Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam - jak w temacie. Coś stuka, puka, trzeszczy mi na nierównościach.

Na 99 % wykluczyłem zawias tylny, tym bardziej, że raz stuka z lewej, raz z prawej, a raz po środku. Podejrzewam, że chodzi o tylną półkę (pod szybie), gdyż ost, zauważyłem, że przy głośniejszej muzyczce (gdy lekko latają basy), cała półka wpada w mocne wibracje mocno hałasując ;/

Wyczesałem już cały bagażnik,wszystkie schowki, etc ... i cały czas stuka.

I teraz pytanie - czy półka jest jakoś podpita czymś sztywnym, i leży na czymś sztywnym, że może tak wkurzająco stukać - no i jak ją rozłożyć, ETK mi za dużo nie podpowiedziało ;/

Ma ktoś jakiś pomysł, rysunek poglądowy bądź jakiekolwiek rady dla człowieka, którego boli już głowa od słuchania/zagłuszania muzyką stuków ???

Dodam, że mam sedana, niedzieloną kanapę z tyłu, i chyba od bagażnika nie mam dostępu ;/

Opublikowano

A nie hałasują ci głośniki - może się jakiś poluzował i lata luźno? W E36 np. półka leży na gąbce i dodatkowo trzymają ją boczki, więc mała szansa żeby się tłukła (a w E34 powinno byc jeszcze lepiej zrobione). Żeby zdjąć półkę musisz zdjąć kanapę, bo ona jest za kanapą mocowana.

A to ile rzeczy może się tłuc, to już się dobrze przekonałem - nawet głupie zagłówki...

Opublikowano
Siedzisko tak na ;;szarpnięcie ale oparcie na rogach w dolnej części ma po jednej nakrętce na klucz 10 następnie musisz zdjąć maskownice pasów i całe oparcie wysunąć w górę.
Opublikowano

... jak wyjmiesz siedzisko to pod podłokietnikiem też masz dwie nakrętki - tzn. oparcie trzymają 4 nakrętki .Jak masz zagłówki na tylnych siedzeniach to przed demontarzem oparcia trzeba je zdemontować bo ich prowadnice są przykręcone do grodzi bagażnika i oparcia nie wyciągniesz .

dla wygody przy demontarzu półki odciąg maskownice tylnych słupków - są na zaczepach -trzeba pociągnąć - zacznij od górnego rogu na wysokośći oparcia - brzmi strasznie ale nie ma dużo roboty a montarz półki jest łatwiejszy ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niniejszym donoszę, kończąc ten wątek, że obiekt wydający owe dźwięki został zlokalizowany - Górne Poduchy amora prawego. Było sobie pęknięcie gumy. Prewencyjnie wymieniłem staruszce obie ( z lewa i prawa) i jak ręką odjął.

Z tymi głośnikami - kurde lewy trop ;) ale nie ma co sie dziwić ... poduchy dokładnie przecie pod półką są, więc "lokalizacja" uszna była trudna. Mechanior zdiagnozował jednak przez telefon usterkę poprawnie, więc po zakupieniu poduszek mam już błogą ciszę.

Dziękuję za zainteresowanie, i zostawiam odpowiedź dla potomnych w archiwum.