Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , jestem nowy . Potrzebuje podpowiedzi jak w temacie.Przymierzam sie do zamontowania klimy w e34 tds.Stad moje pytania:

- czy kazda klima z e34 bedzie pasowac do tds a , jakie roznice

- jakie sa elementy skladowe kompletnej klimy

- na co zwrucic uwage przy kupnie

- jak to wszystko polaczyc

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow i z gory dziekuje za odpowiedzi

Opublikowano
dolaczam sie do pytania. ja tez zastanawiam sie na montazem klimy. znalazlem na allegro niby pelen komplet i jestem ciekaw czy na pewno wszystko to co tam jest wystarczy i jakie moga byc koszty montazu tego sprzetu ?? pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Bardzo proszę odznaczyć w temacie model auta jakiego dotyczy pytanie.

Zapraszam też do lektury Regulaminu.

Krzysiek.

P.S. Witam na naszym forum :D

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

No przyznam, że nie poważyłbym się na montaż klimy, chyba prościej kupić drugie auto z klimą.

No bo tak na oko trzeba wstawić/wymienić:

- panel sterowania

- cały zespół ogrzewania/wentylacji/klimatyzacji (pod deską rozdzielczą)

- kompresor, skraplacz (warto kupić nowy, bo takie stare zwykle przeciekają), osuszacz (musi być nowy), przewody ciśnieniowe, wentylator

Nie wiadomo, czy to wszystko po zmontowaniu będzie do siebie pasować i zadziała, bo w czasie produkcji mogło się zmieniać i ewoluować - najlepiej mieć zestaw z jednego auta.

Warto też zwrócić uwagę, żeby zestaw był już na czynnik R134a. Zestawy ze starszych aut E34 (do 91-92 roku) będą jeszcze na czynnik R12, już niedostępny.

Co do wymienności z innymi E34 poszczególnych elementów, to chyba najprościej zajrzeć do realoem.com i porównać numery. Na pewno nie pasuje skraplacz (tzw. chłodnica klimy) - w 525TDS pod chłodnicą wody jest jest intercooler więc skraplacz, żeby się zmieścić nad intercoolerem, jest niższy niż w innych E34.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
No wlasnie mam do kupienia kompletna klimatyzacje tylko z e34 525i a ja mam tds'a.Czy wiec tylko chlodnica klimatyzacji bedzie do wymiany na taka do tds'a ? Czy moze lepiej kupic caly komplet z tds'a bez zbednych kombinacji?Tyle ze ta klima z e34 525i kosztuje 600 zl. , a z tego co sie zdazylem zorientowac to dobra cenaza komplet
Opublikowano

Proponuję, byś zajrzał tu:

http://www.realoem.com/bmw/select.do?

i porównał numery poszczególnych części składowych układu klimatyzacji z 525i i 525tds. Zwróć uwagę na datę produkcji aut dawcy i biorcy, bo mogło się coś zmienić w czasie produkcji modelu E34 (i się zmieniało, choćby ze względu na zmianę czynnika chłodniczego w układach klimy, silnika w 525i M20/M50 itd).

Żeby się potem nie okazało, że mocowanie kompresora nie pasuje, albo koła pasowe są różne (klinowe /wielorowkowe).

Porównałbym też dokładnie cały ten blok ogrzewania/nawiewu, bo zdaje się, że było kilku producentów, więc żeby potem wszystkie rozprowadzenia powietrza i sterowanie pasowały.

Ponieważ nie robiłem takiej operacji, to bardziej już nie pomogę. Tak jak już pisałem, zacząłbym od dokładnego porównania w realoem.com.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)