącem z tłumików poprostować/przymocować, sprawdz poduszke na belce podtrzymującej skrzynie biegów. Wymieniałem skrzynie biegów ostatnio i nic wiecej "przy okazji" nie zauważylem. :roll:
Opublikowano (edytowane)

Z poduszka od skrzyni moze byc cos nie tak.

Czasem po ostrej jezdzie z szarpaniem bebechami cos sie przesuwa/obraca tak ze biegi zaczynaja wchodzic trudniej i glosniej.

Ale po paru godzinach wszystko wraca do normy.

Ktos pisal, te to moze byc jakas tuleja w mechanizmi skrzyni, bo czasem drazek po wrzuceniu jedynki i ostrym dodaniu gazu uciekal w prawo, jakby caly mechanizm obracal sie w prawo wzdluz osi walu.

Ale ten drugi efekt zniknal jakies 2 miesiece temu, sam z siebie.

Tylko biegi wchodza ciezko okresowo.

Edytowane przez Just

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

Opublikowano
i jedna rada-niech najpierw wyciągnie wysprzęglik,po co go zostawiać a potem odpowietrzać i niech odkręci mocowanie wtyczki od sondy lambda,po co potem trzymać skrzynię w rękach i robić głupią minę że kable trzymają- :twisted: -wstyd się przyznać ale tak zrobiłem u siebie
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano
Za wymianę sprzęgła wołają od 200zł w górę najczęściej słyszałem 300zł. Łatwo wymienić samemu jak się ma jakieś pojęcie i przede wszystkim narzędzia. Nie będę pisał, że robiłem to 2h bo zajęło mi to około 5h może nawet 6h ale z zabawą na składanie wysprzęglika :]. Pozdroo