Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przegladając różne informacje na forach zauważyłem interesującą mnie rzecz a mianowice to, że pod szarymi progami kryje sie orginalny lakier... moje pytanie brzmi jak i czym zetrzec te szare progi zeby sie dostać do orginalnego lakieru i progi mieć w kolorze nadwozia?
Opublikowano

Chcesz zdzierac konserwacje????? Po co? Jesli przeszkadza Ci szary kolor to jedz do lakiernika i pomaluj na kolor nadwozia.

Ja wlasnie mam przeswity lakieru spod konserwacji na prawym progu i się zastanawiam czym je uzupełnic!

Opublikowano

No właśnie skoro nie masz przeswitów to masz konserwacje w dobrej jakości i wystarczy pomalować :wink:

Praktycznie i ładniej niż zdzierac :!: :naughty:

Co do środka do konserwacji to niech Ci jakiś polecą w sklepie, bo jest ich dużo

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
po co malowac jak moze po tym szarym znajduje sie orginalny lakier wiec wystarczy ten szary zmazac i gotowe. Tylko moje pytanie brzmi czym i jak to zrobic?
Opublikowano

Hmm ............

a ja mam pytanko ja w moim Touringu mam siwe progi to jest taki oryginał zabezpieczenie to jest tak jakby jakaś guma pod tym jest jeszcze biała warstwa......... i mam problem bo zahaczyłem i mam rysę i chce to czymś zabezpieczyć czymś podobnym jak oryginał dodam iż tego normalnie nie widać bo to jest dolna krawędź progu ............

koledzy doradźcie

pozdrawiam Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano

Ad.1 Jeżeli jest zabezpieczenie seryjne to po coś ono tam jest. Nie ma sensu go zdrapywać (mija to się z celem jesgo zastosowania!!), lepiej je pomalować bo wtedy bedzie i wyglądało i "działało".

Ad. 2 Skoro jest to niewidoczne to możesz to zrobić silikonwm, jak sie postarasz to może i znajdzie silikon w kolorze (podobnym) do nadwozia, a jak nie to rryse uzupełnij silikonem (inny kolor) i maźni cały spód progów zkąś farba zabezpieczającą

Opublikowano

Ta szara warstwa to tak zwany "baranek" antykorozyjny.

Ja też zauważyłem że pod tylnim zderzakiem jest normalny lakier :shock:

Zamiast zdzierać lepiej polakierować na to zabezpieczenie.

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
po co malowac jak moze po tym szarym znajduje sie orginalny lakier wiec wystarczy ten szary zmazac i gotowe.
Po to żeby Ci rdza progów nie zżarła po roku. Lepiej pomalować, jak już chcesz miec na gładko to sobie kup nakładki na progi i pomaluj, jak za drogo to kup szpachle i zrob na gladko (chociaz szpachle odradzam z roznych wzgledow), baranka nie zdzieraj, bo skoro tam jest to chyba jakas role spelnia nie sadzisz?
Opublikowano

Z drugiej strony sami zobaczcie na efekt zdzierania konserwacji,

auto wygląda ślicznie...

http://img79.imageshack.us/img79/6685/obraz029bw6.jpg

http://img49.imageshack.us/img49/2360/obraz041aia3.jpg

* fotki kogoś z forum

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane

Opublikowano
A jak pomalujesz to będzie gorzej wyglądało?
Opublikowano
No nie twierdze że bedzie brzydko wyglądać jak zedrzesz baranka, ale to sie mija z celem. :mad2:
Opublikowano
A jak pomalujesz to będzie gorzej wyglądało?

Na baranku tak, gorzej.

Opublikowano

bieniu3000 napisał:

Lepiej pomalować, jak już chcesz miec na gładko to sobie kup nakładki na progi i pomaluj, jak za drogo to kup szpachle i zrob na gladko (chociaz szpachle odradzam z roznych wzgledow), baranka nie zdzieraj, bo skoro tam jest to chyba jakas role spelnia nie sadzisz?.... No nie twierdze że bedzie brzydko wyglądać jak zedrzesz baranka, ale to sie mija z celem
kupowanie jakis beznadziejnych progów plastikowych itp. to dopiero mija sie z celem jak orginalne 100 razy lepiej wyglądają a jeżeli chodzi o szpachlowanie dobrych progów to dopiero głupota!

nygus7 dobrze zauważył i jakoś nie widać żeby coś sie działo z tymi progami a jak widąc na zdjęciach baranek został ściągnięty a pod nim super lakier został i nie widać żeby rdza progi zżerała!

A pozatym w moim pytaniu chodziło o to jak sie pozbyć tego "baranka" a nie o to co na niego nałożyć...

Opublikowano
to zdzieraj, jak Ci rdza zacznie chrupać progi to sobie przypomnisz co radzili Ci ludzie na forum. :dance:
Opublikowano
bo lakier to nie wszystko a wiec ze bmw jest okropnie podatne na naszego przyjaciela ;rdze; :twisted2:
Kierowco jeszcze dyszka zajrzyjmy smierci w oczy !!
Opublikowano
no fakt rdza lubi auta ale zawsze jest cos za cos więc jak ktoś wie jak sie pozbyć tego "baranka" to czekam na info. Pozdrawiam!
Opublikowano
A co na rantach nadkoli nie ma lakieru? A rdza jakoś je chrupie w połowie beemek.

Mysle ze wszystkim chodzi o "wypiaskowanie" progow. Wiadomo, woda z przednich kol wali prosto po progu i rzeczywiscie ten element bedzie bardziej podatny na rdze niz nadkole.

Warto, nie warto, wyglada fajnie :lol:

Opublikowano
Jak już koniecznie chcesz go zdzierać, to chyba papierem sciernym troszke grubszym, jak zaczna sie przeswity robic to cieniutkim a na koniec pasta polerska. tylko uwazaj zeby nie przetrzec lakieru. Nie sadze zeby byl jakis plyn ktory baranka rozpusci pozostawiajac lakier w nienaruszonym stanie... jeśli sie myle to niech mnie ktos poprawi :D
Opublikowano
Sprubój na początek benzyną jest delikatniejsza, jak to nie pomoze to rospuszczalnikiem. Nitro powinno to zmyc, najpierw sprawdz w niewidocznym miejscu czy nie zmywa lakieru, jesli jest oryginalny to nie powinno sie z nim nic dziac. Pracowalem 5 lat na lakierni i takie rzeczy zmywalismy benzyną lub rozpuszczalnikiem. u mnie zeszlo tylko zapewniam ze to nie byl baranek, to byla oryginalna konserwacja ale gladka a baranek z tego co wiem jest chropowaty. Sprobuj moze sie uda. Pozdr