Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy auto z automatem w pozycji D ma prawo delikatnie cofać się gdy stoi stoi z załączonym silnikiem na biegu jałowym pod bardzo dużą górę?

Ostatnio podjechałem pod podjazd do garażu taki bardzo stromy i samochód w takiej właśnie sytuacji zaczął sam zjeżdżać, co prawda tylko troszkę z 5 m na pół minuty ale jednak.

Miałem wrażenie że silnik "walczy" z podjazdem ale przegrywa...

Przy normalnych nachyleniach, takich drogowych efekt nie występuje.

Czy tak powinno być? Czy coś mam uszkodzone? :(

Pozdrawiam

Opublikowano
Michael, ale po co tak przemeczac skrzynie ? Stoisz na takim podjezdzie- wciskasz hamulec...Ruszasz, dodajesz gazu delikatnie ....
Opublikowano

Czesc

Byles w wozie,czy zaciagnales reczny?

A moze on sie zsuwal?

Nie mialem takiego przypadku,ale moze na bardzo stromym podjezdzie

nie dajac rady do przodu ,zacznie powoli zjezdzac!Ale to by swiadczylo chyba o kiepskim sprzegle.Poza tym jak stoisz na gorce ,to powinien stac na hamulcu!!Do przodu sam nie ruszy pod gore ,to pewne!

pozdrawiam

Opublikowano
To raczej normalne on po prostu delikatnie ciagnie ale jak jest duza gora to pojedzie delikatnie do tylu nic nie jest uszkodzone od tego zeby nie zjezdzal masz pozycje P i wtedy skrzynia blokuje kola.
Opublikowano
Michael, ale po co tak przemeczac skrzynie ? Stoisz na takim podjezdzie- wciskasz hamulec...Ruszasz, dodajesz gazu delikatnie ....

Nie chciałem męczyć skrzyni :) Tylko wydawało mi się kiedyś że to nie silnik trzyma auto na podjeździe a jakaś zapadka która nie pozwala mu się cofnać w dół :P Sorry... pierwsze auto z automatem :)

Jak widać wszystko jest ok :) Dzięki za odpowiedzi.

Ten hamulec to ja i tak odruchowo trzymałem zazwyczaj na drodze, tylko wtedy raz nie nacisnąłem i się zdziwiłem... :)

A czy to prawda że jeśli temperatura jest w okolicach zera trzeba rozgrzać silnik około minuty przed wrzuceniem D?

P.S.

Kiedyś też stojąc lekko pod górę chciałem się delikatnie cofnąć bo jechała ciężarówka szeroka główną drogą, puszcza hamulec a auto do przodu :) zamiast do tyłu... automaty :D

Opublikowano

:)

A czy to prawda że jeśli temperatura jest w okolicach zera trzeba rozgrzać silnik około minuty przed wrzuceniem D?

Prawda!!

Ale chodzi o rozgrzanie oleju w skrzyni a nie silnika.

pozdrawiam

Opublikowano
:)

Prawda!!

Ale chodzi o rozgrzanie oleju w skrzyni a nie silnika.

Ale rozgrzewać na biegu jałowym? Nie przegazowywać?

Pozdrawiam

Opublikowano
...teoretycznie każdy samochód powinno się "zagrzać" przed jazdą w temperaturach ujemnych bądź ok. 0, automat tym bardziej, olej jest wóczas bardzo gęsty i szkoda nadwyrężać skrzyni
...tylko BMW