Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam e39 3.0d z 2001 w automacie.

Jechałem ostatnio i musiałem szybko przyspieszyć.Autko osiągneło max.4000 obr i skrzynia nie zmieniła mi z 3 na 4. Zaczeło coś szarpać i od razu odpuściłem gaz. Po odpuszczeniu skrzynia spokojnie wrzuciła kolejny bieg.

Próbowałem nawet na steptronicu i było to samo. Jeżeli natomiast jeżdżę spokojnie i nie dojdę do tych 4000obr to wszystko jest idealnie. Co to może być ?

ps. do jakich obrotów max. wkręca się trzylitrowy diesel ?

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

No 3.0 disel wkreca sie do takich obrotow jakie sa przed czerwonym polem na obrotomierzu.

Podstawowa sprawa w takich sytuacjach to sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegow lub jego natychmiastowa wymiana.

Opublikowano
Oczywiscie. Skrzynia idealnie zmienia biegi nawet i teraz. na steptronicu jest tak samo dobrze. Natomiast jak wcisne gaz w podłogę to dopiero zaczynają się jej dziwne reakcje.

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

jest różnica jak poczytałem serwisówki dla tych skrzyń

czy jak jedzies normalnie np do 2,500 tyś obrotów i skrzynia zmienia biegi to wydaje jakis dzwięk między 3 a 4 biegiem np miauknięcie lub jakiś dzwięk podobny do pracującej hydrauliki

Artur

Opublikowano

Powiem Ci tak. Jest idealnie. Żadnych szarpnięć, żadnych dziwnych dzwięków. Skrzynia wyłapuje biegi jak w masełku. I tak jak mówiłem wcześcniej, zarówno na Drivie jak i Steptronicu jest poprostu super.

Sprawa ma się inaczej gdy obroty dochodzą do 4000obr/min

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

no to ja Ci więcej nie pomogę

nic nie kosztuje jak podjedziesz do serwisu bmw na Czeniakowskiej i podziel sie swoim problemem moze już sie ztym zetkneli

zreszta u nich spokojnie wymienisz olej z fitrem bez ryzyka że jakiś głupek wleje Ci do skrzyni nie to co trzeba

Artur

Opublikowano

Cholera byłem u tych bałwanów :twisted:

Powiem ci że podejście do klienta takiego starszego pana z serwisu osłabiło mnie totalnie. Gbury i nic więcej. Nie wiem właśnie czy pojechac do nich jeszcze raz i wejść w łaskę czy podjechac do warsztatu który zajmuje sie skrzyniami. Byłem też w MAG-POLu i podali mi namiary do gościa który zajmuje sie skrzyniami. Moze pojade do niego. MAG-POL jest dość solidną firmą także może warto się ich posłuchać.

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

Cholera byłem u tych bałwanów :twisted:

Powiem ci że podejście do klienta takiego starszego pana z serwisu osłabiło mnie totalnie. Gbury i nic więcej. Nie wiem właśnie czy pojechac do nich jeszcze raz i wejść w łaskę czy podjechac do warsztatu który zajmuje sie skrzyniami. Byłem też w MAG-POLu i podali mi namiary do gościa który zajmuje sie skrzyniami. Moze pojade do niego.Sam nie wiem...

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

:lol: tak wiem o kogo chodzi on jest taki mało mówny ale za to się zna

co do Magpolu chłopaki bardzo ok,

byłem tam raz żeby cos zobaczyć od spodu i zrobili na mnie dobre wrażenie i nie wzieli $.Szcególnie w porządku jest właściciel naturalnie sympatyczny i fajnie się z nim rozmawiało

wiem który warsztat polecali ale nigdy tam nie byłem

ale to Ty musisz cos postanowić dalsza jazda chyba nie wróży nic dobrego

Artur

Opublikowano
z tego co mi sie wydaje to masz zapchany filtr w skrzyni i pompa olejowa nie jest w stanie nadazyc z olejem (zassac) przy tej predkosci obrotowej silnika - nastepuje rozłanczanie napedu - stad szarpniecia . tak przynajmniej mi sie wydaje - nie widziałem tego tylko czytam co dolega twojej bmw , zaleciłbym ci wymienienic oliwe + filtr w skrzynce. pozdrawiam
jak ja kocham m-powery !!
Opublikowano
Nie. Czekam do pniedziałku żeby zarejestrować autko a potem szybko grzeje podpiąć się pod komputer.

Pozdrawiam,

Pavlo.