Skocz do zawartości

Przekladka silnika 2.5 z e36 do e30 - ktos probowal?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktos probowal przelozyc silnik 2500 cm3 bezyna 192KM z modelu e36 do e30? Szukalem podobnych tematow ale nic nie znalazlem. Intreresuje mnie to czy mozliwa jest taka przekladka (mam swiadomosc tego iz trzeba zmieniac osprzet skrzynie i prawdopodobnie tylni most). Czy silnik ten bez problemow zmiesci sie w e30 czy trzeba dokonowac jakis glebszych przerobek...dokladniej mowiac bedzie on w e30 cabrio (taki plan).

Czekam na odpowiedzi osob, ktore znaja sie na tym i posiadaja odpowiednia wiedze na ten temat...a nie bo slyszalem, bo czytalem, bo kolega mowil...

Pozdrawiam

PS: widzialem kiedys w necie bmw cabrio e30 z silnikiem 5.0 ale przod byl zupelnie przerobiony...

Opublikowano

latwa przerobka w miare

tutaj masz mojego kumpla z klubu wlasnie jest po takim swapie - napewno jak ladnie poproisisz wytlumaczy po kolei co i jak, zreszta poczytaj i zobacz tu:

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=10261

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano
Witam, ja niedawno prtzekłądałem (znaczy mój mechanik) silnik z e36 316i do mojego e30, w którym był silnik 1.8 na elektronicznym dwukomorowym gaźniku i moge tylko powiedzieć ze to masakra. Nic nie pasowało, począwszy od łap mocujących silnik poprzez skrzynię biegów wał napędowy a na takich rzeczach jak dźwignia zmiany biegów i zbiornik paliwa (który u mnie był bez powrotu paliwa) kończąc. Byc moze do nadwozia ktore było z silnikiem na wtrysku bedzie łatwiej. Silnik 2,5 na pewno sie zmisci, mój znajomy ma e30 z silnikiem 2.7, który w europie nie był sprzedawany a tylko był na eksport za ocean, wiec skoro 2,7 sie miesci to i 2,5 sie zmiesci
Opublikowano
mój znajomy ma e30 z silnikiem 2.7, który w europie nie był sprzedawany a tylko był na eksport za ocean, wiec skoro 2,7 sie miesci to i 2,5 sie zmiesci

BZDURA ! 2,7 ETA tylko za ocean :mad2: jezdzi tego sporo w PL i DE, stwierdzenie: "skoro 2,7 sie miesci to 2,5 sie zmiesci" jest bledne.

2,7 to stara M20, a 2,5 M50 to juz inna bajka.... Wlozyc sie oczywiscie da, ponoc nie miesci sie serwo (ale to akurat nie jest wielki problem).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No wlasnie. Czy w e30 miesci sie silnik m50 :?:

Jesli tak to czy trzeba robic jakies skomplikowane przerobki? Jak wyglada pozniej bezpieczenstwo w tym aucie ze wzgledu na ewentualne przerobki elementow konstrukcyjnych (mocowanie silnika czy inne takie).

Pozdrawiam

Opublikowano
znam osobiście 3 kolesi co wsadzili M50 B25 do E30 , wszystkie swapy zrobione profesjonalnie, jeżdzą teraz bez najmniejszych problemów, jeden natomiast wkłada teraz M52 B28 . Jeśli jesteś zdecydowany to moge ci dać namiary , bo na tym forum to cieżko ci będzie o konkrety.

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

mieści się bez problemów

jak nie wiesz za wiele o mechanice, to nie dasz rady zrobvić tego w rozsądnym czasie

ja nie miałem pojęcia i jak zaczynałem czytać, mysleć, to dałem sobie spokój, a teraz żałuje że znowu M20 wsadzałem :)