Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem 520i. Od pewnego czesu gdzieś z tyłu samochodu dochodzi stukanie szczególnie na małych i 'gęstych' nierównosciach. Chcąc sprawdzić jeździłem nią szybko po dziurach i nic sie nie tłucze.Odzywa się dopiero na ww. nierównościach.W warsztacie mechanicy wytelepali mi ją a szczególnie tył i nic nie było słychac.Po dłuższej chwili nie znależli przyczyny.To stało się 'z dnia na dzień'.Szczerze mówiąc nie sądze żeby to były amoryzatory.Jest to metaliczny odgłos.Za wszystkie sugustie z góry dziękuje.

Pozdrawiam.

Michał
Opublikowano
CZESC byc moze padlo mocowanie amortyzatora ktore tlumi drgania ,,taka guma ktorą widac jak zdejmiesz oparcie tylnej kanapy i wyciagniesz oslone gumowa ktora jest nalozona na gorna czesc amortyzatora:) powodzenia
  • Członkowie klubu
Opublikowano
U mnie tez tak czasami puka. W moim przypadku jest to oslona tlumika, jest dosc luzno przymocowana i sobie lubi popukac. Jak dokrecilem to bylo oki ale jakis tydzien pozniej znowu. Sprawdz ta oslone, tez mialem zawieszenie wytrzasane na wszyskie strony :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano
sprawdz wewnetrzne klocki hamulcowe - u mnie to wlasnie one dzwonily

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem 520i. Od pewnego czesu gdzieś z tyłu samochodu dochodzi stukanie szczególnie na małych i 'gęstych' nierównosciach. Chcąc sprawdzić jeździłem nią szybko po dziurach i nic sie nie tłucze.Odzywa się dopiero na ww. nierównościach.W warsztacie mechanicy wytelepali mi ją a szczególnie tył i nic nie było słychac.Po dłuższej chwili nie znależli przyczyny.To stało się 'z dnia na dzień'.Szczerze mówiąc nie sądze żeby to były amoryzatory.Jest to metaliczny odgłos.

Polecam Twojej uwadze sprężny. Miałem niedawno dokładnie takie same objawy. Czasem stukało, czasem nie. Metaliczny dźwięk. Mechanik stwierdził że osłona tłumika miała lekki luz ale po dokręceniu nadal było tak samo. Stwierdził że to może być katalizator... :shock: Wizyta u drugiego mechanika rozwiązała sprawę. Okazało się że pękła mi sprężyna i elegancko na nierownościach dzwoniła :)

http://republika.pl/moje_bmw/inne/sprezyna.jpg

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi dzisiaj sprawdze.Niedawno wymienialem klocki i tarcze-może faktycznie klocki choć już tam zaglądałem.

Pozrawiam

Michał
Opublikowano

Cześć

Ja też przeżywałem chwile grozy zwiazane z metalicznym stukaniem z tylu auta.

Mechanicy sprawdzali i było wszystko OK, jak podbijałem badanie techniczne trzepał go trzy razy - werdykt wszystko OK a mi dalej coś waliło.

W końcu pobiegłem za samochodem (był otwarty bagażnik) i znalazłem!!!

PODNOŚNIK - dobrze był dokręcony tylko ta "łapka" już się poluzowała.

Nóż, kawałek drewienka i po stukaniu.

Opublikowano

Witam ponownie.

Sprawdziłem to wszystko co napisaliście i tam wszysko jest ok.

Nadal nie wiem co to moze być.

Może wpadły Wam jakieś nowe pomysły do głowy.

Zaczyna mnie denerwowac to stukanie.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Michał
Opublikowano
Witam ponownie.

Sprawdziłem to wszystko co napisaliście i tam wszysko jest ok.

Nadal nie wiem co to moze być.

Może wpadły Wam jakieś nowe pomysły do głowy.

Zaczyna mnie denerwowac to stukanie.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

A powiedz Magic.... czy masz BMW z hakiem?

Jeśli jeździsz z hakiem, to go wypnij.... już nie będzie stukał.

Hak w BMW jest dość ciężki i jeśli się z nim jeździ, to po pewnym (dość długim) czasie jego mocowanie nieco się wyrabia, czego efektem jest stukanie na nierównościach.

Zatem, jeśli masz hak, to go zdejmij... i powiedz jak tam sytuacja się przedstawia...

To tyle ode mnie w tej sprawie.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Nie mam haka. Więc przyczyna może leżeć w czymś innym. Tylko, że skończyły mi się pomysły gdzie.

Pozdrawiam

Michał