Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam e36 325i 24v jaki moge załozyc max akumulator? Teraz mam 65Ah ale chce podłączyc sporo dodatkowego wyposazenia i boję się ze mi nie wytrzyma. Mam zamiar podłaczyc dobry system audio oraz Dvd i 2 monitory w zagłówki. A takze ogrzewanie postojowe ale nie spalinowe a elektryczne. Wiem ze to ogrzewanie ma dos spory wydatek ale równiez spory pobór. Chciałbym jednak aby chociaz przez tą godzine na zgaszonym silniku mógo spokojnie chodzic. Zebym nie musiał wiecznie silnika wlączac. Myslałem o załozeniu 2 aku. ale jak go ładowac? Myslałem przeciąc kabel idący z alternatora i poprzez przekaznik sterowac z kabiny który aku ma byc ładowany bo raczej alternator 2 aku jednoczescie nie wytrzyma a tak klawiszem bym przełączał pomiedzy nimu ładowanie.

2 rozwiązanie: Nie mam klimy to moze w miejsce pompy klimy podączyc 2 alternator? i wtedy aku miałby po jednym.

Co wy radzicie? A moze poprostu szukac wiekszgo akumulatora?

Opublikowano
No dobra załoze jakis amumulator duzej pojemnosci ale co z jego ładowaniem? Czy seryjny alternator wytrzyma? Aku jaki jest mi najbardziej optymalny to 120Ah a najlepiej gdyby to była 140Ah a min to90Ah co do miejsca w bagazniku to nie ma znaczenia ewentulanie zamontuje się go gdzies pod zabudowa.
Opublikowano

Witam!

Z tego co wiem, to akumulatory ładuje się maksymalnie prądem o wartości 10% pojemności czyli 140Ah to będzie jakieś 14A. A alternator w twoim aucie ma ok. 1kW czyli powinien dać jakieś 70A oczywiście przy obrotach silnika rzędu 3-4tyś.

Problem będzie taki, żeby naładować 140Ah napięciem 14V to trzeba będzie parenaście godzin (zależy jak mocno rozładowany).

Pozdro.