Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Czy sonda lambda od 328 bedzie pasowala do M50 320 ? Obie sa na 5v, cztero przewodowe. Chodzi o sonde siemensa ktore ciezko dostac, a znalazlem tanio z tym ze wlasnie od 328...
Opublikowano
Porównaj oznaczenia sond i kolory kabli bo lepszego sposobu nie ma i jeśli będą jednakowe to jedynym problemem moze być rózna długość przewodów ale to da się zrobić. A to ma byc używana?
Opublikowano
Znalazlem sonde nowa za 220 pln na allegroNTK-Siemens zamowiona, z tegoco sie dowiedzialem od sprzedawcy pasuje tylko do vanosow.
Opublikowano

Jak napisał Kowal, najpierw musisz sprawdzić w ETK jaki jest numer oryginału. Jeśli jest to Siemens, nr kat. 11 78 1 427 884 (tytanowa (oporowa) 5V, przewód coś ca. 960mm, chyba najczęściej spotykana tego typu) to masz następujące zamienniki:

NTK – nr kat. OTA7H-5A1

Hella – nr kat. 6PA 009 166-461

Cena jest dość zastanawiająca - najtańszy jest zamiennik NTK, ale on normalnie kosztuje nie mniej niż ca. 450 zł >. Hella prawie tyle samo co Siemens (produkowane są w tej samej fabryce, na tych samych liniach - jest to praktycznie w 100% to samo), czyli od 600 do 700 zł (chociaż może znajdziesz taniej, ale w ogóle zdobycie Helli jest ciężkie z tego co mi wiadomo).

Uważaj, żebyś się nie naciął...

Opublikowano
u mnie tez sa padniete 2 sondy silnik M52 - bylem w intercarsie - podalem numer oryginalu i gosc mi dobral zamiennik BOSCHa - nie mam w tej chwili przy sobie numeru, ale jest to gotowy zestaw bez wtyczki, razem z sonda jest jakis komplet zaciskow i instrukcja jak ze starej sondy przelozyc wtyczke, sztuka kosztowala okolo 180zl

528iA Touring pali srednio:

http://images.spritmonitor.de/166705_5.png LPG/Pb95

Opublikowano
Jak napisał Kowal, najpierw musisz sprawdzić w ETK jaki jest numer oryginału. Jeśli jest to Siemens, nr kat. 11 78 1 427 884 (tytanowa (oporowa) 5V, przewód coś ca. 960mm, chyba najczęściej spotykana tego typu) to masz następujące zamienniki:

NTK – nr kat. OTA7H-5A1

Moja bunia to rok 93, a ty podales numer do powyzej 95.

u mnie wyglada to tak:

320i Coupe 03.92- 2.0 110 M50B (20 6 S2) Vanos OTA7N-5D3

Cena jest dość zastanawiająca - najtańszy jest zamiennik NTK, ale on normalnie kosztuje nie mniej niż ca. 450 zł >

Znalazlem gdzies w sklepie internetowym za 360 pln sztuka, a jak wiadomo na allegro mozna dostac wiekszosc rzeczy w nizszych cenach , choc jesli chodzi o elementy plastikowe wyposazenia BMW polecam serwisy! Kupilem wloty w zderzak M3 za 54 pln/sztuka na allegro 65pln, guma kolektor-przeplywomierz na allegro uzywka 75 pln, w serwisie 45 nowka :)

Uważaj, żebyś się nie naciął...

Bede uwazal, bo taka mozliwosc tez istnieje...

Dziekiza odpowiedzi

Opublikowano
u mnie tez sa padniete 2 sondy silnik M52 - bylem w intercarsie - podalem numer oryginalu i gosc mi dobral zamiennik BOSCHa - nie mam w tej chwili przy sobie numeru, ale jest to gotowy zestaw bez wtyczki, razem z sonda jest jakis komplet zaciskow i instrukcja jak ze starej sondy przelozyc wtyczke, sztuka kosztowala okolo 180zl

Masz najprawdopodobniej sondę cyrkonową i tutaj zamienniki Boscha (tanie) występują. Niestety niektórzy posiadają w autach drogie sondy tytanowe i nie ma do nich tanich zamienników.

@Broder:

Tutaj masz "cross-reference" - można dowiedzieć się jaki typ sondy jest w aucie i przy odrobinie umiejętności dobrać sobie zamiennik:

http://www.lambdapower.co.uk/partsearch/crossref.asp