Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Zauwazylem ostatnio, ze kiedy odejmuje gaz i nie hamuje skrzynia nieprzyjemnie szarpie zrzucajac bieg....dzieje sie to czasami, nie zawsze, choc ostatnio czesciej(niestety:(). kiedy przyspieszam - jest maselko, na Sporcie tez ok - przy przyspieszaniu i redukcji. Dzieje sie tak tylko przy redukcji w trybie A przy "wolnym" gazie i hamulcu. Czy wymiana plynu w skrzyni pomorze ?? Co to moze byc za diabieł ??

pozdro,

Opublikowano
Czesc,

Zauwazylem ostatnio, ze kiedy odejmuje gaz i nie hamuje skrzynia nieprzyjemnie szarpie zrzucajac bieg....dzieje sie to czasami, nie zawsze, choc ostatnio czesciej(niestety:(). kiedy przyspieszam - jest maselko, na Sporcie tez ok - przy przyspieszaniu i redukcji. Dzieje sie tak tylko przy redukcji w trybie A przy "wolnym" gazie i hamulcu. Czy wymiana plynu w skrzyni pomorze ?? Co to moze byc za diabieł ??

pozdro,

Masz E38, silnik 750.. taka dygresja

Ja na Twoim miejscu wymienilbym olej w skrzynce... filterek nowy, uszczeleczka. Prosta sprawa a mysle ze na 95% bedzie duzo lepiej

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

• Członkowie klubu
Opublikowano

Masz E38, silnik 750.. taka dygresja

Ja na Twoim miejscu wymienilbym olej w skrzynce... filterek nowy, uszczeleczka. Prosta sprawa a mysle ze na 95% bedzie duzo lepiej

Skrzynia pewnie to 5HP30-jesli wsteczny chodzi to jeszcze nie jest tak źle. Co do wymiany oleju to zdania są podzielone [łatwo znajdziesz na forum] Ja jestem za opcją iż przy słusznym przebiegu należy wymienić olej - zrób tylko to "zgodnie ze sztuką" - polecam lekturę tego forum.

UIHZ9556.JPG

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

wlasnie ten blad popelnilem i nie wymienilem oleju po zakupie ....

wczoraj wymienialem opony i mi go podniesli - niestety chyba mi z tej skrzyni cieknie, wiec uszczelka napewno do wymiany, wiec to chyba nie wrozy dobrze jesli chodzi o stan skrzyni ??

Opublikowano
wlasnie ten blad popelnilem i nie wymienilem oleju po zakupie ....

wczoraj wymienialem opony i mi go podniesli - niestety chyba mi z tej skrzyni cieknie, wiec uszczelka napewno do wymiany, wiec to chyba nie wrozy dobrze jesli chodzi o stan skrzyni ??

Moze byc roznie, ale na pewno powinienes zaczac od wymiany oleju+filtra+uszczelki. Moze potrzebna jest regulacja podcisnien albo modulatora...

No a moze byc grubiej - tarczki, plyta sterujaca...

Ja kiedys mialem w Mercedesie taka sytuacje: zaczelo mi troche szarpac przy zmianie (wczesniej bylo jedwabiscie), pojechalem na warsztat ojca kolegi, zmienil niby te rzeczy (nie pomoglo), a przy okazji dokrecajac miske nacial uszczelke. W efekcie pare dni pozniej pozniej parkuje auto, wychodze, i widze ze spod auta strugami leje sie olej. :roll:

Pomogli mi ludzie z innego (porzadnego tym razem) warsztatu, ktorzy przyjechali z laweta i zabrali auto do siebie (przy okazji wyregulowali skrzynie). Pozniej powiedzieli mi, ze jesli rozszczelnienie nastapilo podczas jazdy, to nie ma jeszcze tragedii, bo wtedy olej jest "w obiegu" i prawie nie cieknie. Gorzej gdybym nie zauwazyl i po postoju (na prawie pustej skrzyni) gdzies sobie pojechal... :?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a wlasciwie to jaki olej tam trzeba wlewac - kompletnie nie mam o tym pojecia. skrzynia bez sekwencji - normalny automat do v12-ski ??

a to i moze przy okazji o olej do silnika zapytam ?? - slyszalem ze betoniary sa bardzo wybredne ??

Opublikowano
a wlasciwie to jaki olej tam trzeba wlewac - kompletnie nie mam o tym pojecia. skrzynia bez sekwencji - normalny automat do v12-ski ??

a to i moze przy okazji o olej do silnika zapytam ?? - slyszalem ze betoniary sa bardzo wybredne ??

:search: Bylo, pewnie zaraz Biernus Ci pomoze :mrgreen:

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl