Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i nie tu gdzie potrzeba umieściłem temat, jeśli źle proszę o przeniesienie go.

Mój Ojciec chce kupic samochód... Jest strasznie niezdecydowany... Przedstawię teraz mniej więcej jego wymaganie:

W grę wchodzą samochody około 30-35tys. zł. Interesują go samochody typu Audi A6, BMW 530d, Volkswagen Passat lub Golf IV Kombi...

Autko to ma byc z silnikiem Diesla. Samochód ma palic do 8 litrów ropy na trasie. Nie ma różnicy czy kombi, sedan bądź hatchback.

Proszę o opinie dotyczące tych 4 samochodów, ewentualnie swoje propozycje takich samochodów o zbliżonych parametrach. Autko ma byc najmniej awaryjne...

Ps. Bez pomocy fachowców nadal będzie myślał nad zakupem autka... i tak do późnej starości...

Opublikowano
Na tym forum odpowiedz może być tylko jedna- BMW. Porównanie audi a6 z BMW 530d już jest na forum z korzyścią dla Bmw. Ja na pewno wybrałbym BMW choć A6 też mi się podoba. Znajdz ten temat i poczytaj. Passat pewnie będzie tańszym autem ale to zawsze tylko passat. A golf to już inna klasa samochodów i ja bym go nawet nie brał pod uwagę. O spalaniu, osiągach itp. jest na forum duzo :search:
Opublikowano

Mam passata i muszę powiedziec że auto jest dobre , nigdy mnie nie zawodzi osobiscie nazekam na przeguby ( choc niektorzy twierdza ze i to jest dobre)

Gdybym ja był na twojim miejscu napewno wybral bym 530d (silniczek jest switny jak zreszta cale autko )

Pozdrawiam i zycze udanych zakupow

:twisted:

Opublikowano

Ja osobiście bym sobie odpuścił grupę VAG. O silniku 2,5 TDI Vw było na forum dużo i jest to padaka.Przednie zawieszenie w Audi jest skomplikowane ( 4 wachaczowe) i w przypadku wymiany będzie sporo kosztować ( nawet kupując nie oryginaly koszt na kolo 800-1000 zł ) a bardzo trwale nie jest.Dodatkowo Audi kurczowo trzyma się wzdłużnie umieszczonego silnika i skrzyni,co w napędzie na przednią oś powoduje przesunięcie sporego ciężaru na przód.W efekcie pod maską jest sporo miej miejsca niż w BMW czy MB.Jeżdzę Passatem 2,5 TDI i powiem,że zawieszenie nie radzi sobie z bujaniem przy większych prędkościach.A6 jest większe i problem może być mniejszy ale tego osobiście nie sprawdziłem.Rozmawiałem z kolegą i mówił,że przy prędkościach okolo 180-200 km/h na autostradzie BMW 530D wciąga średnio 8 l. Ponadto Audi jest droższe w częściach niż BMW czy MB (oryginalnych). Audi jeżeli chodzi estetykę robi auta ładne, ale technicznie nie nadążają. W ogóle to jest to bardzo dziwne, gdyż koncern VAG wydaję na nowe technologie najwięcej a efektów nie ma.Tej technologii nie widać w autach. Wystarczy porównać wyniki testów. Jak się popatrzy na parametry silnika to Audi ma najmocniejsze (wg danych) a i tak w testach dostają baty. Nawet w napędzie Quattro już nie są tak mocni jak by się wydawalo.Jakiś rok temu widziałem test Audi A6 Quattro i 530 xi i BMW wygrało. A co do Passata ( konstrukcyjnie od Audi A4 nie wiele odbiega) to jest to dosyć fajne auto ale z silnikiem 1.9 TDi, tylko brakuje mu prestiżu. Jak sama nazwa wskazuje auto dla Ludu ( bez obrazy oczywiście). Już szybciej kupiłbym Mercedesa jak Audi oczywiście gdybym nie mógł nabyć BMW.

Jeżeli chodzi o bezawaryjność to pooglądaj testy ADAC i wtedy wybierz auto.

