Skocz do zawartości

BMW n53 błąd 2AAF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pierwszy post tutaj na forum,ogólnie szukałem dužo informacji wedle tego słynnego błędu 2AAF "wiarygodność pompy paliwa" i jedyne opinie jakie słysze to "wymień czujnik/pompe paliwa" ale ja przychodze z czymś dziwniejszym ponieważ wymieniłem czujnik na nowy OEM bo oszukiwał mi ciśnienie o 1bar niżej,po tym pompe paliwa na orginalną boscha zgodną z numerem VIN,i jeszcze filtr paliwa z regulatorem ciśnienia także orginalny od Bosch zgodny z vin. Myślałem że to już wszystko co mogłoby wywoływać ten błąd ale on nadal wraca do tego w dziwny sposób bo gdy odpale auto z rana bez błędu to pompa paliwa daje 5,1bar na niskim i listwa 150bar oraz zasilanie pompy to 57% PWM,ale odrazu gdy rusze autem lub dodam gazu tak powyżej 1,4k obrotów to momentalnie pokazuje sie błąd 2aaf oraz pompa paliwa zaczyna podawać 6,1bar i jej PWM wskakuje na 99%,ale jak zgasze auto i odczekam po czym odpale ponownie to proces sie powtarza,niby to nie przeszkadza bo auto pracuje normalnie ale jednak jak tal pomyśleć to skraca żywotność pompy paliwa i nie potrzebnie podaje te 6bar ciśnienia kiedy auto jest dostosowane na 5bar,wymieniałem już 3 razy moduł EKPM kodując go pod vin itd. I to też nie daje żadnego pozytywnego rezultatu. Wystarczy że auto wbije 1,4k obrotów i błąd wraca i z 57% robi sie stałe 99% i dodam że HPFP podaje poprawne ciśnienie 200bar na rozgrzanym i 150bar na zimnym silniku,nie wiem co jest tego przyczyną ale naprawde chciałbym sie pozbyć tego. Miał ktoś może taki problem?