Skocz do zawartości

CB RADIO POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Proszę o pomoc, mam BMW E-39 z 1996 r z 2 litrowym silnikiem benzynowym. Kupiłem nowe radio CB Prezident Harry II i nową antenę Lamm. Radyjko zestrojone z anteną. Odbiera pięknie. Jest tylko problem po włączeniu silnika, wtedy pojawiają się szumy i trzaski. Próbowałem podłączyć bezpośrednio do akumulatora i jest to samo. Założyłem mały filterek do radioodbiorników i nic nie pomogło. Proszę o pomoc jak można to zlikwidować.
Opublikowano
  • Autor
Panowie poradzcie coś na te szumy bo normalnie nie można słuchać CB. Dzieje się to tylko na włączonym silniku.
Opublikowano
a może warto sprawdzić przewody wysokiego napięcia?
Opublikowano
szumy nie powinny mieć miejsca w tym radyjku , to nie Alan tylko President czyli jak BMW wśród samochodów :mrgreen: posiadam Unidena oraz Harrego i wszystko pięknie jak i w benzyniaku było a teraz to samo radyjko w dieslu - może sprawdż w innym aucie ? wtedy będzie wiadomo to wina kabli WN itp
Opublikowano
ja mam radio TTI, kable ciagniete prosto z akumu - zero szumow i zaklucen :)
Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano

Witam!

Ja mam ręczniaka z przystawką samochodową podłączanego do zapalniczki i zatrzeszczy tylko podczas samego rozruchu silnika, a poza tym zero zakłóceń!

Opublikowano
  • Autor
Podłączyłem radyjko do innego auta i śmiga bez szumów. Czyli to coś w moim jest zepsute. Odnośnie przewodów WN to w slniku 2000 l z cewki zapłonowej wychodzi bezpośrednie fajka na świece czyli ewentualne uszkodzenie przewodów odpada. Koleś poradził mi wymianę regulatora napięcia. Czy to ma związek z szumami i zakłócenim??????????????????
Opublikowano
Ja mam to samo, i zmieniłem regulator napięcia i nic to nie dało, mam BMW 320 radio uniden pro510 XL, ja jakoś sobie z tym radze.
Opublikowano
  • Autor
Sprawdziłem przewody WN oraz alternator i wszystko jest OK. Po odkręceniu anteny szumy zanikają i radyjko gra normalnie . Antenę mam na stałe zamocowaną do klapy bagażnika. Elektryk powiedział mi że antena może łapać zakłócenia z pompy paliwowej. Jest to możliwe i gdzie jest w BMW 520 pompa paliwowa.
Opublikowano
bardzo mozliwe ze masy nie masz na mocowaniu anteny...masa jest bardzo wazna...tez mam antene na tylnej klapie i nie ma zadnego wplywa pompa...zobacz mase.