Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właściwości jakie ma to dawać nijak się mają do ceny :!:

Z reguły jest tak, że jak coś ma aż tak wyczerpujący i nie dla wszystkich zrozumiały opis to po to żeby zamydlić oczy :wink:

Jakby to było takie proste i tanie to czemu koncerny tego nie używają tylko bawią sie w dużo droższy i bardziej pracochłonny ocynk nadwozia?

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
Ja bym tego nie kupił. Na auto które to ma też bym dziwnie patrzył no bo jeśli własciciel jest takim allegrowiczem że wykupuje wszystkie "hity" które tam sprzedają to ja bym się zastanowił 5 razy zanim bym nabył auto od owego. Pełno jest takiego badziewia na allegro. W sklepach cieżej to dostać bo pewnie własciciele sklepów nie chcą się narażać na pośmiewisko :roll:
http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
w tamtym temacie o którym wspomina zalew ktoś wytłumaczył że z technicznego punktu jest to możliwe ale praktycznie będzie dawać ochrone tylko w miejscu zamontowania, a nie na całej karoserii. żeby działało na całą karoserie to musiałoby mieć zdecydowanie większą moc czy jakoś tak. niby nawet jest to stosowane ale na skale przemysłową i chodziło chyba o siłownie okrętowe (chyba nie pamiętam do końca). z tego co kojarze więcej opini było negatywnych w stosunku do samego urządzenia. bo metoda działania jest prawdziwa.
Opublikowano

"korozja galwaniczna zachodzi w przypadku gdy w srodowisku korozyjnym ( to powietrze, woda) znajdujza sie przynajmniej dwa rozne metale bedace w kontakcie elektrycznym.Tworzy sei tzw ogniwo galwaniczne, gdzi jeden z metali jest anoda a druga katoda.JEzei metal mniej szlachetny ulega pasywacji to efekt zetkniecia z metalem szlachetnym moze byc korzystnym.Przy tworzeniu roznicy potencjalow wiekszej niz 50mV nastepuje korozja czyli utlenianie metalu mniej szlachetnego bedacego anoda. czyli korozja krotko mowiac zalezy od srodkowiska , polaczonych metali powodujace tworzenie roznych potencjalow elektychnych......ale z drugiej strony blacha samochodowa z dobrze wykonana powloka ochronna ma trwalos kilkanascie lat, ale nie zawsz jest ona jednakowej grubusci i rownomieran co powoduje oslabvienie i przerwanie tej powloki, korozja rowniez ma miejsce n agranicy ziaren( wglebiajac sie w budowe mikroskopowa stali, to stal ma podobny wyglad jak plasterek miodu ( zaleznie od rodzaju , skaldu , obrobek) i korozja ma meijsce w lasnie na granicy tych ziaren , w miejscach oslabionych.....

JEZELI to urzadzenie ma zazadanie zmiane polaryzacji elementu czyli odwrucenie kierunku pradu....moze wyste[powac takie zjawisko jak ochrona stali, a jeslibysmy dobrali do tego odpowiedni roztwor z to moglibysmy jeszcze spowodowac dodatkowa ochrone w postaci tworzenia warstwy ochronnej>..."

....wiem bo mialem to na laborkach na polibudzie :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Paweł Sitek - coś podobnego właśnie miałem tu napisać, ale zrobiłeś to już dość ładnie.

Dodam tylko, że cynkowanie blach ma właśnie na celu takie zabezpieczenie powłoki stalowej. To nie jest cynkowa powłoka jak guma, czyli nieprzepuszczająca na przykład wody. Cynkowanie ma za zadanie właśnie wytworzenie bariery galwanicznej, która nawet przy niewielkim przerwaniu bariery cynkowej nie pozwala na utlenianie żelaza.

Tak więc zgadzam się, że to urządzenie z Allegro może mieć sens, jednak nie przypuszczam, żeby takie perfekcyjne dopracowanie go, jak to uważają sprzedający, było możliwe za tą cenę i tej jakości. Moje zdanie jest takie, że jeżeli byłoby to w 100% skuteczne, to takie drobne urządzenie byłoby na wyposażeniu droższych samochodów (chyba, że załamałoby to rynek motoryzacyjny ze względu na brak sprzedaży nowych samochodów).

Kai
Opublikowano

Takie aukcje to na 100% podpucha, mam znajomego który takie i podobne cuda sprzedawał w handlu obnośnym - z pełną świadomością że to lipa oczywiście.

Pozdrawiam