Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Proszę o pomoc, mam BMW E-39 z 1996 r z 2 litrowym silnikiem benzynowym. Kupiłem nowe radio CB Prezident Harry II i nową antenę Lamm. Radyjko zestrojone z anteną. Odbiera pięknie. Jest tylko problem po włączeniu silnika, wtedy pojawiają się szumy i trzaski. Próbowałem podłączyć bezpośrednio do akumulatora i jest to samo. Założyłem mały filterek do radioodbiorników i nic nie pomogło. Proszę o pomoc jak można to zlikwidować.
Opublikowano
Panowie poradzcie coś na te szumy bo normalnie nie można słuchać CB. Dzieje się to tylko na włączonym silniku.
Opublikowano
szumy nie powinny mieć miejsca w tym radyjku , to nie Alan tylko President czyli jak BMW wśród samochodów :mrgreen: posiadam Unidena oraz Harrego i wszystko pięknie jak i w benzyniaku było a teraz to samo radyjko w dieslu - może sprawdż w innym aucie ? wtedy będzie wiadomo to wina kabli WN itp
Opublikowano

Witam!

Ja mam ręczniaka z przystawką samochodową podłączanego do zapalniczki i zatrzeszczy tylko podczas samego rozruchu silnika, a poza tym zero zakłóceń!

Opublikowano
Podłączyłem radyjko do innego auta i śmiga bez szumów. Czyli to coś w moim jest zepsute. Odnośnie przewodów WN to w slniku 2000 l z cewki zapłonowej wychodzi bezpośrednie fajka na świece czyli ewentualne uszkodzenie przewodów odpada. Koleś poradził mi wymianę regulatora napięcia. Czy to ma związek z szumami i zakłócenim??????????????????
Opublikowano
Sprawdziłem przewody WN oraz alternator i wszystko jest OK. Po odkręceniu anteny szumy zanikają i radyjko gra normalnie . Antenę mam na stałe zamocowaną do klapy bagażnika. Elektryk powiedział mi że antena może łapać zakłócenia z pompy paliwowej. Jest to możliwe i gdzie jest w BMW 520 pompa paliwowa.
Opublikowano
bardzo mozliwe ze masy nie masz na mocowaniu anteny...masa jest bardzo wazna...tez mam antene na tylnej klapie i nie ma zadnego wplywa pompa...zobacz mase.