Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Duzo szukalem na forum ale jednoznacznych wynikow spalania nikt nie pisał, a interesuje mnie głównie spalanie prawie maksymalne (tj. nogga lekka ale miasto samo i krótkie odcinki). Tak po wakacjach mysle o wymianie na takiego sprzeta (o ile fundusze sie znajda :) ) i chcialbym wiedziec jak to wyglada przy tym silniku bo wiele osob pisalo ze jest w miare ekonomiczny.

Wszystki z gory dzięx za odpowiedzi.

Opublikowano
wszystki e m-52 sa bardziej ekonomiczne.porównując 2.0 m-50 z 523 lub 323 czyli 2.5l są bardzo porównywalne a nawet 323,523 mają mniejsze spalanie na trasie. sam posiadam m-52 i porównuje go z m-50 która też miałem! :wink:
Opublikowano
Mi pali od 8 do 13 litrów zależnie od stylu jazdy.8-9 na trasie a średnio 10 litrów.

No to ładnie. Ciesze sie bo w tej chwili moj E36 318is mi pali w miescie 12,5l Pb95 gdzie go nie cisne ale zejsc nizej nie chce. Ale skoro udeaje sie mi go utrzymywac to skoro 523 pali tye co piszesz to w zasadzie zadna roznica bedzie.

Opublikowano
Ja bym myślał nawet o 2,8 bo to zawsze trochę więcej kucyków a spalanie mniej wiecej takie samo.

No prawda prawda. Tylko chyba 528 bedzie droższe ubezpieczenie i wogole droższe w zakupie. Pozatym jeszcze nie mialem auta co by mialo wiecej niz 140 kucy i przyspieszenie nizszego niz 10 s wiec te 170 KM i 8,5 do setki w takiej limuzynce by mi stykło :D

P.S.

Ogolnie piątki E39 są po prostu cudne, dziś widziałem jedną na ładnych 17 z pakietem M czarną to normalnie szczena opada. Cudo. Znacznie bardziej mi sie podobaja niż te "new design" brzydale. Szczegolnie wnętrze nowych 5 jest po prostu kosmiczne i wogole mi do tej marki nie pasuje.

Opublikowano
Nie licz, że M 52 2,5 spali tyle co 1,8. Na trasie może to być różnica nieduża ok 1 litra ale już w mieście to może być więcej (2-3).
Opublikowano
Nie licz, że M 52 2,5 spali tyle co 1,8. Na trasie może to być różnica nieduża ok 1 litra ale już w mieście to może być więcej (2-3).

Chodzi o to ze moje 1.8 mi pali 13 l w miescie. A ludzie ktorzy maja 523 mowia ze im tyle pala te silniki.

Opublikowano
Zależy jakie miasto, jakie trasy. U mnie E-39 528 w automacie jeździ żona głównie do pracy tak 6-7 km w jedną stronę z dużą ilością świateł to spalanie jest 16-17 l. Jak się przejadę po pustym mieście (np późnym wieczorem) to pokazuje spalanie na poziomie 12-14 l. Poprzednio żona jeździła vectrą 2.0 w automacie i na tej samej trasie wychodziło ok 13 l.
Opublikowano
Zależy jakie miasto, jakie trasy. U mnie E-39 528 w automacie jeździ żona głównie do pracy tak 6-7 km w jedną stronę z dużą ilością świateł to spalanie jest 16-17 l. Jak się przejadę po pustym mieście (np późnym wieczorem) to pokazuje spalanie na poziomie 12-14 l. Poprzednio żona jeździła vectrą 2.0 w automacie i na tej samej trasie wychodziło ok 13 l.

Pierwsza sprawa ze na pewno nie chce automatu. A po drugie to chyba 2.8 bierze przynjamniej ten litr wiecej niz 2.5. Tzn nie wiem ale tak mysle. I manual tez(to wiem na 100%) bedzie conajmniej o 1 litr mniej bral).

Opublikowano

Dzieki swietna stronka. Mogli by w polskim necie co takiego zrobic.

A tak jeszzce to se popatrzylem na spalanie mojego modelu to mam wieksze o 2-3 l wszedzie :/ Ale wiem ze juz tego nie zmienie.

Opublikowano

Witam po miescie musisz liczyc okolo 13l a w trasie 9-10l

To moje obliczenia z miesiaca bo tyle dopiero smigam E39, no ale mamy zime wiec latem moze bedzie troszke mniej.

Kupuj E39 bo to wypas fura

RAZ BMW ZAWSZE BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mialem 2 lata E30-1800 cm3, spalanie miasto (WROCŁAW)-12-13 l/100 km, trasa 9-10 l/100 przy predkosciach do 180 km/h, a E39 pali mniej!!!!, miasto (Wrocław)-11-12 l/100 km, trasa 8-9,5 (9,5 spalil na trasie Miedzyzdroje - Wrocław, gdzie jechalem najczesciej 140-180 km/h). Przy jezdzie na trasie w granicach 100 km.h spalil 7l/100 :)
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od piątku mam e39 z takowym silnikiem i wg mnie ze spalaniem jak na te osiągi nie jest tak tragicznie hehe:)

W zatłoczonym centrum miasta przy krótkich odcinkach pokazuje nawet 16. Aczkolwiek spokojnie w normalnym ruchu po mieście i średniej ilości świateł 11-13 l. I dziś testowałem autko na trasie 90 km i od 80-110 kmh - 7,6 l. Ale da się zejść jeszcze odrobine niżej jeżeli jechałoby się tak dłużej!