Skocz do zawartości

Wycieraczki oszalały - POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam e36 kombi, 96rok, 318tds, ev37630

wycieraczki cały czas pracują, nie ma pierwszego biegu (przerywanego) czyli po przekręceniu kluczyka chodzą non stop, można zmienić prędkość - drugi i trzeci bieg; tylna wycieraczka cały czas ta sama prędkość.

szukałem na forum i znalazłem pare wątków w wtym temacie, ale info się nie potwierdziło. szukałem przekaźnika ale pod oparciem stopy znalazłem jedynie dwie kości (białą i czarną) z mnóstwem przewodów.

jak na razie jedynym ratunkiem jest wyciąganie bezpieczników 36,44.

czasem po uruchomieniu silnika wycieraczki zaczynają działać poprawnie, ale zdarza się to tylko raz dziennie.

gdzie dalej szukać przekaźnika?

:mad2:

:modlitwa: pomocy

pozdr

Clear for take off!
Opublikowano
  • Autor

nowe rzeczy sie pojawiły.

odkryłem że w jakimś stopniu szaleństwo wycieraczek zalezy od włączenia świateł drogowych - tzn po włączeniu świateł wycieraczki zaczynają działać poprawnie, ale oczywiście nie zawsze.

może to coś ze światłami - już wcześniej miałem problem z załączaniem się drogowych -krótkich, tzn po przekręceniu włącznika czasami drogowe zapalały się po chwili max 5sek, ale dawno już tak nie było!

dzisiaj ogólnie było już ok jeżeli chodzi o przednie wycieraczki, ale tylnia dalej szaleje - po paru pełnych machnięciach jednak się wyłącza i już działa poprawnie.

gdzie może być przekaźnik od wycieraczek?

coś mi klika po stronie pasażera, a tam jeszcze nie szukałem...

podjechałem do pierwszego elektryka i jak m powiedziałem co i jak to powiedział z rozbrajającą szczerością: "dobrze panu radzę, nie zrobi pan tego u mnie" ;)

pozdr

Clear for take off!
Opublikowano
Możesz mieć uszkodzony moduł (przekaźnik) w skrzynce bezpieczników. To jest ten największy wysoki koloru czarnego. Spróbuj podmienić od innej e36, sprawdź styki... tyle Ci mogę podpowiedzieć
Opublikowano
  • Autor

to znalazłem: "W e36 nie ma oddzielnego przekaznika do wycieraczek, wszysko jest wbudowane w WWM (Wiper Washer Module)"

co do przekaźnika (modułu) w skrzynce bezpieczników

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=10016&highlight=relay+e36

jest tu rozpiska przekaźników:

%5B500%3A480%5Dhttp%3A//johnnybmw.tarnow.net.pl/przekazniki.JPG

przetłumaczę opis (P.-przekaźnik):

1. P. pompy paliwowej * przy tds "Alternator warning lamp" - P. czujnika alternatora

2. P. systemu (główny)

3. P. podgrzewania czujnika powietrza (sonda lambda) * przy tds "Fuel pump" = P. pompy paliwowej

4. P. klaksonu

5. P. świateł przeciwmgielnych tylnich / przednich

6. P. świateł mijania

7. P. świateł drogowych

8. P. świateł awaryjnych

9. P. dmuchawy (grzania) / klimy

10. P. podgrzewania tylnej szyby

11. P. modułu ABS u

12. P. pompy ABS u

13. P. wentylatora dużych prędkości

14. P. kompresora klimy

15. P. wentylatora małych prędkości

taka wolna twórczość

w każdym razie nie ma tu żadnego P. od wycieraczek washer / wipers

Clear for take off!
Opublikowano

A ja podsunę CI bardzo prozaiczną sprawę, sprawdz wiązkę kabli idących od "manetki wycieraczek" ja miałem taki problem w E34, i okazało się że jeden z kabelków był przetarty - dotykał kolumny kierownicy i dostawał prąd - kolumna kierownicy masa.

A szukałem problemu w przekaźnikach, kostkach itp.

Sprawdz kabelki pod obudową od manetki i jak się dotykają kolumny kieorwnicy !!!! podstawa ;)

pozdrawiam

PawelM8008

PawełM