Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanko a nie znalazlem niestety odpowiedzi w innych tematach chcialbym wymienic głosniki wysokotonowe w boczkach w mojej e36 na jakies sredniotowe niestety szyby mam na korbe :cry2: chodzi mi o to czy ktos zmienial juz te glosniki na jakies inne? chcialbym aby ktos podsunal mi jakis pomysl boje sie ze jezeli wymienie je na inne to przy otwieraniu szyby korba bedzie o nie chaczyla ma ktos w tych miejscach cos innego??

http://img241.imageshack.us/img241/5007/dsc00045ma4.jpg

Opublikowano

Widze ze mamy takie same samochody ;]

Sam zastanawiam sie nad lekka przerobka Audio, ale w troche inny sposob. Moj pomysl opiera sie na wstawieniu w drzwi paneli glosnikowych, a w nie zainstalowac glosnik srednio-niskotonowy. Glosniki "kolo nog" odlaczyc, a na przednich slupkach zamontowac tweetery (wysokotonowki).

Opublikowano
rzeczywiscie ciezko to wymienic. PO o pierwsze ciezko znalezc odpowiedni rozmiar zeby tam zmiescic bo dokladnie nie wiem jaka tam jest srednica tego glosniczka, a po drugie ciezko to tam umocowac. Jedyna opcja to zostawic siatke i w jakis sposob umocowac od srodka. Mysle jedna ze lepeij kupic nowe 13 pod nogi z tweeterami i efekt bedzie lepszy i mniej roboty bedzie!

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Widze ze mamy takie same samochody ;]

Sam zastanawiam sie nad lekka przerobka Audio, ale w troche inny sposob. Moj pomysl opiera sie na wstawieniu w drzwi paneli glosnikowych, a w nie zainstalowac glosnik srednio-niskotonowy. Glosniki "kolo nog" odlaczyc, a na przednich slupkach zamontowac tweetery (wysokotonowki).

widze ze czesto tu zagladasz :D Panele napewno beda lepsze tylko bedzie duzo roboty z tym!! Mi sie osobiscie nie podoba wyglad tych paneli. Efekt dziewkowy oczywisice bedzie wiele lepszy ale wizualnie mnie to nie przekonuje.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Własnie.. mnie tez nie przekonuja te panele... jestem pedancikiem pod wzgledem auta :mrgreen: i draznilo by mnie gdyby cos bylo nie tak z wygladem chyba naprawde nie wykombinuje nic z tymi wysokotonowymi glosniczkami :( chyba ze pojawi sie ktos jeszcze z jakims pomyslem chinczyk gratuluje fajnej furki :norty:
Opublikowano

Eee, panele nie sa takie zle ;)

Na dowod wkleje wam porzadnie wykonana robote jednego z uzytkownikow sasiedniego forum BMW Sport:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img93.imageshack.us/img93/8886/dsc004532tf.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img93.imageshack.us/img93/3318/dsc004546gp.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img231.imageshack.us/img231/5472/dsc004658ce.jpg

Jak widac wyglada to bardzo przyjemnie ;)

Opublikowano

No wlasnie koszta sa duze pozatym musi to zrobic ktos kto naprawde sie na tym zna a u mnie w miescinie niestety nikogo takiego nie ma... chcialbym zrobic sobie porzadny przod w bagazniku woze suba na glosniku pyle plw12rd 30cm niestety narazie bez wzmaka przy okazji mozecie podpowiedziec mi jakie wzmak nalezalo by do niego kupic parametry glosnika sa na necie ale ten nieszczesny przod mnie dobija dzwiek jest jakis taki przytlumiony a ja lubie miec wszystkie tony czyste i wyrazne :)

i jeszcze jedno czy ktorys z was wygluszal przednie drzwi? ile potrzeba na nie mat?

P.S. Moze wiecie kto ma na zbyciu jeden wysokotonowy glosniczek do e36??

Opublikowano

Z opisu twojego przetwornika wynika ze ma on moc max 800W.. mniejsza o to :P Napisz jeszcze w czym ty go masz zamontowanego, czyli objetosc skrzyni oraz typ (bass-reflex,zamknieta).

Co do wzmacniacza, jesli nie chcesz wydawac kroci na darmo popatrz na to :

http://skapiec.pl/site/cat/42/comp/89990

Moc 210W w mostku spokojnie temu glosniczkowi wystarczy, ladnie poustawiasz filtr i wzmocnienie i ladnie to bedzie hulac ;)

Opublikowano

Witam Panów. Co do przeróbki, to jest prosty sposób:). Nie znam dokładnie budowy stereo w E36, ale podejrzewam ze jest podobna jak w E34 ( a wiec przy nogach głośnik basowy, i w tym przypadku na drzwiach głośnik wysokotonowy).

Jak juz wczenij któryś z Panów powiedział, należy zamontować na słupkach głośniczki wysokotonowe tylko oczywiście z dobrym kondensatorem - bo nie bedą inaczej ładnioe grały, i oczywiście w żadnym wypadku nie piezoelektryczne, tylko zwykłe głośniki o wysokim paśmie przenoszenia, powiedzmy do 22 000 Hz, bo ponad tą wartość nie ma sensu.

