Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.Mam pytanie.Myślę o wymianie sprzęgła,te na którym jeżdzę ma już 250tys.km.Nie odczuwam wyrażnych sygnałów że się kończy ale przy wyłączenu silnika zaklekocze.Jak myślicie ile jeszcze można na tym przejechać i jakie będą objawy tego że to już czas?

Pozdrawiam

Pozdrawiam aris
Opublikowano

Ja mam chyba cienką tarcze i na zimnym silniku i skrzyni "łapie" mi zęby na jedynce (choć może to być odpowietrzenie sprzęgła)

Ale żeby sprzęgło sgrzytało przy odpalaniu silnika......nie słyszałem żeby to był bjaw zuzycia, może się myle.

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
kiedys mowilem mechanikowi ze chyba mi sie sprzeglo konczy i musze wymienic bo szarpiepowiedzial mi " na pewno to Hitler nie zyje, a czy szarpanie jest wina sprzegla to nie wiadomo" kazal jezdzic az nie rozwali sie cakowicie i tak robie juz pol roku. zostaw to az nie stanie samo bo w tedy dopiero wiesz na bank ze to jest ten elemnet uszkodzony
Opublikowano
To ten twoj mechanik jest chyba lepszym historykiem a nie mechanikiem jak tej śmierci Hitlera jest pewny a awarii sprzegła nie.

oj ty si ejuz o to nie martw-jak nie dajesz wiary to poczytaj forum odnosnie szrapania przy puszczaniu sprzegla( sa chlopaki ktory pisza ze nie ustaje po wymianie sprzegla , nawet byl taki jeden co po wymienie sie wlasnie zaczely kangury) tak wiec , ostroznie z ocenami, bo facet jest jedna z 3 osob ktore maja swietna opinie od posiadaczy BMW jako mechanik w Szczecinie

Opublikowano
No to w takim razie klienta niepoważnie potraktował skoro takie mądrości wygłasza a ja nie muszę czytać forum żeby wiedzieć co mi w aucie szarpie. Koniec OT.
Opublikowano
to poczytaj forum

... no Kowal - byłeś autorytetem Tego forum , pisałeś o konkretnych przypadkach technicznych a nie o pierdołach a tu masz .... trzeba czytać to co się napisało w swoich postach .... :mrgreen:

aris

jakie będą objawy tego że to już czas

- objawy samego zużycia jest tzw. slizganie - silnik wchodzi na obroty a przyśpieszenie jest " opóźnione "

w Twoim modelu jest sprzęgło/ koło dwu masowe , wejdź na allegro i wpisz : dwumasowe bmw - zobaczysz ile to kosztuje a 250 tyś to jeszcze nie tak dużo - / zależy jak kto jeździ :naughty: /

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

U mnie ślizgania nie ma tylko zęby na zimnym silniku łapie i koleś mi mówił żeby odpowietrzyć.

Ja akurat jestem (jeżeli wiem że tarcza jest już cienka) dojechaniem tarczy do końca i zmiana całego sprzęgła, bo tak zrobisz tarcze- robocizna ok.200, potem docisk i znowu 200, a tak jeżdzij aż naprawde, ewidentnie będzie się ślizgać i zmień całość.

Sprawdż jaki masz olej w skrzyni, podobno małe odstępstwa od zalecanego mogą robić cuda ze skrzynią

A może to co innego skrzypi?

P.S. Troche ogólnych uwag na ten temat

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
Misiek masz rację, trzeba podchodzić do pewnych spraw humorystycznie i na luzie ale takie humorystyczne a nawet olewające podejście nie powinno być stosowane przez jakiegoś mechanika - zwłaszcza jak to jest jakiś Guru - w stosunku do klientów. Mówienie że jeździj do końca aż się rozleci a potem dopiero przyjedź (przyciąg) to pełnym profesjonalizmem nie jest jak to kolega zachwala. Poza tym jeżdżenie z dużym luzem na sprężynach amortyzatora skrętnego w tarczy sprzęgła lub jakiegokolwiek innego elementu w układzie napędowym powoduje poprzez szarpanie przyspieszone zużycie reszty elementów (powstają luzy na skrzyni, dyfrze, półośkach itd) i jeśli takie sprzęgło będzie konczyć się przez rok lub nawet dwa lata to potem faktycznie wymiana samego sprzęgła na nowe może nic nie dać jak to kolega trafnie zauważył.