Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

A skad wiesz ze to sonda?

U mnie tez stwierdzono sonde-komp.,i prawie juz kupowalem ale mi podpowiedzieli ze to nie koniecznie sonda.Rano bylem u jednego speca i co??? TO NIE SONDA tylko ssal dodatkowo powietrze przez gumowy waz.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
WITAM ponownie objawy mego auta to strasznie spadają obroty biegu jałowego i telepanie autem przy czym strasznie czuć benzynę przepływomierz zamieniłem od znajomego auta i bez poprawy dalej telepie autem sprawdziłem każdą rurkę w dolocie czy nie ciągnie lewego powietrza nowe świece przewody w porządku nawet cewki zapłonowe pożyczyłem od znajomego i nic została mi tylko ta sonda i na kompie wykazało właśnie tą sondę więc stąd moje pytanie chyba że ktoś zna jeszcze jakiś inny powód tej śmierdzącej benzyny i telepania auta to chętnie się dowiem
Opublikowano
strasznie spadają obroty biegu jałowego i telepanie autem przy czym strasznie czuć benzynę

... wychodzi na za bogatą mieszankę ( zapach benzyny ) , ale sonda daje sygnał do kompa dopiero po zagrzaniu , jak to jest na zimnym silniku i spadają obroty to jest jeszcze do sprawdzenia silnik krokowy , zobacz jak chodzi przepustnica , na podszybiu z prawej strony koło komputera wtrysku ( ta czarna skrzynka ) jest szybko złączka z sondy - rozepnij to i zobacz jak to chodzi - czy obroty sie uspokoją , pod klapką komputera / przykręcanej na 4 srubach / jest przekażnik sondy - biały Simensa jest od pompy paliwa i masz jeszcze dwa pomarańczowe Boscha - jeden jest od sondy / teraz na szybko to nie pamiętam który ale jest tam taż od ABS - jak wyjmiesz to się zaświeci na desce ABS - pomierz też napięcie na sondzie przy nagrzanym silniku - jedne pracuje w przedziale 0-1 V a inne w przedziale 0-5V - kabel do tej sondy w E34 ma 1.30m i wtyczkę okrągła taka jak na podszybiu ....

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
zapomniałem dodać że na zimnym silniku jest dobrze równo chodzi dopiero na gorącym silniku dzieją się te rzeczy
Opublikowano
... no to rozepnij wtyczkę sondy, komp. przejdzie w tryb awaryjny - zmieni się skład mieszanki ale obroty powinny się uspokoić i wyrównać - w sumie jak całkowicie padła to nic nie da ale jak jeszcze coś ją wzbudza to może podawać jakiś sygnał do kompa a ten wariuje ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
witam ponownie otóż rozpiołem tą wtyczkę od sondy i niema zmiany w pracy silnika dalej czuć benzynę czyli jest uszkodzona tak czy nie :mad2:
Opublikowano
Jak pisali przedmowcy sprawdz i przeczysc silniczek krokowy, osobiscie stawialbym tylko i wylacznie na to, ewentualnie zresetuj komputer.
Opublikowano
witam ponownie silniczek krokowy sprawdzony jest dobry mam jeszcze pytanie jak zrestartować komputer
Opublikowano

jeżeli na kompie wykazało sondę to:

1. jeżeli ją wcześniej odpinałeś i odpaliłeś auto to właśnie wyjdzie ci jej

błąd nawet jak będzie dobra.

2. objaw który opisujesz może wskazywać na sonde ale na źle pracującą ,wtedy by ci nie wykazało jako błąd bo wykazuje dopiero po całkowitym braku jej pracy.

3. jeśli by było tak że nie działała by wogóle to wtedy nie miał byś objawów jakie opisujesz bo komp.wszedł by w tryb awaryjny i auto chodziło by w miarę równo i co najwyżej było by słabsze i napewno więcej paliło.