Opublikowano

no jak czytam, ze auto przy 200 na godzine pali 8 litrow to przewijam forum na kolejnego posta

buahahahaha :D

Opublikowano
no jak czytam, ze auto przy 200 na godzine pali 8 litrow to przewijam forum na kolejnego posta

A jechales kiedys nowoczesnym Dieslem taka predkoscia na autostradzie??? Ja jechalem octavia 1.9 tdi z taka predkoscia i spalala ponizej 6 litrow, wiec w spalanie BMW wierze jak najbardziej.

Opublikowano

Wracałem kiedyś z nart w Austrii Volkswagenem Passatem 1.9 TDi (130KM) - cztery osoby + bagaż, średnie spalanie na trasie wyniosło 5,5 litra.

Tak więc myślę, że spalanie w BMW jest realne.

Opublikowano

Prze kilka oststnich lat miałem VW Passata i musze potwierdzićtaką wartość spalania, powiem wiecej, niestety w naszych warunkach raczej brak jejst miejsca do podrózowania z takimi predkościami, wiec moja srednia na trasie wynosiła ok 4,5- 5 litrów, a w mieście 6-7 litrów/100 km to w zalezności od fantazji.

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

Taa. I do tego ma 120 tyś przebiegu przez 8 lat :P .

Nie rozumiem jednej rzeczy. Jeżeli moja sztuka pali po mieście 16-20 to z jakiego powodu mam pisać że 11-12???? Pali tyle ile musi a "gentelmanów" o spalanie się nie pyta. :P :P :P

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Nie do końca się wraziłem jasno, przy prędkościach 180-200 km/h.To jest tylko informacja od mojego kolegi i jestem w stanie w to uwierzyć.Mi Passat przy 180 wciąga okolo 8,5-9l ropy. Bartek twój model spalił mi na autostradzie przy sredniej 120 km/h 8,5 l. Oczywiście jest możliwe zrobienie 120 tyś w 8 lat ale ja z takimi cudami jeszcze się nie spotkałem.
Opublikowano
Bartek twój model spalił mi na autostradzie przy sredniej 120 km/h 8,5 l.

Tu się mogę zgodzić. Jednak jazda po 1 pasmówce to zupełnie inna bajka (chyba, że ktoś wyprzedza "na dziadka"). Ja jak wyprzedzam to robię redukcję i prawy pedał jest w podłodze (niezależnie od sytuacji na przeciwnym pasie). Taka jazda (140-180km/h) kosztuje 11-14l/100km.

Po mieście nie wychodzi mniej niż 17 przy normalnej jeździe.

Inna sprawa, że kiedyś w 325i wyszło mi w trasie 6,8l/100km. Jechałem za "sprawnym inaczej" PF 126p kumpla...

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Ja cały czas mówię o Niemieckich autostradach. Na naszych drogach nie ma szans na ekonomiczną jazdę dlatego jak mogę jeżdże w nocy. Na trasię Ełk- Świdnica (ponad 600km) późnym wieczorem przy średniej 85km/h spaliłem 7,5 l/100 km (dieslem).
Opublikowano

A może daewo? Czy jak to tam się pisze... :twisted2:

Kup BMW - nie bedziesz żałował.

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
Już taka uroda dużych pojemności. Różnica trasa/miasto może wyjść i 100%. W małolitrażowych to jest 20%. 540 to nie jest aż taki smok. Stara Corvette nie paliła mniej niż 28 po Wawie a S600 W140 wychodziło równiutko 40 - 300km na zbiorniku :P . Oczywiście jak ktoś lubi wolną jazdę to oszczędzi 30-40% z tych wyników (tylko wtedy lepiej lupić Polo TDI).
Opublikowano

Ja mam 1.8 i trasa wychodzi 6/100 a palenie gumy okolo 25/100 :twisted2:

Ja bym powiedzial ze to urok BMW - duze roznice spalania trasa/miasto u mnie to 6/10

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja bym wybrał BMW !! kolega ma A6 2.5 tdi z napedem na 4 kola

bardzo mu sie psuje , duzo pali . Chce sie go pozbyc i kupic BMW .

BMW to samochod z charakterem .

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg