Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam dość prozaiczny problem, użyłem szukajki ale nic nie znalazłem.

moja wiedza z zakresu mechaniki jest zerowa.

Otóz wymieniłem płyn w chodnicy, i z tego co wiem muszę odpowietrzyć układ chłodzenia, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. :oops:

Czy mógłby mi ktoś w sposób łopatologiczny wyjaśnic jak sie do tego zabrać?

móje auto to E36 318i.

Z góry dziękuje...

RWD Rulez!
Opublikowano
Ja robię to tak-odkręcam odpowietrznik przy wyjściu z pompy na chłodnicę (uwaga można łatwo ukręcić) zalewam płyn az zacznie z niego lecieć,zakręcam go,odkręcam drugi,znajdującyu się koło korka chłodnicy,też uważnie ,szerokim,płaskim srubokremtem i dalej zalewam powoluteńku az płyn pójdzie,zakręcam odpowietrznik,korek,odpalam(A NAJWAŻNIEJSZE-musi cały czas na maksa być otwarte ogrzewanie),chwilkę pochodzi ,gaszę odkręcam odpowietrznik koło korka,czekam aż zlecą bombelki i poleci czysty płyn,zakręcam znowu.I teraz tak -powinno się to robić tak długo az po odkręceniu odpowietrznika nie będą się pojawiać bąbelki,z autopsji wiem że trwa to bardzo długo,więc ja po pierwszym spokojnym odpowietrzeniu robię tak-czekam aż troszeczkę się podgrzeje,wskazówka ponad niebieskie,a potem w p.. i na gaz i bokami :mrgreen: ,jak pozrzuca mocno autem to odpowietrza się na bank,z nagrzewnicy poczujesz jak pięknie grzeje,potem zgasić odkręcić odpowietrznik,poleci troszeczkę bombelków,uzupełnić płyn i śmigać,Ja tak swoją odpowietrzałem już kilka razy i efekt murowany a jak normalnym sposobem ,bez przegonienia,to wiecznie bywała zapowietrzona,tylko zaznaczam raz jeszcze nie chodzi żeby szybko ,tylko żeby na wysokich obrotach porzucać autem i wtedy bedzie ok.Pozdrawiam
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano
dzięki z odpowiedz, ja już zalałem chłodnice ale nie odkręciłem nawiewów na maxa, (czy może to w jakiś sposób zaszkodzić silnikowi?) czy tylko nie bedzie grzania odpowiedniego??, poza to mam odkręcic ten "koreczek" koło wlewu płynu do chłodnicy do momentu aż zleci powietrze ale skąd mam wiedzieć kiedy to się stanie?
RWD Rulez!
Opublikowano

Jak miałeś zamknięte ogrzewanie to długo pozostanie zapowietrzony ,otwórz je i daj popracować silnikowi chwilę,potem odkręć odpowietrznik i sie nie martw na poczatek bedzie syczało i pójdzie płyn z bąbelkami ,potem przestanie lecieć,dokręc odpowietrznik ,uzupełnij stan płynu i znowu odpal,niech pochodzi , zgaś,odpowietrznik i bąbelkowanie :mrgreen: i znowu przestanie ci lecieć,znowu dolej płynu(ja zalewam na maxa,ile wlezie) a potem albo poszalej autkiem albo powtórz poprzednie kroki ze 40 razy :D

,jak poszalejesz to odkręc powoli odpowietrznik i daj płynowi leciec jakeś 20 sekund,bedzie bulkał a potem bedzie juz lał się czysty ,dokręc,daj ostygnąc i dolej płynu a potem jazda testowa-jak grzeje w środku ogrzewanie i temperatura stoi w pionie to ok.pozdrawiam

Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano

oki, już mniej więcej wiem o co kaman, teraz jeszcze jedno pytanie.

Odkręcić ogrzewanie na czerwone pole na maxa rozumiem, a prędkość dmuchawy też dać na maxa?

odkręcic ten odpowietrznik na pracującym silniku, na początku a potem na zgaszonym?

RWD Rulez!
Opublikowano
Ja robie z pokretlami wszystkimi na maksa...co do odpowietrznika to jak u mnie silnik chodzi to ja go od czasu do czasu odkrece zeby wylecial plyn lub tez resztki powietrza...aha i czasami lapie gorny waz od chlodnicy, znaczy scikam go...podobno szybciej powietrz uchodzi ;)...Powodzenia :)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Nie stosuj zadnych kartonow, bylo o tym duuuzo...generalnie sie nie stosuje :)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Jak jade do laski (5km) to auto zdaży się zagrzac mniej wiecej do konca niebieskiego pola :roll:
http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
Hmmm, no tak, ja mam mniej wiecej tyle do pracy...no ale raczej nie zaslaniam...jade powoli i zawsze sie jakos dogrzeje :)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
A do czego służy taki mały niebieski kwadratowy koreczek od spodu zbiornika wyrównawczego w chłodzeniu tam koło tego korka głównego ??
http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
  • 3 miesiące temu...