Skocz do zawartości

POMOCY CO TO ZA POMPKA DO CZEGO SLUZY???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem posiadam bmw e39 1999 rok produkcji z silnikiem 2 litry.Silnik mi sie nie nagrzewa wskazowka caly czas jest na na niebieskim polu lub troche ponad nim (termostat jest oki).ostatnio zlokalizowalem przymocowana pompke do obudowy od chlodnicy . Do tej pompki idzie waz od zbiorniczka wyrownawczego a nastepnie wychodzi drugi waz i idzie gdzies do silnika zobaczcie sami tu link do strony (chodzi mi o ta pompke ktora nie jest oznaczona zadnym opisem ani numerem)mniej wiecej posrodku na dole!! DO CZEGO TA POMPKA SLUZY??

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DM11&mospid=47537&btnr=11_2638&hg=11&fg=35

Prosze pomoc !! :mad2:

POZDRAWIAM GRABENS!!!

Opublikowano

chyba mam bo na wyswietlaczu klimatronika mam przycisk REST ale czy ma to powizanie jezeli ta pompka nie jest podlaczona a silnik sie nie nagrzewa??

PROSZE O POMOC!!!

POZDRAWIAM GRABENS!!

Opublikowano
Dokładnie moze to byc termostat - sprawdz ręką chłodnicę czy jest ciepła a pozatym z tego co wiem za pomocą kodów serwisowych można wyswietlic na komputerze temperaturą wody i wtedy bedziesz wiedział czy może czasem wskażnik nie oszukuje.
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
REST -ogrzewanie resztkowe-pompka pompuje cieplą wode do nagrzewnicy podczas postoju auta rozlancza sie automatycznie po spadku temp wody. przy załączeniu załącza sie dmuchawa na min.To nie ma nic wspolnego z niedogrzewaniem auta
Opublikowano

Piotr;

Właśnie o tym systemie pisałem chociaż źle go określiłem bo ogrzewanie postojowe (np. firmy Webasto) to jak wszyscy wiemy układ ogrzewany paliwem. Jako ciekawostkę podam ze podobny system jak webasto miałem dawno temu w zaporożcu tylko tam ogrzewał wyłącznie powietrze w kabinie bo silnik był chłodzony powietrzem.

Opublikowano

z tego co wiem za pomocą kodów serwisowych można wyswietlic na komputerze temperaturą wody i wtedy bedziesz wiedział czy może czasem wskażnik nie oszukuje.

termostat jest dobry bo robilem podmianke jak za ppomoca kodow serwisowych prosze o odpowiedz?

POZDRAWIAM GRABENS!!!!

Opublikowano

Kody serwisowe musisz sobie uaktywnić.

Bobisz to w ten sposób:

1. Kluczyk w pozycję 1

2. Wciskasz przycisk Check (prawy na zegarach) i trzymasz do momentu pojawienia sie napisu "TEST NR 01"

3. Wciskasz kolejne razy przycisk Check aż pojawi się "TEST NR 19"

4. Wybierasz ten test przyciskiem od kasowania kilometrów (lewy przycisk na zegarach) i pojawi się "LOCK ON"

5. Teraz dodaj do siebie 5 ostatnich cyfr swojego nr VIN

(przykład GX42841 4+2+8+4+1 =19

6. Wciskasz kolejne razy lewy przycisk aż pojawi się napis "LOCK 19"

7. Akceptujesz prawym klawiszem (Check)

Testy serwisowe odblokowane.

Testy wybierasz prawym przyciskiem a wchodzisz w nie lewym.

Fajna zabawa z testami :P Przejrzyj wszystkie

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg