Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co ile tyś km gaśnie jedna zielona dioda?? U mnie od wykasowania przejechałem ponad 10tys km i właśnie zgasła trzecia dioda (zostały dwie). Po ilu tys km zgasną wszystkie zielone diody? czyli po jakim przebiegu bmw zaleca wymienić olej?

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano (edytowane)
ponad 10tys km i właśnie zgasła trzecia dioda (zostały dwie). Po ilu tys km zgasną wszystkie zielone diody

... widocznie spokojnie jeździsz albo dlugie trasy - komputer sam je kasuje na podstwawie info z cujników obrotów wału , przełożenia , jak silnik nie jest przeciążany to cegięłki znakają wolniej / nie ma dokładnie limitu km na jedną cegiełkę , jak znikną zielone pojawia się żółta - przypomnienie o wymianie / trzyma ok 1000 km /

po jakim przebiegu bmw zaleca wymienić olej?

od inspekcji do inspekcji albo jak nie robisz tych 15000 to raz w roku

Edytowane przez misiek_525i
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Można jakoś ręcznie wyzerować ten licznik ?
Tak, można samemu skasować kontroli. Było wiele razy na forum.

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
Wymiane oleju zaleca sie po roku czasu bez wzgledu na liczbe zielonych kwadracikow na inspekcji

... a jak robisz ponad 20 000 km w ciągu jednego roku to będziesz jeździł na jednym oleju ? -gratuluję :cool2:

.... albo od inspekcji do inspekcji albo raz w roku - nie czytasz uważnie co piszą wyżej ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

sluchajcie panowie

z tym olejem jest roznie sam bylem i jestem swiadkeim ( kiedy przebywam u siostrzyczki) ktora i jej starszy kilkanascie lat maz w serwisie BMW slyszalem ze z tymi wymianami jest tak ze jesli olej auto jest urzytkowane w sposob "normalny" to i nawet do 20 000tys km mozna na nim jezdzic-inna sprawa jest utrata wlasciwosci pod wplywem uplywu czasu.

mys,le ze wymiany w Dieslach co 7,5tys w benzyniakach co 10 tys to jest tez nabijanie kasy producentom olji-to moje zdanie

Opublikowano

Misiek im sorry zle sie wyslowilem :modlitwa:

poprostu bralem pod uwage siebie ja robie rocznie bmka okolo 12000 km a na inspekcji sa jeszcze zielone kwadraciki dlatego zmieniam olej co rok nie czekajac na zgasniecie pozostalych pozdro

Opublikowano
ponad 10tys km i właśnie zgasła trzecia dioda (zostały dwie). Po ilu tys km zgasną wszystkie zielone diody

... widocznie spokojnie jeździsz albo dlugie trasy - komputer sam je kasuje na podstwawie info z cujników obrotów wału , przełożenia , jak silnik nie jest przeciążany to cegięłki znakają wolniej / nie ma dokładnie limitu km na jedną cegiełkę , jak znikną zielone pojawia się żółta - przypomnienie o wymianie / trzyma ok 1000 km /

Nie do końca to prawda, w e30 był pewien dość skomplikowany wzór na obroty silnika przy danej temperaturze i coś tam jeszcze. Obecnie BMW doszło do wniosku że słuszniejszym wskaźnikiem będzie zużycie paliwa i to na nim opierają się całe te obliczenia, im większe zużycie paliwa - szybsza wymiana oleju.

http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg