Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jutro wreszcie zamontuje sondę do swojego 735iA któremu poprzedni własciciel wyciął katalizator.

Sprzedawca sond powiedział mi że sonda jest praktycznie całkowicie na wierzchu (na powietrzu) tylko jej końcówka jest w wydechu...

Zaś na tym zdjęciu:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GB41&mospid=47344&btnr=18_0070&hg=18&fg=05

jest inaczej... wygląda jakby cała była w katalizatorze... którego ja nie mam.

Gdzie więc kazać zrobić mocowanie na sondę?

Pozdrawiam

Opublikowano

A tu mam fotke 735 z sonda i katem... wyglada to tak:

http://www.michal1.jawnet.pl/sonda.jpg

Czyli sonda absolutnie nie jest w katalizatorze? A kilka cenymetrow przed?

Pozdrawiam

Opublikowano
Do nowej sondy musisz dokupić gniazdo do wspawania z gwintem M18x1.5 i wspawujesz je w miejscu gdzie powinna być oryginalna sonda, czyli przed katalizatorem tam, gdzie rury od kolektorów łączą się w jedną rurę. Gniazdo kupisz w punkcie z tłumikami za kilka zł a jeśli nie masz gdzie to można je zrobić z nakrętki o podanym wyżej gwincie z tym, że nakrętka musi być ok. 1cm wysokości żeby sonda wystawała z niej w głąb wydechu. Przed wspawaniem musisz wszystko sobie dokładnie wymierzyć aby sonda nie uderzała w czasie jazdy o podwozie lub inne elementy i najlepiej aby sonda była skierowana pod podobnym kątem w stosunku do wydechu jak było w oryginale.
Opublikowano
w tym modely sonada jest przed katalizatorem , wiec nie wiem dlaczego ktos ja wywalil razem z katem , jak bez kata ona tam spokojnie moze pracowac...

Sonda jest po to aby chronić katalizator przed zniszczeniem, a nie odwrotnie.

Opublikowano
Jest możliwość że został zamontowany cały odcinek wydechu od wersji bez katalizatora i sondy i dlatego nie ma gniazda na sondę a zamiast katalizatora jest fabryczny tłumik.
Opublikowano
Jest możliwość że został zamontowany cały odcinek wydechu od wersji bez katalizatora i sondy i dlatego nie ma gniazda na sondę a zamiast katalizatora jest fabryczny tłumik.

Ja tak chyba mam...

Ale jest inny problem. Kable do tej sondy maja okolo 45 cm... wydaje mi sie ze w oryginale mialem wiecej choc ciezko to stwierzic bo nie widzialem na oczy oryginlanie zamontowanej sondy.

Czy trzbea bedzie przedluzac kable czy 45 cm wystarczy?

Pozdrawiam

Opublikowano
... nie wiem czy nie jest to musztarda po obiedzie ale : w oryg. kabel sondy ma 1.30 i jest zakończony okrągłą wtyczka / szybkozłączką jak wszystkie poł w beemie , gniazdo powinno być na grodzi koło komp. wtrysku
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
... nie wiem czy nie jest to musztarda po obiedzie ale : w oryg. kabel sondy ma 1.30 i jest zakończony okrągłą wtyczka / szybkozłączką jak wszystkie poł w beemie , gniazdo powinno być na grodzi koło komp. wtrysku

Jeszcze nie musztarda... dłuższej sondy i tak za bardzo bym nie kupił... bo praktycznie nie ma; trzeba będzie przerabiać i już.

A do mechanika jade dopiero po 18...

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie ,Sąda jest po to żeby sobie miezyć przepływ spalin i wyniki ida do kompa i silnik dzięki temu pracuje jak pracuje :mrgreen: jak jest za katalizatorem to Katalizatora nie można wywalić ( logiczne ) jak jest przed to strumiennica jest dobra o ile masz 6cyl. bo przy 4 to znajomemu wyrczy . A z mątażem nie widze problemu

M y F a v o r i t e ? O n l y B l a c k ...

B l a c k - M i g h t y - W o n d e r f u l

Opublikowano

Armani:

Sonda za katalizatorem jest stosowana w autach nowych z systemem OBD a E32 do takich nie należy, więc sonda ma być przed katalizatorem, lub ewentualnie w obudowie katalizatora ale zawsze przed rdzeniem ceramicznym. Poza tym w nowych autach jesli jest sonda za katalizatorem to zawsze jest też przed a w silnikach o podwójnym wydechu są 4 sondy.