Jeśli mamy już takie głośniki, powinniśmy zamontować je tak, aby były skierowane bezpośrednio na słychacza, w tym wypadku na kierowce i pasarzera( bo dźwięk wysokotonowy rozchodzi sie wąskim pasmem, dlatego powinno sie go kierować na słuchacza). Co do głośników basowych koło nóg, jeśli tak owe są, to sprawdzić czy mają zwrotnice. Jeśli zwrotnicy brak, to sie o tak ową p[ostarać, lub kupić cewke o odpowiednich parametrach, i dźwięk przepuścić przez cewkę do głośników basowych. Natomiast te głośniki w drzwiach można wykorzystać, obniżając ich pasmo przenoszenia kondensatorem. Nie wiem od ilu kHz zaczynają przenosić dźwięk, ale przy odpowiednim dobraniu kondensatora można pasmo obnizyć:)))

Jak sie myle to mnie poprawcie:) Pozdrawiam

Opublikowano
Te glosniki przy nogach z basem niewiele wspolnego maja :] Dla mnie to one sa bardziej sredniotonowe, ale dokladnego opisu jakos znalezc nie moge.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Mam Pytanko czy w e36 byly rozne rodzaje glosnikow wysokotonowych?? czy moge kupic byle jaki i bedzie pasowal w boczek ?? bo widzialem ze jedne sa z takim nakrecanym pierscieniem a inne z blaszka za pomoca ktorej mocuje sie glosnik do boczku nie wiem jakie mam a nie chce mi sie specjalnie rozbebeszac drzwi zeby to sprawdzic chyba ze ktos wie jakimi glosnikami da sie zastapic standart w boczku e36 bo chetnie bym to zrobil a problem w tym ze szybki mam na korbe :wink:
Opublikowano
Głośniki w boczkach mają 10cm zazwyczaj wnęka miesci 45do46 mm grubośći, membranka z tweeterem. Optymalne wysokie tony można faktycznie uzyskać montując panele w słupkach i umieszczając tam tweeter ( głośniki wtedy są bliżej wysokości uszu). Kocham E36 ale miejsca kolo kostek są do shitu, poza tym wchodzi tam tylko średniotonowy 13 cm, nie bedzie to nawet mid-bass bo nie oszukujmy sie ale z 13 cm głośnika niewiele wyciśniemy, to tak jakby przerobić malucha na 50 koni, huczy a daje kupe. Najważniejszy jest mocny przód, zeby bylo dobrze musi być MOCNY. Wtedy można odpuścić tył i skupić się na dobrej zabudowie bagażnika. Panele to idealne rozwiązanie, ale takie jak na zdjęciu powyżej u kolegi, nie mówię o panelach 20 na 20 które śmiesznie wyglądają. No i trzeba pamietać że głośniki za 200 zł bedą mocniej i czyściej uderzały jeżeli zadbamy o odpowiednie wygłuszenie, od głośników za kilka stów wiecej...
Opublikowano
ICP czyli rozumiem ze w boczek drzwi zmieszcze kazdy glosnik srednicy 10cm oby tylko nie byl wyzszy niz 48mm bo korbka nie bedzie sie krecila tak??
Opublikowano
Kto sie zgodzi że dwodrożne głosniki graja gożej od jednodrożnych bassowych i osobno "syczek".. ?
http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
ja sie z toba zgodze jednodrozny glosnik zawsze zagra lepiej.. nigdy nie montowalem dwudroznych i nie mam takiego zamiaru jak cos jest uniwersalne to jest do du... :wink:
Opublikowano
nie uwazam ze dwudrozne zagraja gorzej. Ale kwestia jest taka ze przy dwu droznych tweeter jest na samym glosniku i nie mozemy sobie go usatwiac na nas( w wypadku montazu w nogach) Natomiast jakos nie bedzie gorsza.

www.bts-bmw.pl

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
nie uwazam ze dwudrozne zagraja gorzej. Ale kwestia jest taka ze przy dwu droznych tweeter jest na samym glosniku i nie mozemy sobie go usatwiac na nas( w wypadku montazu w nogach) Natomiast jakos nie bedzie gorsza.

W profesjonajlnych instalacjach nie stosuje sie takich rozwiazan co dowodzi tego ze sa gorsze. Ja tez u siebie nie zalozylbym czegos takiego

Opublikowano
panowie tyle piszecie i właściwie omijacie pytanka. Więc zadamwprost. Jeżeli nie chcemy nic modyfikować w wyglądzie naszego samochodu czyli nie wycinać dziur, nie wygłuszać itp to jakie głośniki proponujecie włożyć w boczki w drzwiach i jakie tam przy nogach ?? Jestem laikiem w tych sprawach więc pytam, też czy takie same gwizdki nie można zamonotwać np przy górnym rogu szyby przedniej po obu stronach. Chodzi mi najlepiej o dokładną nazwę firmy i model głośników i oczywiście jakąś przystępną cenę. Nie jestem melomanem ale odczuwam że moje nagłośnienie porównywalne jest do dzwonka puszcoznego z telefonu :P
Opublikowano
Jedynym plusem tego co zrobisz bedzie lepsze rozmieszczenie tweeterow. Srednioniskotonowe 13 ktore wlozysz w drzwi beda graly miedzy tapicerką a blachą zewnetrzna drzwi (patrzac z wnetrza samochodu) wiec nawet nie wyobrazam sobie co z tego da. Szkoda zachodu, probojesz cos zrobic jak najmniejszym kosztem niestety to sie nie sprawdzi. Jak cos robic, to porzadnie.
Opublikowano
jakby ktoś chciał robić porządnie to by sobie wszystko wywalił i od nowa zrobił. chce wymienić głośniki bo jeden pierdzi. i potrzebuję zwyczajnej rady jakie kupić żeby to grało i szybko nie padło... nic więcej. nie każdy jest audiofilem
Opublikowano

myslę rzeby wymienić te dwa co są w drzwiach w coupecie ( bodajże 13cm) na jakieś inne i dodatkowo np zamontować tweetery w rogach przedniej szyby.

Jest to jakiś sens ?? co polecasz kupić ?? cena za taki komplet glosników do 400-500 zlotych coś znajde ??